Rusiško Krymo paso Lietuvoje istorijos tęsinys - savo nuomonę pareiškė ir Rusija  (4)

Rusijos Federalinė migracijos tarnyba pareiškė, kad techninė klaida nulėmė Lietuvos vizos siekusio Rusijos piliečio pase esantį įrašą, kurį Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pavadino patvirtinimu, jog Maskva iš anksto ruošėsi aneksuoti Krymą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-08-07 Rusiško Krymo paso Lietuvoje istorijos tęsinys - savo nuomonę pareiškė ir Rusija  (4)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Pase, išduotame Rusijos Federalinės migracijos tarnybos Kaliningrado srities valdybos, iš tikrųjų yra netikslūs duomenys, kurie tapo techninio gedimo pasekme. Šis atvejis yra išskirtinis. Mes kviečiame šį pilietį į mūsų valdybą ir esame pasiruošę atsiprašyti už padarytą klaidą“, – rašoma tarnybos regioninės valdybos paaiškinime, publikuotame Rusijos naujienų portale klops.ru.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija ketvirtadienį pranešė atsisakiusi išduoti tranzitinį dokumentą Rusijos piliečiui, kurio pase gimimo vieta buvo nurodyta Krymo Respublika kaip Rusijos dalis.

Ministerija socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė paso nuotrauką, kur matyti, kad ties gimimo vieta parašyta „Krymo Respublika/Rusija“. Pase nurodyta, kad jis išduotas 2013 metų gruodį – dar prieš Krymo aneksiją.

Užsienio reikalų ministras L. Linkevičius pareiškė, kad tai dar vienas faktas, kuris patvirtina, jog Maskva iš anksto rengėsi užimti Ukrainos regioną.

„Tai buvo supaprastinto tranzito dokumentas, kuris pagal Europos Sąjungos teisę prilyginamas tranzitinei vizai. Pagal vizų kodeksą vizos negalima išduoti, jei yra pagrįstų abejonių dėl dokumento autentiškumo arba turinio pagrįstumo. Todėl ir priimtas sprendimas neišduoti dokumento“, – BNS ketvirtadienį sakė ministras.

„Priežastis yra techninė, bet ji atskleidžia ir politinį kontekstą. Pasas išduotas dar kelis mėnesius prieš vykdomą Krymo aneksiją ir šitas faktas, kaip ir kiti faktai, rodo, kad Krymo aneksijai Rusija rengėsi nuosekliai, iš anksto, ir ši aneksija neturėjo nieko bendro su tariamais rusakalbių teisių pažeidimais, o fiktyvus referendumas, kurio rezultatų nepripažįsta tarptautinė bendruomenė, buvo dūmų uždanga iš anksto suplanuotam kaimyninės teritorijos užgrobimui. Tokie faktai dar kartą paryškina tai, kas buvo netiesiogiai ir pačios Rusijos pripažinta“, – kalbėjo L. Linkevičius.

BNS paklaustas, ar mano, kad pasą išdavę Rusijos pareigūnai žinojo, jog Krymas bus aneksuotas, L. Linkevičius atsakė: „Reikėtų daryti tokias prielaidas. Ką jie žinojo, dabar sunku atspėti. Bet kad dokumentas, kuriame paminėta, kad Krymas yra Rusija, išduotas dar tris mėnesius prieš vadinamuosius pseudoreferendumus, – darykim išvadas patys, ką tai reiškia. Tai reiškia, kad buvo rengiamasi labai detaliai, nuosekliai ir visapusiškai“.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių mokslų instituto docentas Kęstutis Girnius ministro teiginius pavadino mažai tikėtinais, nes vargu ar eiliniai migracijos pareigūnai galėjo žinoti apie būsimą aneksiją po kelių mėnesių.

K. Girniaus nuomone, ministro pastabos gali tik pasitarnauti Maskvos bandymams parodyti Lietuvą kaip pernelyg įtarią ir paranojišką šalį.

„Labai sunku įsivaizduoti, kad migracijos pareigūnai keturis mėnesius iš anksto žinotų apie tokius kėslus, arba žinodami nelaikytų to paslaptyje, bet iškart išviešintų. Taip plačiai paplitus žiniai apie būsimą aneksiją, JAV žvalgybą būtų ką nors girdėjusi. Galėjo būti daug paprasčiau – vaikinas galėjo paprašyti, kad būtų nurodyta, jog jis gimęs Kryme Rusijoje, ir koks nors paslaugus pareigūnas patenkino jo norus“, – sakė K. Girnius.

„Šį ministro pasisakymą Rusijos pareigūnai gali parodyti kaip pavyzdį, kaip Lietuva elgiasi gana paranojiškai ir perdėtai įtariai“, – sakė K. Girnius.

Rusija Ukrainos Krymo regioną aneksavo pernai kovą. Vakarai dėl šio žingsnio Maskvai įvedė sankcijas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(15)
(6)
(9)

Komentarai (4)