Pasaulis po dešimtmečio – sulauksime chaoso ir nuosmukio periodo  (2)

Analitinės žvalgybos organizacija „Stratfor“ publikavo dešimtmečio prognozes, numatančias artimiausio dešimtmečio politinius ir ekonominius pasikeitimus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors tarptautinį vardą pelnę analitikai dažnai mėgina prognozuoti pagrindinius ateinančių metų įvykius, „Stratfor“ tikina numačiusi pagrindines ateinančio dešimtmečio tendencijas.

Prognozuojama, kad daugeliu atžvilgių pasaulis po dešimties metų taps pavojingesne vieta, JAV galia menks, o kitų iškilių šalių laukia chaoso ir smukimo periodas, rašo „The Business Insider“.

Rusijos žlugimas

„Sukilimo prieš Maskvą nebus, tačiau dėl silpnėjančių Maskvos pajėgumų remti ir kontroliuoti Rusijos Federaciją atsiras vakuumas“, – įspėja „Stratfor“. „Šiame vakuume egzistuos pavieniai Rusijos Federacijos fragmentai“, – teigiama analitikų parengtoje prognozėje.

Sankcijos, smunkančios naftos kainos, silpstantis rublis, augančios karinės išlaidos ir didėjantys nesutarimai šalies viduje sekina centrinę Rusijos valdžią. Nors oficialiai ši šalis nesuskils į skirtingas šaleles, vis dėlto Maskvos valdžia gali nusilpti, o Rusija gali tapti pusiau autonominių tarpusavyje nesutariančių regionų virtine.

„Prognozuojame, kad Maskvos valdžia reikšmingai nusilps, o tai sukels formalų ir neformalų Rusijos susiskaldymą“, – teigiama parengtoje prognozėje. „Mažai tikėtina, kad Rusijos Federacija išliks savo dabartiniu pavidalu“, – teigiama šiame dokumente.

JAV karinėmis priemonėmis saugos branduolinius ginklus

Rusijos branduolinių ginklų infrastruktūra pasklidusi dideliame plote. Jei „Stratfor“ prognozuojamas politinis susiskaldymas įvyktų, tai reikštų, kad ginklai, taip pat pristatymo sistemos staiga atsidurs pavojingiausiame pasaulyje galios vakuume.

„Stratfor“ analitikų manymu, Rusijos branduolinių ginklų atsargos taps ateinančio dešimtmečio didžiausia krize. JAV savo ruožtu teks išsiaiškinti, ką su visu tuo daryti, net jei tai reikštų antžeminių karinių pajėgų išsiuntimą, siekiant apsaugoti ginklus, medžiagas ir raketas.

„Vašingtonas – vienintelė jėga, galinti duoti atsaką šiai problemai, tačiau ji nebus pajėgi perimti didžiulių karinių objektų kontroliavimo ir garantuoti, kad šiame procese nebus panaudota nė viena raketa“, – teigiama „Stratfor“ parengtoje dešimtmečio prognozėje.

„Jungtinėms Valstijoms gali tekti ieškoti karinio sprendimo, kurį šiuo metu sudėtinga įsivaizduoti, susitaikyti su įžūliomis grėsmėmis arba mėginti suformuoti stabilią ir ekonomiškai perspektyvią valdžią regionuose, jau ilgą laiką dalyvaujančiuose raketų neutralizavimo procese“, – teigiama parengtame dokumente.

Vokietijai – problemos

Eksportu paremtai Vokietijos ekonomikai itin naudingas prekybos liberalizavimas Europoje, įgyvendinamas pasitelkus Europos Sąjungą (ES) ir eurą.

Vis dėlto tenka pripažinti, kad šiai šaliai dėl gilėjančios euro krizės ir euroskeptiškumo bangos gresia rimti nemalonumai. Vidinis šalies vartojimas negali kompensuoti šios eksportu paremtos valstybės ekonomikos, taip pat populiacijos mažėjimo padarinių, taigi Vokietijai akivaizdžiai gresia Japonijos tipo stagnacija.

„Prognozuojame, kad Vokietijos ateinantį dešimtmetį laukia rimti ekonominiai pasikeitimai“, – teigiama „Stratfor“ parengtoje prognozėje.

Europos lyderių gretas papildys Lenkija

Šiek tiek į Rytus nuo Vokietijos esančiai teritorijai žadama šviesesnė ateitis. „Ekonominio augimo centre atsidurs Lenkija, kurios politinė įtaka ženkliai išaugs“, – teigiama parengtoje ataskaitoje.

