Kada baigsis Rusijos rezervai  (10)

Pirmomis kovo dienomis vykęs vyriausybės antikrizinės programos svarstymas, kurio metu iš pradžių planuota sukurti Rusijos ekonomikos struktūrinės pertvarkos koncepciją, baigėsi atviru farsu. Vietoje strategijos kūrimo, Putinas su svarbiausiais ministrais svarstė, kas ir kaip leis sukauptus rezervus. Tad galiausiai valstybės galva davė nurodymą skirti pinigus iš Nacionalinės gerovės fondo (NGF) tik asmeniškai jo palaimintiems projektams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kad ir kokiu didžiu finansų analitiku prezidentas save laikytų, labai abejotina, ar ši priemonė pagerins projektų, kuriems bus leidžiami būsimųjų pensininkų pinigai, finansinės ir ekonominės ekspertizės kokybę. Tačiau tuo, kad artimos Putino aplinkos „verslo kapitonams“, kuriems taikomos Vakarų sankcijos, problemų su valstybine parama nekils, abejoti neverta. Tiesa, kalbama tik apie artimiausią ateitį, nes NGF kišenės toli gražu nėra bedugnės, o paraiškų gauti iš jo pinigus pernelyg daug. Ir visos paraiškos strateginiams, jeigu ne lemtingiems, projektams. Taigi, būsimų kartų fondą, tos būsimos kartos tyrinės, veikiausiai, tik istorijos pamokose: buvo, girdi, toks fondas, bet visas prapuolė.

Neliko nepastebėtas ir vyriausybės rezervo fondas. Su juo visiška painiava. Šiuo klausimu nesutapimų, kurių niekas, panašu, paaiškinti nesirengia, skaičius pribloškiantis. Pradžiai vien jau tai, kad vien per vasarį fondas susitraukė beveik 20% – nuo 5,86 iki 4,72 trilijonų rublių. Finansų ministerija (FM) biudžeto deficito padengimui paėmė 500 mlrd. rublių. Kur pasidėjo dar 600 su trupučiu milijardų rublių, niekur nepatikslinama. Lyg jų nebūta nė kvapo.

Iš Fondo išimtas pustrilijonis – tik pradžia. Jų nepakaks netgi dviejų pirmų mėnesių deficito padengimui (deficitas viršijo 770 milijardus rublių). O dar ir su išlaidų mažinimu dabartiniam finansų ministrui nepyragai. Rengiant naują biudžeto variantą, vietoje planuoto pusantro trilijono, pavyko nurėžti tik 300 milijardų. Tuo tarpu finansų tarnybos vertinimu, pajamos susitrauks 2,6 trln, dėl to naujos versijos biudžete planuojamas 2,8 trln rublių deficitas. Jį dengti planuojama Rezervo fondo lėšomis, FM rengiasi iš ten ištraukti 3,7 trilijonus. Kam 2,8 trilijonų deficito padengimui reikia išleisti 3,7 trilijonus, klausti beprasmiška. Matyt, FM tokie jau kalkuliatoriai.

Dėl visų triukų su skaičiais kyla įtarimas, kad FM situacija su būsimomis pajamomis įsivaizduojama tik labai bendrais bruožais. Ir todėl „piešia“ pirmus pasitaikiusius skaičius. Tad, norint įvertinti, kada FM išsems Rezervo fondą, daug paprasčiau panaudoti jau turimus duomenis. Jeigu rezervai, kaip vasarį, mažės po trilijoną kas mėnesį, vasarop su juo bus baigta. Optimistiškesnis variantas – biudžeto deficito lygis visus metus bus toks, koks ir pirmais dviem metų mėnesiais. Tada skylė, kurią teks uždengti, bus 4,6-5 trilijonai rublių (nereikia pamiršti, kad sausis – „trumpas“ mėnuo). Tokiu atveju Rezervo fondas leis pratempti iki metų pabaigos – jeigu nenutiks dar vienos naftos kainų kritimo bangos.

Tuo tarpu dar vieno žaliavų kainų kritimo tikimybė gan aukšta. To priežastimi gali tapti jau šią vasarą galintis įvykti paskolų normų pakėlimas JAV. Tad, 40 (ar, žiū, ir 30) dolerių už barelį visai neatrodo fantastika. O kadangi tokiam atvejui nei FM, nei kas kitas vyriausybėje ar prezidento administracijoje jokių planų nėra, negatyvaus scenarijaus vystymasis visai gali išprovokuoti dar vieną panikos bangą valiutų ir fondų rinkoje.

Šiaip ar taip, vasarą ar metų gale, jei stebuklingasis kainų atsistatymas naftos rinkoje neįvyks, FM pinigai baigsis. Štai tuomet ir prasidės tikrasis išlaidų karpymas. Ir gyventojai turi tai priimti stoiškai. Kaip Putinas, savo įsaku nurėžęs savo, draugo Medvedevo, o kartu ir ministrų bei prezidentūros administracijos oficialią algą 10 %. Tiesa, gyventojams niekas nesiūlo dalyvauti NGF dalybose. Bet gyventojų juk daug, o fondas – vienas.

Maksimas Blantas – ekonomikos apžvalgininkas


Максим Блант
www.svoboda.org

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(36)
(4)
(32)

Komentarai (10)