Unikalus lietuvių išradimas sulaukė pripažinimo tarptautinėje arenoje (Video)  (0)

Delne telpantis prietaisas gali virsti dirigento lazdele virtualiam orkestrui, lietaus lazdos ir makarų garsų kombinacija ar net nukelti jus pas budistų vienuolius, sako TZM Kūrybinės laboratorijos vadovas Mindaugas Badokas. Anot pašnekovo, judesius garsu verčiantis renginys „Motus“ sėkmingai skinasi kelią į tarptautinius vandenis.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-12-21 Unikalus lietuvių išradimas sulaukė pripažinimo tarptautinėje arenoje (Video)  (0)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

M. Badokas sako, kad „Motus“ skirtas muzikantams ir šokėjams, nors prietaisu susidomi ne tik profesionalai, bet ir muzikos entuziastai.  „Produkto idėja kilo iš praktinio poreikio, kai kūriau muziką spektakliui. Tiesiog reikėjo lengvesnio būdo kontroliuoti garso sintezes. Bendradarbiavome su šokio teatru „Aura“, paskui nusprendėme šį produktą pasiūlyti ir platesnei auditorijai“,– pasakoja M. Badokas.

Kūrėjas tvirtina, kad lengviau „Motus“ veikimo principą suprasti įsivaizduojant barškutį. Pasak jo, kai kas nors barškutį krato, viduje esančios granulės skamba. „Naudojame inercinio judesio informaciją: greitį, kryptį ir pan. Pats garsas atsiranda iš kompiuterio, aparačiukas yra tik valdiklis. „Motus“ įrenginys susideda iš trijų dalių: siųstuvo, imtuvo ir kompiuterio“, – įrenginį pristato kūrėjas.

Anot pašnekovo, pasirinkus vieną nustatymų rinkinį, prietaisas gali virsti dirigento lazdele virtualiam orkestrui, pasirinkus kitą – lietaus lazdos ir marakų kombinacija, trečias nustatymų rinkinys nukels pas budistų vienuolius.

„Iš pradžių galvojome sukurti kažką panašaus į barškutį ir kompiuteriu susieti kokį nors garsą. […] Paskui nusprendėme, kad turėtume sukurti skirtingus sąveikos būdus, panašiai kaip kad sintezatoriuje yra galybė garsų“, – prisimena M. Badokas ir sako, kad, pavyzdžiui, sukamieji judesiai kuria sukamos vinilinės plokštelės garsą.

Jau kelis mėnesius „Motus“ kūrybinė grupė vieši Čilėje. Savo įrenginį jie pristato „Verslo akceleratoriumi” pavadintame „startup`ų“ renginyje. „Tiesiog išreiškėme norą dalyvauti. Organizatoriai atsirenka ir pakviečia atvykti 90–100 naujų verslų, paraiškų gaunama maždaug 2 tūkst.  Tai – Čilės vyriausybės iniciatyva. Sukviečiami jaunieji verslininkai iš viso pasaulio, nereikalaujant grąžos, jiems skiriamos piniginės investicijos. Iš mūsų tikimasi organizuoti renginius, su savo idėjomis supažindinti žmones“, – pasakoja M. Badokas.

Tai jau ne pirmas kūrybinės grupės prisistatymas užsienyje. Dar prieš apsilankymą Čilėje „startuoliai“ viešėjo Silicio slėnyje vykusioje stovykloje. Ten jie lankė paskaitas ir tobulino verslo plėtojimo įgūdžius.

Šiuo metu „Motus“ kūrėjai tikrina susidomėjimą įrenginiu – pristato jį sutelktinio finansavimo (angl. „Crowdfunding“) principu. Taip norintieji gali prisidėti prie projekto finansavimo ir įrenginį nusipirkti. Jį, pasak kūrėjų, planuojama pagaminti ir pristatyti, kai bus surinkta reikiama pinigų suma, tikimasi, kad apie balandžio vidurį.

„Esame pusiaukelėje. Sekasi neblogai, bet didžiausias sunkumas – pranešti apie save. Daugelis mūsų svetainėje apsilankiusių žmonių produktą nusiperka – vadinasi, žmonėms jis įdomus“, – džiaugiasi M. Badokas.

TZM  Kūrybinės laboratorijos vadovas sako, kad „Motus“ jau dvejus metus naudojamas šokio teatro „Aura“ pasirodymų metu.

Po kelių mėnesių planuojama pristatyti dar vieną produktą – elektroninį belaidį tambūriną „Woodrum“. Jį jau spėjo išbandyti ir Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė. Instrumentą M. Badokas tobulino atlikdamas mokslinę praktikę Tarptautiniame muzikos akustikos tyrimų ir koordinavimo institute Paryžiuje, Pompidu centre.

Pasak kūrėjo, verslo kūrimas reikalauja daug užsidegimo ir kantrybės, nes ne viskas vyksta taip greitai, kaip norėtųsi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Indrė Urbaitė
(19)
(0)
(19)

Komentarai (0)