Atsiliepimai apie medžių lajų taką Anykščiuose: vieniems klyksmai dėl siūbuojančios konstrukcijos, kitiems ekstreamalumo trūkumas (Video)  (3)

Į portalo grynas.lt redakciją kreipėsi skaitytojas Julius, kuris apsilankė medžių lajų take Anykščiuose ir papasakojo savo įspūdžius. Pasak skaitytojo, nemažai lankytojų bijo lipti į svyruojantį apžvalgos bokštą ir nerimauja dėl saugumo.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-08-18 Atsiliepimai apie medžių lajų taką Anykščiuose: vieniems klyksmai dėl siūbuojančios konstrukcijos, kitiems ekstreamalumo trūkumas (Video)  (3)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Medžių lajų take apsilankiau darbo dieną, nes žinojau, kad savaitgalį ten bus apgultis. Man per didelė prabanga eilėje laukti kelias valandas. Tačiau pastebėjau vieną dalyką. Kai kurie žmonės eidami lajų taku jaučia didžiulę baimę. Didžiausią baimę kelia didysis bokštas, kuris gerokai iškilęs virš tako. Jis šiek tiek siūbuoja žmonėms lipant, o kai kam tai kelia dar didesnę baimę. Tiesa, siūbavimas atsiranda nuo tos vietos, kai į bokštą kylama nuo medžių lajų takų. Čia reikėtų pasakyti pastabą ir regioninio parko direkcijai, kuri eksploatuoja taką. Vertėtų prie bokšto pakabinti lentelę su užrašu, kad, nepaisant siūbavimo, kilti bokštu saugu“, - pasakojo skaitytojas Julius.

Pasak pašnekovo, kai kurie žmonės reaguoja net labai radikaliai: „Tenka nuolat girdėti baime persmelktas frazes. Viena moteris saviškiams suriko: „Labai bijau. Kaip man dabar grįžti namo.“ Kita moteris, kai užlipus į patį viršų žemė ėmė siūbuoti po kojomis, ėmė spiegti ne savu balsu. O kai kas dėl siūbavimo iš viso nesiryžta lipti į bokšto viršūnę.“

Skaitytojas pasidalino ir savo įspūdžiais: „Man pačiam ten tikrai nebuvo baisu. Tiesą pasakius tikėjausi kažko ekstremalesnio. Kai pamačiau taką, "WOW" nebuvo. Gražu, bet antrą kartą ten nenorėčiau grįžti.“

Bokštas – visiškai saugus

Anykščių regioninio parko direktorius Kęstutis Šerepka teigė, kad bokštas yra visiškai saugus, nors ir svyruoja.

„Situacija yra tokia, kad siūbuoja visi bokštai, jis yra metalinis ir siūbavimas yra natūralus dalykas. Dėl to tikrai nereikėtų bijoti, konstruktoriai yra paskaičiavę apkrovas ir su bokštu jokių bėdų nėra“, - sakė K. Šerepka.

Anot specialisto, dėl bokšto yra ribojamas žmonių skaičius: „Tenka net truputį stabdyti žmones, darėme pertraukėles, kad nebūtų viršytos apkrovos. Takas yra pakankamai ilgas, yra paskaičiuota, kad vienam kvadratiniame metre gali būti penki žmonės. Tiek žmonių, kad užpildytų patį taką vienu metu nebūna, tačiau į bokštą, žmonių įleidžiame mažiau. Dėl bokšto visuomet truputį apribojame žmonių skaičių.“

Primename, kad registruotis iš anksto važiuodami į taką žmonės turi tik tuo atveju, kai nori ekskursijos su gidu, kurios kaina 3-4 eurai. Kitu atveju žmonės gali atvykti darbo metu (10-19 val.) ir apžiūrėti taką nemokamai.

Lankytojams bus siūloma įsigyti saugomų teritorijų lankytojų bilietą, kurio kaina 1 euras. Takas dirba septynias dienas per savaitę ir darbo laikas nesiskiria darbo ir savaitgalio dienomis.

Anykščių šilelyje vinguriuojantis Medžių lajų takas – vienintelis ne tik Baltijos šalyse, bet ir Rytų Europoje. Takas prasideda netoli Puntuko akmens, lankytojams reikės užlipti ant kalvos, Medžių lajų takas nuo žemės pamažu kils iki 21 metro ties medžių laja.

Takas medžių viršūnėmis vingiuoja 300 metrų ir veda į 35 metrų aukščio bokštą, nuo kurio galima apžvelgti apdainuotąjį Anykščių šilelį, pasigrožėti Šventosios upės vingiais, pasivaikščioti tarp medžių lajų. Įdomus Medžių lajų tako architektūrinis sprendimas (architektai Arvydas Gudelis ir Andrius Dirsė).

Kviečiame visus apsilankiusius pasidalinti ir savo atsiliepimais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
Autoriai: Birutė Davidonytė
(34)
(10)
(24)

Komentarai (3)