Lenkijai, lyginant su kitomis didžiosiomis Europos ekonomikomis, negresia pavojingas gyventojų skaičiaus mažėjimas. Ši didžiulė klestinti Europos valstybė, besiribojanti su Rusijos vakarine siena, pretenduoja į regioninės lyderės vietą, taigi ši šalis neabejotinai trokšta mėgautis didesniu politiniu ir ekonominiu prestižu. Be to, Lenkiją su JAV sieja glaudi ir ilgalaikė strateginė partnerystė.

Keturios Europos

Prieš daug laiko Europos vienybė atrodė kaip nesustabdoma istorinė jėga su nykstančiais politiniais ir ekonominiais barjerais tarp valstybių ir iš Europos žemyno politinio gyvenimo dingstančiu regionalizmu ir nacionalizmu.

Per artimiausią dešimtmetį visa tai gali likti praeities prisiminimu. Dešimtmečio prognozėje minimos keturios vis labiau viena nuo kitos tolsiančios Europos: Vakarų Europa, Rytų Europa, Skandinavija ir Britų salos. Nors šie regionai vis dar bus vienas šalia kito, jie nebebus taip artimai susiję kaip anksčiau.

„Tam tikra prasme Europos Sąjunga gali išlikti, tačiau ekonominiai, politiniai ir kariniai santykiai Europoje bus visų pirma paremti dvišaliais ar ribotais daugiašaliais santykiais, kurių mastas bus nedidelis ir jie nebus privalomi“, – teigiama ataskaitoje.

„Kai kurios valstybės gali likti itin pasikeitusios Europos Sąjungos narėmis, tačiau tai nebebus Europos pagrindas“, – rašo ekspertai.

Netikėta Turkijos ir JAV sąjungos priežastis

Kelios arabų pasaulio šalys atsidūrusios laisvo kritimo būsenoje, o dešimtmečio prognozėje artimiausiu metu chaoso pabaigos nenumatoma. Pagrindinis naudos gavėjas iš viso to bus Turkija – stipri, palyginti stabili valstybė, kurios sienos driekiasi nuo Juodosios jūros iki pat Sirijos ir Irako.

Nors Turkija nenoriai veltųsi į konfliktus savo pasienyje, kaip teigiama prognozėje, vis dėlto jai tai teks daryti. Ankaros stiprybei ir užsispyrimui augant kaimynių atžvilgiu, šalis taps nepakeičiama JAV partnere. Vis dėlto Turkija mainais gali norėti šio to – tai gynybos linija, nukreipta prieš tam tikrą galingą ir agresyviai nusiteikusią valstybę kitoje Juodosios jūros pusėje, turinčią karinių bazių kaimyninėje Armėnijoje.

Turkija norės JAV pagalbos išstumiant Maskvą iš žaidimo aikštelės. „Turkijai ir toliau reikės JAV dalyvavimo dėl politinių ir karinių priežasčių“, – teigiama ataskaitoje.

„Jungtinės Valstijos bus priverstos sutikti, tačiau tai turės savo kainą – dalyvavimą Rusijos sutramdyme. Jungtinės Valstijos nesitiki, kad Turkija prisiims kovotojos vaidmenį, tokio vaidmens ji nenori ir sau. Vis dėlto JAV nori tam tikro bendradarbiavimo sprendžiant situaciją Juodosios jūros regione“, – teigia prognozės autoriai.

Pietų Kinijos jūros salos

Regioninės galios nutars, kad Pietų Kinijos jūros salų ginčai neverti didelio masto karinio eskalavimo, tačiau jie taps simptomu, liudijančiu apie pažeidžiamą galios pasiskirstymą.

„Kova dėl mažesnių salų nebus pirmine užduotimi regione“, – teigiama prognozėje. „Labiau tikėtinas senas trijų žaidėjų pasirodymas. Silpstančiai Rusijai vis prasčiau seksis apsaugoti savo jūrinius interesus, kuriuos perimti norės tiek kinai, tiek ir japonai. Kinija ir Japonija mėgins viena kitai sutrukdyti pasiekti šių tikslų“, – teigiama dešimtmečio prognozėje.

Rytų Azijai gresia sudėtinga situacija dėl didžiųjų galių jėgos pasiskirstymo, net jei tai ir neperaugs į ginkluotą konfliktą Pietų Kinijos ir Rytų Kinijos jūrose.

Japonija – auganti Azijos jūrinė galia

Japonijos jūrininkystės tradicija trunka ne vieną šimtmetį. Ši sala priklausoma nuo importo. Kinija savo ruožtu vysto itin modernų laivyną. Be to, Kinija gali imtis dar agresyvesnio transporto kelių, nuo kurių priklausoma Japonija, Rytų Kinijos jūroje, Pietų Kinijos jūroje ir Indijos vandenyne kontroliavimo.

