Nauja Rusijos nacionalinio saugumo strategija: pagrindinės grėsmės - JAV ir NATO, o atsakas į šias grėsmes - galingas branduolinis ginklas ir nuolatinės parengties įprastinės pajėgos

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Arthuras 2016-01-05 16:34
Ar katalikas būsi? Santykiai tarp valstybių - tai ne santykiai tarp šeimos narių. Visi geri santykiai tarp valstybių pagrinde yra paremti finansine ar kita nauda, kurią gali pačiupinėt (saugumo užtikrinimas, pvz.). Čia gi ne aš sugalvojau, tokių pavyzdžių pasaulyje nors vežimu vežk... P.S. kai argumentų pritrūksta, visada galima uždėti minusiuką
naim 2016-01-05 17:05
pala, va cia as tave pagavau, kad jau paminejai garantijas, kodel uzmirsai sutarti kad ukraina nestos i nato? kad nato nepriims i savo gretas po sovietinio bloko saliu? juk jei ne krymo aneksija ukraina jau butu priimta i nato.... apsviesk mane
Simplicity 2016-01-05 17:26
Kai aš lankiausi rugsėjo mėnesy, tai tos atributikos su Путин Ху*ло irgi buvo dideli kalnai, nes į Kijevą suvažiuoja turistai iš visos Europos. Maidano aikštė buvo vos ne po mano viešbučio langais, tad viso to gėrio prisižiūrėjau į valias. Puikiai suprantu ir tos nemeilės Rusijai priežastis,- juk Rytų Ukrainoje tebekariaujama su Rusijos remiamais separatistais ir Rusijos "turistais paklydėliais". Kariaujama ir informacinėje erdvėje propaganda prieš propagandą (laidа "Антизомби" ir į ją panašios). Tą ukrainiečių patriotizmą suprantu, priimu ir sveikinu. Juos užpuolė- jie ginasi. Teigiamai vertinu ir tą pagalbą Ukrainai, kurią teikia Lietuvos valstybė ir įvairios sąjungos, įmonės ar fiziniai asmenys. Tai yra geriausias būdas parodyti Rusijos režimui, kad nepritari to režimo vykdomai politikai. Visų pirma, tai yra daug efektyviau už žodžiais siunčiamą žinią, o antra- tokius veiksmus dar reikia įvilkti į vatos rūbą, kad būtų galima pateikti kaip faktą, kad "rusofobai litovcai ukrainietišką fašizmą remia". Na, o kai Prezidentė pastoviai kartoja, kad "Rusija yra teroristinė valstybė" arba koks nors buvęs VSD vadovas drebia, kad "reikia naikinti tautinių mažumų mokyklas", tai jau jokios fantazijos nereikia- uždėjai rusiškus titrus ir pirmyn į PTP eterį. (Nepraėjo nei metai ir lietuviai rusakalbių akyse tapo rusofobais. Čia pasiekimas? ) Dėl kelių neatsakingų valstybės vadovų pareiškimų nukenčia verslas, o tuo pačiu ir Lietuvos biudžetas. (Mūsų vadovai šūkauja, žvaigždutėm avatarus pasipuošę- pasidžiaugia kokie mes stiprūs ir drąsūs, Lietuvos verslininkai susiskaičiuoja nuostolius, o vokiečiai tyliai ramiai daro biznį su rusais.)
hamann 2016-01-06 07:59
O čia ne. Yra kaip yra, neturim priežasties lįsti kažkam į šikną. Ukraina lindo, dabar visi matome rezultatus. O verslui kaiptik sveika persiorentuoti iš silpnos (nors ir pelningos) rinkos į konkurencingesnę ir griežtesnę europos rinką. Lietuvos ateitis negali būt pigus produktas skirtas rusijai. Verslininkai privalo orientuotis į konkurencingą ir pažangią europos rinką, ir kurti/parduoti produktus kaip tik jai. Visi verkė, kai į EU stojom, kad kokybės reikalavimai bus dideli (CE), daug kas bankrutuos. Ir ką? Apsiprato ir visi pamatė, kad Lietuva gali gaminti ir kokybiškus produktus su didesne pridėtine verte, tinkamus ir europos rinkai, o ne vien tik pamazgas rusijai. Tikiuosi Lietuva daugiau niekada nebesidairys į rusijos pusę, o ir toliau nuosekliai žengs vakarų link.
