Tyrimo išvados: marihuana sukelia DNR mutacijas, kurios gali paveikti rūkančiojo vaikus  (8)

Kanapių naudojimas gali pakeisti žmogaus DNR struktūrą, o šios mutacijos gali sukelti rimtas ligas, tokias kaip vėžys, ir persiduoti kelioms atžalų kartoms. Tokias grėsmingas išvadas paskelbė tyrimą atlikę Vakarų Australijos universiteto (UWA) mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vis dėlto Didžiosios Britanijos Nacionalinė sveikatos tarnyba (NHS) tyrimo pernelyg nesureikšmina. Nors anksčiau jau buvo atrastas ryšys tarp marihuanos vartojimo ir įvairių ligų, tokių kaip vėžys, tai, kaip jos atsiranda ir kokios to pasekmės ateities kartoms, nebuvo visiškai aišku.

Siekdami tai suprasti, UWA Psichiatrijos ir klinikinių mokslų mokyklos profesoriai Gary Hulse'as ir Stuartas Reece'as atliko literatūros ir tyrimų duomenų analizę.

„Mes atradome, kad įvairias vėžio rūšis ir kitas ligas galimai sukėlė ląstelių mutacijos, kurias lėmė kanapių dalių cheminė sąveika su žmogaus DNR“, – teigė S.Reece'as.

Net jei pats marihuanos vartotojas atrodo sveikas ir gyvena įprastą gyvenimą, jo DNR padaryta nematoma žala gali būti perduota ateities kartoms.

„Net jei motina niekada nėra vartojusi kanapių, tėvo spermos perneštos mutacijos gali sukelti rimtas ir net mirtinas ligas jų vaikams“, – sakė S.Reece'as. Pavojingiausi kanapių vartotojų atžaloms – keleri pirmieji gyvenimo metai.

„Kai kurie žmonės teigia, kad iki šiol surinkti duomenys neparodo rimtesnio kanapių vartojimo poveikio, tačiau daug valdžios institucijų pripažįsta, kad šiuo metu kanapių vartojimas yra smarkiai išaugęs, lyginant su ankstesniais metais“, – pastebėjo UWA profesorius.

Tyrimo rezultatai paskelbti recenzuojamame žurnale „Mutation Research – Fundamental and Molecular Mechanisms of Mutagenesis“. Tiesa, britų Nacionalinė sveikatos tarnyba šį tyrimą vertina skeptiškai, mat jį atlikę mokslininkai šaltinius rinkosi patys, taigi gali būti, kad jie, tyčia ar netyčia, atspindi ir pačių tyrėjų nuomonę.

NHS atstovai nurodo, kad tokie tyrimai skatina diskusijas, bet nėra pakankamai patikimi.

„Apžvalgoje surinkti duomenys iš 189 tyrimų straipsnių. Tačiau atrankos metodai nenurodomi. Taigi mes negalime teigti, kad tyrėjai naudojo sisteminės analizės metodą, – rašoma NHS svetainėje publikuojamoje tyrimo analizėje. – Tokios nesistemingos apžvalgos, kaip ši, yra naudingos apibendrinant mokslinius tyrimus tam tikroje srityje, tačiau (tyrėjai) gali nepastebėti reikšmingų tyrimų ir neatsižvelgti į kontrargumentus.“

Vis dėlto NHS pripažįsta, kad ankstesni tyrimai yra patvirtinę, kad kanapėse yra vėžį sukeliančių chemikalų, o jų vartojimas buvo susietas su padidėjusia plaučių vėžio, psichozės, šizofrenijos ir vaisingumo problemų rizika.

Su išsamiu tyrimo įvertinimu galite susipažinti NHS svetainėje (anglų k.).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(7)
(24)
(-17)

Komentarai (8)