Lietuva prieš 25 metus: kaip „vagnorkės“ išgelbėjo mūsų šalį nuo visiško išgrobstymo (Video)  ()

Prieš 25-erius metus šalyje atsirado pirmieji lietuviški pinigai po nepriklausomybės atgavimo – laikinieji talonai, dar kitaip žinomi kaip „vagnorkės“. Įvairiais žvėreliais iliustruoti pinigai, anot ekonomistės Rūtos Vainienės, padėjo apsisaugoti nuo šalies išpardavimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Laikinieji talonai, net ir cirkuliavę rinkoje kartu su rubliais, iškart suvaldė rublinę infliaciją. Jie daugiausiai buvo skirti tam, kad nebūtų išpirkta Lietuva. Pavyzdžiui, vieną dieną duoda krūvą rublių, pasiima tavo automobilį, o kitą dieną, valstybei prispausdinus jų kur kas daugiau, šie dėl infliacijos tampa nieko verti“, – teigia R. Vainienė.

Anot ekonomistės, nors valstybei šie pinigai ir turėjo didelę reikšmę, tačiau tai buvo „labiau kaip pažaidimas“, o ne ilgalaikės valiutos įvedimas.

„Labai trūko patirties. Valstybė dar daugelio nebuvo pripažinta ir truko patirties kažką sukurti. (...) Tai buvo tarpinis sprendimas, o kad iškart nebuvo prieita nuo rublio prie lito, lėmė ir ekonominės priežastys, pavyzdžiui blokada“, – prisiminimais dalinasi ekonomistė.

Daugiau apie pirmuosius lietuviškus pinigus po nepriklausomybės atgavimo – laidoje „Laba diena, Lietuva“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(35)
(9)
(26)

Komentarai ()