sub 2016-01-06 09:49
Taigi Ukraina ir buvo SSRS dalimi, kai ir kitos šalys. SSRS sugriuvo, taisyklės pasikeitė, kas buvo Ukrainai dovanota, as turėjo likti Ukrainai, taigi Krymas teisėtai buvo Ukrainos, bet kadangi valdė statytinis - tai niekam tas Krymas ir nebuvo įdomus. Krymas - nzn ar reikalinags Rusijai, manau jo aneksavimas yra labiau pamoka Ukrainai, kad ši nedraugautų su USA. Kalbant apie tavo žodžiais, dbr Kaliningrado sritį Rusija turėtų draugiškai išdalinti tiems, kieno žemės ten buvo. Ar ne taip?
sub 2016-01-06 10:00
Pritarsiu, žodžiai ir tonas gal ir per skambūs, bet tai nekeičia esmės, kad mūsų kaimynas yra agresyvūs, it koks teroristas. Putinas matai pasiūlo spręsti krizę, kurią pats tik stiprina, aišku Eu valstybės rodo šiokią tokią pagarba ir bent jau sėda prie stalo kažka tipo diskutuoti, nors viskas ir taip aišku. Į ką mūsų prezidentė replikuoja, kad tokie žaidimai neįdomūs, prisimenenat SSRS ir kitus Rusijos žaidimus, akcentuojant tai, kad yra ir kitų didelių problemų. tai nepalikim Rusijos nuošalį, parodyk man bent vieną kaimynę, su kuria Rusija sutaria geriau nei Lietuva? Kam reikalingi puikūs santykiai? Ar negeriau dalykiniai, aš tau neskolinags - tu man neskolingas, ir taika. Šiame kontekste tik vieną valstybę matau, kuri nenori taikos su niekuo, ji nori tik įtakos bet kokia kaina.
sub 2016-01-06 12:57
Jūs čia tiek diskutuojate apie valdžios žmonių retoriką geopolitiniais klausimais. Aš už tai, kad kartais reiktų aštresnį žodį pasakyti, nepersistengti, bet ir netylėti. Ši situacija su retorika, ir šiaip geopolitinė situacija žiūrint ir praetin, imant Lietuvą, Rusiją, Gruziją ir Ukraina, man primena grynai šeimyninį kivirčą, kai Lietuva kažkada kaip boba buvo primušta Rusijos, juk šeimoje taip būna Dabar Lietuva jau šiek tiek vakarietiška, labiau subrendus, ir ji mato, kad vyksta kivirčai pas kaimynus, kur diedas vardu Rusija daužo dvi bobas Ukrainą ir Gruziją. Man tai lygiai tas pats, todėl palaikau tokias šalis, nes Lietuva buvo lygiai tokioje pačioje vietoje. Ir juokinga kai kažkam Grybauskaitės žodžiai adrodo peraštrūs, kai Rusijos valdžia grąsina branduoliniu ginklu - čia nieko baisaus, o pora žodžių apie karingą kaimynę, tai jau tragedija. Ar visi patylėtumėte pamatę šeimyninį kivirčą, kai vyras žiauriai muša moterį (žmoną)? Savo šeimoje mačiau smurtą mamos atžvilgiu, todėl niekada nepatylėčiau ir neatleisčiau matydamas smurtas tarp žmonių. Man asmeniškai tas pats galioja ir geopolitikoje.
Simplicity 2016-01-06 14:03
galiu pasakyti, kad kai kurie kiniškais (bet visiškai legaliais ir galiojančiais) CE ženkliukais padabinti ir Lietuvoje parduodami kiniški elektros ir elektronikos gaminiai to CE Europoje niekada negautų, nes neatitinka CE keliamų reikalavimų. Šie kiniški gaminiai yra potencialiai pavojingi (per ploni maitinimo kabeliai ir gerokai pavojingesni dalykai), bet jų iš apyvartos niekas neišims, nes čia sukasi dideli pinigai ir reikia išleisti nemažai pinigų, kad gaminį perpatikrintum Europoje. Stiprių ir gerai Europai pažįstamų lietuviškų prekės ženklų mes neturime, lietuviški maisto produktai europiečiams visai neįdomūs. Maistą eksportuojam tik į tas ES šalis, kuriose veikia Rytų Europiečiams skirtos maisto parduotuvės. Šiaip tai, bergždžia čia ta diskusija, nes dar nesat pakankami druskos suvalgęs ir nesuprantat, kad tarp juodos ir baltos yra dar ir pilkoji zona. Jei ir kasdieniam gyvenime teskiriat tik šias dvi spalvas, tai turbūt į kiekvieną ne tokį žvilgsnį atsakot kumščiais ir nagais, nes kitaip gausis jog "nusileidžiat ir į šikną lendat".
Simplicity 2016-01-06 14:24
Aš apie nieką daugia ir nekalbu. Nespjaudom viens ant kito ir ramu. Man gali žiauriai nepatikti kaimynas iš gretimo buto, bet aš tikrai nepulsiu jo viešai įžeidinėt. Nors mus ir gina NATO su savo 5 punktu, bet antausį galim netyčia ir prasileist. (Žinoma, jokio karo nebūtų, bet infrastruktūrą tektų pasilopyti- Putinas gi nestabilus.) Kalbant apie Rusijos draugystes, tai ji bent jau turi draugų iš išskaičiavimo. Mūsų NATO partneriai vokiečiai bendrai su rusais nusitiesė Nord Streamą, sėkmingai bendradarbiauja kitose pramonės šakose. Sėkmingai su rusais bendradarbiauja danai, italai, prancūzai ar ne tie patys amerikiečiai, o mes nebendradarbiaujam, nes vis dar "jaučiam nuoskaudą dėl sovietinės okupacijos".
- 2016-01-06 14:26
CE kartu reiškia ir „China export“. Bet jo dizainas skiriasi nuo CE, „Conformité Européene“.
Arthuras 2016-01-06 14:33
Eh... Net nežinau, nuo ko pradėt. Žinau tai, jog lietuvių verslas, kuris dabar eksportuoja į Rusiją, niekaip neįsiūlytų savo prekių į Vakarų rinka (pvz. kokių pieno produktų...). Ji - perpildyta, todėl stebuklų nebus. Vadinasi, toks verslas - pasmerktas iš esmės žlugti arba ryškiai susitraukti iki lietuviškų reikmių. Na tai kas belieka - uždraudžiam lietuviams eksportuoti į Rusiją. Nes dabar, gaunasi, kad kaip ir neuždrausta, bet vis tiek savi pagalius pakaišo - bereikalingas nestabilumas. Uždrauskim, bankrutuos, turėsim krūvą bedarbių. Tada dar labiau paaštrės socialinės provincijų problemos - alkoholizmas, bedarbystė. Na, ir galbūt stebuklingai susikurs kitokio tipo verslas (įdomu, kas jį sukurs, gal tu?), kuris eksportuos tik į Vakarus. Bet jis tikrai nesikurs provincijoje. Kursis Vilniuje, Kaune, gal dar Klaipėdoje. Tinka toks scenarijus? Man asmeniškai tinka, nes manęs nepalies. Bet ar tinka visai valstybei?.. Kas dėl Ukrainos lindimo... Niekur ji nelindo. Tiesiog santykiai tokie buvo, po SSRS griuvimo. Vadovas buvo prorusiškas. Ukrainos rytai prorusiški. Tiesiog tokia situacija. Aš apskritai buvau geresnės nuomonės apie situaciją Ukrainoje. Galvojau, kad didžiausia jų problema ir yra Rusija bei prorusiškas vadovas. Bet pasirodo, toli gražu ne. Tai tiesiog visiškai nesubrendusi valstybė. Finansinės problemos (pvz. skolos, kurių nenori grąžinti), politinės problemos, tautinis susiskaldymas. Korupcija ir t.t. Ten dabar vyksta cirkai, tiek valdžioj tiek visur kitur.
