Šiaurės Korėja įsisiautėjo – su kapitalizmu „kovos“ dar griežčiau  (27)

Šiaurės Korėjos gyventojai jau senokai šukuosenas gali rinktis tik iš režimo patvirtinto praktiškai vienodų šukuosenų sąrašo. O dabar, artėjant kasmetinei darbininkų konferencijai, uždarasis režimas nusprendė imtis dar griežtesnių priemonių prieš Vakarų kultūros įtaką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Valdžia uždraudė šalies gyventojams vertis kūno auskarus, rašo „The Telegraph“. Pranešama, kad naujosios taisyklės, kurios taip pat draudžia vakarietiško stiliaus drabužius, tokius kaip džinsai, labiausiai taikomos Šiaurės Hamgjongo ir Jangango provincijoms.

Abu šie regionai ribojasi su Kinija, kur piliečiams lengviau prieinama išorinio pasaulio informacija ir kultūrinės tendencijos. Šį draudimą atskleidė Šiaurės Korėjos naujienų portalo „Rimjin-gang“, remiamo „AsiaPress“, žurnalistai.

Teigiama, kad tokiu būdu režimas siekia eliminuoti visuomenėje kapitalizmą. Režimas aršiai kovoja su bet kokiomis Vakarų kultūros apraiškomis, o piliečius, apkaltintus „antisocialistiniu elgesiu“, siunčia į savo liūdnai pagarsėjusias darbo stovyklas.

„Vis daugiau Šiaurės Korėjos gyventojų žavisi Vakarų kultūra“, – sako japonų reporteris Ishimaru Jiro, kuris dirba su piliečiais žurnalistais režimo viduje.

„Griežtos priemonės bus taikomos iki pat artėjančio sambūrio“, – pridūrė jis, turėdamas omenyje artėjantį septintąjį Darbininkų partijos kongresą.

Taip pat pranešama, kad gatvėse šmižinėja „inspekcijos būriai“, kuriuos sudaro daugiausiai paaugliai, atsidavę lyderiui Kim Jong Unui. Jie ieško tų piliečių, kurie išdrįso nesilaikyti aprangos kodo. „Jie ieško vadinamųjų kapitalistinių tendencijų apraiškų, kurias atpažįsta pagal netinkamą sijono ilgį, batų formą, marškinėlius, kitus drabužius, šukuosenas“, – praneša „Rimjin-gang“.

Be to, Šiaurės Korėjos Jaunimo Sąjungos (angl. North Korean Youth Union – NKYU) savanoriai ieško netekėjusių moterų, kurios verčiasi prekyba turgavietėse, nes tai taip pat yra uždrausta.

Jaunuoliai gali stoti į sąjungą kai sulaukia 15 metų. Jie prisiekia kovoti su „gendančia visuomenės morale“. Anksčiau Šiaurės Korėjos piliečiams buvo pranešta, kad jie privalo kirptis spartietiškai – tai yra, kad socialistinės šukuosenos negali būti ilgesnės nei 8-10 cm.

2004-2005 m. kampanija, pavadinta „Kirpkimės plaukus, kad šukuosena atitiktų socialistinį gyvenimo būdą“, buvo siekiama sukontroliuoti šukuosenų ir aprangos standartus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(28)
(2)
(26)

Komentarai (27)