Japonijai neliks kito varianto, kaip tik rodyti savo galią šiame regione ir susiremti su Kinija, kad būtų apsaugoti jos tiekimo keliai, o mažėjant JAV įtakai tai jai teks daryti savarankiškai.

„Šiuo metu Japonijos prieigos garantijos priklauso nuo Jungtinių Valstijų, – teigiama parengtoje prognozėje. – Vis dėlto kadangi prognozuojame, kad JAV rizikinguose projektuose užsienyje dalyvaus atsargiau ir nebus priklausomos nuo importo, jų patikimumas kelia abejonių. Taigi japonai artimiausiais metais didins savo jūrinę galią“, – teigiama dokumente.

Kinijai – rimtos problemos

Kinijos galimai laukia sunkus dešimtmetis, nes šios šalies ekonomikos augimas lėtėja, o tai kelia didelį nepasitenkinimą valdančiąja Komunistų partija. Vis dėlto ši partija neketina liberalėti, o tai reiškia vos vieną išeitį norint kontroliuoti chaosą ir išlikti valdžioje – teks didinti spaudimą šalies viduje.

Vis dėlto Pekinui gresia kur kas rimtesnė problema. Kinijos ekonomikos augimas geografiškai pasiskirstęs netolygiai. Pakrantės miestai klesti, tačiau šalies vidurio teritorijų prieiga prie tarptautinių rinkų palyginti kur kas mažesnė. Ši problema tęsiantis Kinijos urbanizacijai tik dar labiau gilės ir ateityje.

„Lūkesčiai, kad vidurinė dalis, esanti už labiau urbanizuotos Jangdzės upės deltos, vystysis taip pat sparčiai kaip ir pakrantė, nepasiteisins“, – teigiama parengtoje ataskaitoje. Didėjantis atotrūkis tarp Kinijos pakrantės ir vidurio dar labiau gilės, o skirtumai aštrės.

Kaip pastebima šiame dokumente, regioninis susiskaldymas visą Kinijos istoriją buvo pagrindinis politinio chaoso variklis. Be to, vis dar egzistuoja galimas variantas, pagal kurį politiniai interesai susidurs su Pekino vykdoma turto perdavimo į šalies vidurinę dalį, siekiant išvengti politinių neramumų, politika.

16 mažų „kinijų“

Kinijos ekonomika lėtės, o gamybinių pajėgumų augimas nenumatomas. Iš tiesų tai gera naujiena kai kurioms valstybėms. Žemiausio lygmens darbai gamybos srityje, kuriuos susižerdavo Kinija, pereis į 16 besivystančių šalių, kurių bendras gyventojų skaičius siekia 1,15 mlrd.

Taigi nuslopus Kinijos ekonominiam augimui, kuris galimai turės nenumatomų politinių ir ekonominių pasekmių, Meksika, Nikaragva, Dominikos Respublika, Peru, Etiopija, Uganda, Kenija, Tanzanija, Bangladešas, Mianmaras, Šri Lanka, Laosas, Vietnamas, Kambodža, Filipinai ir Indonezija artimiausią dešimtmetį galimai džiaugsis ekonominiu pakilimu dėl šioms šalims teksiančių darbų gamybos srityje.

JAV nuosmukis

Ateinantį dešimtmetį netvarka ir nenuspėjamumas visame pasaulyje tik didės, o JAV reaguos į tokią susiklosčiusią situaciją itin blaiviai, atidžiai vertins iššūkius ir neskubės veltis į aktyvų pasaulio problemų sprendimą.

Auganti ekonomika, vidinė šalies energetikos pramonė, mažėjantis eksportas ir saugumas, kurį užtikrinta stabiliausios pasaulio galios statusas, suteiks JAV galimybę apsisaugoti nuo pasaulį kamuojančių krizių. Nors dėl sumažėjusio JAV vaidmens pasaulinėje arenoje pasaulis taps dar mažiau nuspėjamas, kitoms pasaulio šalims neišvengiamai teks su tuo tvarkytis pačioms.

„Jungtinės Valstijos ir toliau išliks didžiausia ekonomine, politine ir karine galia pasaulyje, tačiau mažiau reikšis nei anksčiau“, – teigiama dešimtmečio prognozėje. „Pasaulyje nebus tvarkos, daugelyje regionų keisis sargyba. Vienintelis pastovus dalykas bus tebesitęsianti augančios brandos Jungtinių Valstijų galia, kuri bus kur kas mažiau pastebima ir kur kas rečiau panaudojama ateinantį dešimtmetį“, – teigiama parengtame dokumente.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(25)
(15)
(10)

Komentarai (2)