Arns 2016-01-06 15:13
Dauguma siūlytojų kalba gražiai, bet visiškai neraukia kas yra realybė. Aišku galime sakyti, jog dedam ignor ant kaimynių (Rusija, Baltarusija, Kazachstanas ar pan) ir orientuojamės į Vakarus. Tačiau pinigai pavaldūs ekonomikai, o ne politikai. Kaimynių rinkos artimesnės (transportavimo kainos mažesnės), lengvesnis įdirbis (tiek kalbinis, kultūrinis, tiek galų gale tos rinkos žino ką reiškia žodis "Lietuva" (turbūt nereikia sakyti, jog prancūzą įkalbėti rinktis , daug sudėtingiau nei vietoj "Lietuva", būtu Olandija, Šveicarija, Italija... ). Be to, "Vakarai", perkimšti savos produkcijos, ypač kai dabar užsidariusi Rusijos rinka. Taigi įeiti su nežinomu ženklu be galo brangu, ilgu ir reiktu iškart pranokti kokybe, skonio atitikimu (net jei ne apie maistą šnekam) vietinius.
hamann 2016-01-06 15:34
Dirbu tarptautinėje Lietuvos kapitalo gamybinėje įmonių grupėje. Tik sritis ne elektronika, o maisto produktai. Eksportas tiek į rusiją tiek į visą EU, afriką, bei dabar po truputį į JAV. Tad puikiai žinau kokių kokybės standartų laikosi rusijos rinkai ir kokių europos rinkai. Rusijai įranga perkama nusidėvėjusi, gamybinių cechų nei iš tolo negalima lygint su tais kurie skirti europai. Produkcijos - irgi. taip rusijoje dideli pinigai, bet pati įmonių grupė orientuojasi į europą. Ir jei tu nežinai prekių ženklų tai nereiškia, kad jų nėra europoje. Anyways. ne apie tai mes. Tavo pavizdys puikiai patvirtina mano poziciją. Kurt pigias prekes Lietuvoje yra rizikinga, nes tai pelninga tik tol kol gamini pigiau už kinus. O rusijos betkuriai pramonės šakai yra turbūt pati nestabiliausia rinka. Todėl dabar ir skundžiasi tik tie, kurie trumparegiškai visą savo plėtrą vykdė rusijos linkme. Ir čia ne politikų kaltė, o jų pačių. Kaltint politiką dėl prastų pardavimų taip pat absurdiška, kaip žemdirbiams kasmet skųstis dėl prastų oro sąlygų ir derliaus, ir reikalauti kompensacijų iš valstybės. Patys gamintojai turi įsivertint riziką. O dėl to, kad rusija drabstosi putomis ir draudžia importą, tai nuo to blogiau tik jai pačiai. Tiek Europa, tiek Turkija, tiek Ukraina ilgajame periode nieko nepraloš. Čia tik rusija pati seka Argentinos pėdomis, visiškai save izoliuodama. Prezidentės pozicija rusijos atžvilgiu ne ką čia ir pakeitė, bet bent turime savo tvirtą poziciją, rusijos agresijos atžvilgiu, o ne tik trūkčiojame pečiais kaip daugelis EU valstybių.
hamann 2016-01-06 15:38
eksportas buvo ~460mln Lt per metus
Arns 2016-01-06 16:15
1) Pinigai maži 2) Mūsų ūkininkai gauna daug mažesnes pieno supirkimo kainas (vėl gi, dėl to, kad matyt tose rinkose pardavimo marža labai maža ar net minusinė įmonėms)
Arthuras 2016-01-06 16:22
hamann, tu ryškiai neverslus. Eksportuojam sūrius į Italiją - puiku! Bet ar gyventumėm blogiau, jei eksportuotumėme ir į Italiją, ir į Rusiją? Jei, tarkim, kaip sakai, į Europą vežti gerokai aukštesni standartai, tai į Rusiją tikrai praeis. Tiesa, kad jau taip apie pieno produktų kokybę ir įrangą - o kokie produktai papuolą į lietuvių lentynas? Prastesni, ar geresni?
