Google DI programa antrame raunde vėl sutriuškino Korėjos Go legendą (Video)  (1)

Ar AlphaGo nesustabdomas? Taip atrodė, kai Google dirbtinis intelektas vėl sutriuškino geriausią žmonijos Go žaidėją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po vakarykščio istorinio pralaimėjimo pirmame raunde, legendinis žaidėjas Lee Sedolas veikiausiai naktį bluosto nesudėjo. Lee į areną žengė pastebima pavargęs, mirksėdamas.

Atrodė, antroje partijoje jis išplėšė pranašumą, bet žaidimui įsibėgėjant, AlphaGo po tikslių, nors ir neįprastų ėjimų serijos perėmė lentos kontrolę.

Programa sužibėjo savo šalta, apskaičiuojančia prigimtimi, kai žaidimui einant į galą, atrodė, padarė klaidą, leisdama Lee nukirsti kelis akmenėlius. Lee, netikėdamas savo akimis, peržvelgė padėtį lentoje. Tačiau tai buvo netikra viltis: tačiau AlphaGo skirtumas nejaudino – ji atliko ėjimus, didinančius laimėjimo galimybę, nors ir kiek menkai.

Kietas šaltas protas

Komentatoriai buvo priblokšti vaizdo. „Dievulėliau brangiausias,“ ištarė Andrew Jackson iš Amerikos Go asociacijos tiesioginėje mačo transliacijoje. „Kaip tai galėjo nutikti?“ kvėptelėjo transliacijos kolega, Go profesionalas Myungwan Kim. „Negaliu tuo patikėti.“

Antrasis Lee pralaimėjimas dar labiau pribloškė, nes, jei neskaitysime vieno kiek abejotino ėjimo žaidimo viduryje, niekas nebūtų galėjęs nurodyti jokios lemtingos žmogaus klaidos. „Jam būtų nelengva, net jei pirmąją partiją būtų laimėjęs,“ svarstė Kimas.


Antros partijos įrašas

Po šiandienos partijos, Jacksonas sakė, kad nepriekaištingas AlphaGo žaidimas jį šokiravo. „Dalykai, iš pirmo žvilgsnio atrodę abejotini, pasirodydavo buvę teisingi. Tai jo firminis ženklas.“

Vakarykštėje spaudos konferencijoje po žaidimo, Lee atrodė priblokštas. Šiandien jis atrodė susitaikęs. Vienas reporteris paklausė, kokios yra AlphaGo silpnybės? Lee nusijuokė: „Na, manau, dėl to ir pralaimėjau žaidimą, kad nesugebėjau to išsiaiškinti.“

Lee einant iš spaudos konferencijos, kai jo ploną figūrą nušvietė fotoaparatų blykstės, vienas Korėjos reporteris šūktelėjo, „Lee Sedol, kovok!“

Niekas neatsakė.

Kas yra Go?

Žaisdami Go, du žaidėjai dėliodami baltus ir juodus akmenėlius, stengiasi užkovoti teritoriją. Žaidžiama 19×19 lentoje, tad iš viso yra 10171 įmanomų konfigūracijų, kai tuo tarpu standartinėje 8×8 šachmatų lentoje yra maždaug 1050 galimų konfigūracijų. Palyginimui, skaičiuojama, kad visatoje yra 1080 atomų. „Go, ko gero, yra sudėtingiausias kada nors žmogaus sukurtas žaidimas,” sakė DeepMind įkūrėjas Demis Hassabis.

Mačai prasidės 13 valandą vietos laiku [6 ryto Lietuvos laiku] šiomis dienomis (komentuojami angliškai ir korėjietiškai):
  1. Kovo 9 d.:
    Pirma partija
    1:0
  2. Kovo 10 d.:
    Antra partija
    2:0
  3. Kovo 12 d.:
    Trečia partija
    –:–
  4. Kovo 13 d.:
    Ketvirta partija
    –:–
  5. Kovo 15 d.:
    Penkta partija
    –:–


Tiesioginė trasliacija

Mark Zastrow
New Scientist 2015-03-10

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(10)
(2)
(8)
Bendrinti

Komentarai (1)

Susijusios žymos: