Įspėjimai dėl konflikto tarp Saudo Arabijos bei Irano – padėtis itin pavojinga (Video)  (8)

Saudo Arabija sekmadienį išspyrė Irano diplomatus, pareiškusi, kad išpuolis prieš Saudo Arabijos ambasadą Teherane buvo paskutinis lašas, perpildęs kantrybės taurę. Tačiau, ar pasaulis suvokia tikrąją šio konflikto grėsmę?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-01-05 Įspėjimai dėl konflikto tarp Saudo Arabijos bei Irano – padėtis itin pavojinga (Video)  (8)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nėra neįprasta išvaryti oficialius pareigūnus, kai šalys nesutaria, bet analitikai teigia, kad Saudo Arabijos sprendimas nutraukti diplomatinius ryšius su Iranu po šioje šalyje įvykdytos šiitų dvasininko egzekucijos yra grėsmingas ženklas, liudijantis, kad netolimoje ateityje laukia dar rimtesni žingsniai.

„Diplomatinis Saudo Arabijos ir Irano konfliktas gali labai greit tapti nebekontroliuojamas“, – pasakė Londono ekonomikos mokyklos šiuolaikinių Artimųjų rytų studijų katedros vadovas Fawazas Gergesas.

Štai keli pagrindiniai klausimai, kurie kyla pastarųjų įvykių kontekste:

Ar diplomatinis žodžių karas gali peraugti į pavojingesnį konfliktą?

„Jau peraugo – net prieš Saudo Arabijai paskelbiant savo sprendimą nutraukti ryšius su Iranu, – sako F. Gergesas. – Jų konfliktas rutuliojasi arabų gatvėse“.

Dvi šalys jau buvo priešingose pusėse konfliktuose Sirijoje, Irake, Jemene, Bahreine ir Libane, o dabar, pasak jo, svarbiausias klausimas yra kiek dar viskas gali pablogėti.

„Padėtis tarp dviejų galingiausių Persijos įlankos šalių – Saudo Arabijos, kurioje dominuoja sunitai, ir Irano, kuriame dominuoja šiitai – yra labai nestabili. Vyksta žodžių karas. Vyksta karas per trečiąsias šalis... Per ateinančias kelias savaites ir mėnesius padėtis gali labai paaštrėti ir tapti pavojinga“, – sako F. Gergesas.

Visai tikėtina, kad tarp Saudo Arabijos ir Irano gali išsirutulioti tiesioginis karinis konfliktas, mano CNN karinis analitikas Markas Hertlingas (atsargos plk. Ltn.).

„Tai svarbiausias klausimas, – sako jis. – Viskas rutuliojasi labai greit.“

Kodėl tarp Irano ir Saudo Arabijos tvyro įtampa?

Nieko naujo, kad minėtos šalys nesutaria.

„Iranas ir Saudo Arabija nėra nei sąjungininkės, nei priešininkės – jos yra konkurentės, kurios nuo seno konkuruoja naftos gavybos srityje ir kaip pasiskelbusiosios šiitų ir sunitų islamo, atitinkamai, gynėjos“, – CNN skirtoje analizėje 2011 metais rašė Pietų Floridos universiteto profesorius Mohsenas M. Milani.

Įtampai augant, ir Saudo Arabija, ir Iranas save laiko aukomis, sako F. Gergesas.

„Tarp Saudo Arabijos ir Irano vyksta ne tik naratyvų konfliktas, jas iš esmės skiria didžiulė takoskyra, vyksta karas svetimomis rankomis, šaltasis karas, – sako jis. – Šis karas susijęs su geopolitika, su galia ir įtaka.“

Tad kodėl dabar padėtis blogėja?

Pastarąją kulminaciją sukėlė šį savaitgalį disidentui šiitų dvasininkui Nimr al-Nimrui ir dešimtims kitų Saudo Arabijoje įvykdyta mirties bausmė.

Labai greit Saudo Arabijos ambasadą Teherane užpuolė protestuotojai, kurie mėtė į ambasadą Molotovo kokteilius ir džiūgavo, kai pastatas užsidegė.

Dvasinis Irano lyderis Ayatollah Ali Khamenei paragino imtis dieviško keršto prieš Saudo Arabiją: „Tai, kas įvyko (diplomatinių santykių nutraukimas), buvo praktiškai neišvengiama, ypač turint omenyje, kad Irano reakcija, kaip ir galima buvo numanyti, buvo persmelkta įtūžiu, ir Irano dvasinis vadovas iš esmės šaukėsi Dievo rūstybės prieš Saudo Arabiją“, – sako CNN pasaulinių įvykių analitikas ir vyriausiasis verslo naujienų portalo „Quartz“ redaktorius Bobby Ghoshas.

Pasak analitikų, pažvelgus iš Irano ir Saudo Arabijos perspektyvų tampa aiškiau, kodėl abi šalys yra suinteresuotos kurstyti konkurenciją.

„Abi šalys šiuo metu turi vidinių priežasčių, kodėl nenori liautis konfliktavusios viena su kita“, – sako konsultavimo bendrovės „Eurasia Group“ prezidentas Ianas Bremmeris. Pasak jo, Saudo Arabijai šiuo metu tenka įveikti tokias problemas, kaip krentančios naftos kainos ir vidinė kova dėl valdžios.

O Iranui, jo teigimu, reikia rasti būdą, kaip nuslopinti reformistus ir atremti Vakarų puolimą neseniai priimto susitarimo dėl branduolinės programos kontekste. Abiems šalims, pasak jo, nacionalistiniai veiksmai gali padėti pelnyti taškų šalies viduje.

„Būtent todėl, – sako I. Bremmeris, – šis konfliktas yra itin pavojingas.“

Ko galima tikėtis artimiausioje ateityje?

Analitikai pataria nesitikėti, kad įkaitusi retorika artimiausiu laiku atvės.

„Kaip sakoma Saudo Arabijoje, pirštinė jau mesta“, – sako B. Ghoshas. O F. Gergesas mano, kad šis konfliktas gali nuvilnyti per visą regioną.

„Mes tikėjomės, kad pavyks per kelis mėnesius rasti diplomatinį sprendimą Sirijoje. Pamirškite, – sako jis. – Tikėjomės diplomatinio sprendimo Jemene. Ir apie tai reikia pamiršti... O šiuo atveju pačiame Artimųjų Rytų centre tarp dviejų galingiausių islamo valstybių praktiškai vyksta tiesioginė konfrontacija, jau nebe netiesioginis karas per trečiąsias šalis, tad... tikrai derėtų susirūpinti dėl potencialaus konfrontacijos eskalavimo.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(37)
(2)
(35)

Komentarai (8)