Profesorius :) 2016-01-06 16:32
arns rimtai kiek tau moka uz komentarus? cia kazkada pamenu per tv viena moteris gyresi,kad gauna 1000e i men uz komentaru rasinejima. poto gailejosi,kad tai dare nes skleide nesantaika ir pan. turbut sazine uzgrauze bet tu itariu esi vienas is geriausiu tai darbdavys numeta didesni kaula nei kitiem tavo parankiniam
Simplicity 2016-01-06 16:43
hamann, negi tu manai, kad Ukrainos (Tuniso, Ispanijos, Airijos ir t.t) verslininkams reikia tavęs- lietuvio, o ne tavo pinigų? Jei turistas neatvažiuoja, tai ir pinigų niekas neatveža. Kalbant apie maisto eksportą į Vakarus, skirtumas yras tas, kad "Žemaitijos suris" į Rytus vežė savo sūrį "Džiugas", o italams parduoda kokį nors mozzarellos pusfabrikatį, ant kurio italas klijuos savo etiketę ir veš į parduotuves. Kaip ir mano lietuviškos darbovietės atveju, viskas gerai kol yra užsakymų. Jei atsiras kitas gamintojas, kuris tą pusfabrikatį gali pasiūlyti pigiau- užsakymams, LABAS! prastovoms ir etatų mažinimui. Tas tavo pasakymas apie nusidėvėjusią įrangą, tai toks iš fantastikos srities. Vėl viską suabsoliutini iki to, kad "visi taip daro". Jei taip darot jūs, tai nereiškia jog ir kiti tokie turtingi, kad galėtų sau leisti turėti gamybinę liniją, į kurią pastoviai reikia pinigus kišt, kad ji veiktų ir nereikėtų pusę darbo dienos prastovoms nurašyt. Pasak mano šaltinių, Rusijai buvo tiekiami tik aukščiausios kokybės produktai, o mažiau nusisekę produktai likdavo lietuviams. Kaip ir rašiau- bergždžia diskusija, nes arba turi būti "ultra-pseudo-patriotu" (būti baltu), arba šaukti "Ura, tovarišči!" ir stoti į "vatnykų" gretas, nes "Kas ne su mumis- tas prieš mus." ir nuomonės "per vidurį" negali būti. Pasikartosiu ir dar dėl vieno dalyko- jei jūs 100% palaikot visus LR vadovybės sprendimus ir pasisakymus, nes tai yra "patriotiška", tai esat tokia pati vata, kaip ir tie rusai, kurie kryžiumi gulasi po kiekvienu kremliaus sprendimu. Tokie pilieičiai yra patys geriausi- kariauja su menamu išorės priešu ir visiškai nereaguoja į tai, kas tuo metu vyksta jiems po nosimi. Gi, kritikuoti esamą santvarką, kai priešas į vartus beldžiasi, yra taip nepatriotiška ir antivalstybiška.
Arthuras 2016-01-06 16:49
Šiandien delfyje buvo pokalbis apie propagandą. Šnekėjo vyrai protingai, kad reikia vaikus mokyti kritinio mąstymo, kad netikėtų viskuo, ką perskaito ir tikrintų faktus. Viskas kaip ir ok. Ir po to, vienas užvėlė taip, kad buvo galima suprasti, jog vaikams reikia įteigti, jog yra tik viena "tiesa". Taip išeina, kad ragina į fanatiškumą atsakyti fanatiškumu...
hamann 2016-01-06 18:02
Visiems reik pinigų, bet ūkiškai paimkime. rusas atvažiuoja į Turkiją, sėdi ištisai viešbutyje, geria nemokamą alkoholį, maisto pusę suvalgo pusę išmeta (statistiškai - taip yra, nieks nepaneigsit.) ir palygink su kokiu Italu, išgeriančiu kelias taures vyno (kurias paprastai jie ir nusipeka, nes pigaus nemokamo vyno negeria). Jei abu turistai moka vienodai už apsistojimą, tai kurio išlaikymas viešbučiui yra ekonomiškai pelningesnis? Džiugas ir veža džiugą į Italiją. Kiti galbūt ir pusfabrikačius. Visgi apimtys nemažos, tokiai nedideliai rinkai kaip Italija (lyginant su rusija). Ne iš fantastikos, o iš kasdienybės. Kokioje Olandijoje įrangos gal ir neapsimoka taisyti ir restauruoti. Čia - apsimoka, nes laikomos šaltkalvių, elektrikų ir mechanikų brigados ir dirbtuvės. Ir aš nesakiau kad taip visi daro. Bet jei reikalavimai rusijos rinkai yra pakankamai žemi, tikrai nieks didesnių nei minimalūs ir nesieks. EU reikalavimai yra nesulygintinai aukštesni. Kaip jau minėjau net nekalbant apie distributorių reikalavimus. Bent jau maisto pramonėje. Aš neesu už konfliktų eskalavimą, tačiau neįžvelgiu nieko blogo kai yra sakoma tiesa. rusija mūsų regione yra pagrindinis agresorius. Ir nereik bijoti tai įvardinti.