Po daugiau nei 100 metų JAV banknotą vėl papuoš moteris  (47)

JAV iždo departamentas paskelbė, kad prieš vergovę kovojusios Harrietos Tubman atvaizdas papuoš 20 dolerių banknotą ir užims prezidento Andrew Jacksono vietą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šimtams vergų pabėgti padėjusi juodaodė bus pirmoji moteris per daugiau nei šimtą metų atsiradusi ant JAV banknoto, skelbia BBC.

Nors ant 20 dolerių banknoto averso A.Jacksono vietą užims H.Tubman, prezidentas niekur nedings – jo atvaizdas paprasčiausiai bus perkeltas ant priešingos pinigo pusės. Kai kurie pastebėjo ironiją, kad vergus laikusio ir pinigus „didžiu blogiu“ vadinusio prezidento vietą užėmė išlaisvinta vergė H.Tubman.

„H.Tubman nėra tik istorinė figūra, ji taip pat yra lyderystės ir dalyvavimo demokratijoje pavyzdys, – šnekėjo JAV iždo departamento sekretorius Jacobas Lewas. – Jos įspūdinga narsos ir atsidavimo lygybei istorija įkūnija demokratijos idealus, kuriuos JAV laiko šventais“.

Keičia banknotus

Tačiau tai nėra vienintelis pokytis, kurį sugalvojo JAV iždas. Taip pat buvo planuojama atsisakyti vieno iš JAV finansinės sistemos įkūrėjų Alexanderio Hamiltono atvaizdo ant 10 dolerių banknoto, tačiau iždo departamentas dėl tokio sumanymo sulaukė ypatingai daug kritikos.

Buvo nuspręsta, kad A.Hamiltonas liks, kur buvęs, bet ant 10 dolerių banknoto reverso puikuosis moterų teisių judėjimo lyderės: Lucretia Mott, Sojournera Truth, Susana B. Anthony, Elizabeth Cady Stanton ir Alice Paul.

5 dolerių banknotas šiuo metu ant averso atvaizduoja prezidentą Abrahamą Lincolną, o ant reverso buvo nuspręsta pavaizduoti svarbius lyderius iš JAV istorijos, įskaitant dainininkę Marianą Anderson, buvusią pirmąją ponią Eleanorą Roosevelt ir pilietinių teisių judėjimo lyderį Martiną Lutherį Kingą.

Paskutinės moterys, kurių atvaizdai atsirado ant JAV pinigų buvo buvusi pirmoji ponia Martha Washington – kuri pateko ant 1 dolerio sidabrinio sertifikato naudoto 1891-1896 metais – ir indėnų princesė Pocahonta, viena iš kelių žmonių pavaizduotų ant 20 dolerių banknoto 1865-1869 metais.

Pasiaukojimo pilnas gyvenimas

H.Tubman JAV yra labiausiai žinoma dėl to, kad ji padėjo vergams pabėgti į laisvę vadinamuoju „požeminiu geležinkeliu“. XIX amžiaus antrąjį dešimtmetį Merilende į vergo šeimą gimusi moteris anksti gyvenime patyrė galvos traumą ir vėliau pabėgo į laisvę. Per savo gyvenimą moteris sugebėjo išgelbėti daugiau nei 300 vergų. Tačiau jos vaidmuo JAV pilietiniame kare taip pat buvo įspūdingas.

Karo metu ji buvo Sąjungos žvalgė ir dažnai savo pavojingas pareigas atlikdavo būdama už priešo fronto linijų. Vienas iš įvykių, dėl kurių H.Tubman ypatingai pasižymėjo buvo dalyvavimas dramatiškame ginkluotame reide prie Kombahi Feri, Pietų Karolinoje. Reide H.Tubman padėjo trims Sąjungos laivams išvengti Konfederacijos kareivių ir taip padėjo į laisvę patekti daugiau nei 700 vergų.

„Aš niekados nemačiau tokio vaizdo, – vėliau H.Tubman apibūdino, kaip vergai nešini vaikas, kiaulėmis ir vištomis bėgo per laukus laivų link. – Mes juokėmės, juokėmės ir dar kartą juokėmės“.

1863 metais karinės pareigos, kurias užėmė H.Tubman buvo tokios, kuriomis didžiuotųsi bet kuri tais laikais gyvenusi moteris, o ypač pabėgusi vergė.

Tai, kad H.Tubman atvaizdas pateks ant 20 dolerių banknoto nulėmė tai, kad moteris laimėjo iniciatyvinės grupės „Women On 20s“ apklausą, surinkusi daugiausiai palaikymo iš interneto balsuotojų. Grupės direktorė Susana Adesa Stone tvirtino, kad „laisvės kovotoja“ H.Tubman buvo „puikus pasirinkimas“ papuošti 20 dolerių banknotą.

„H.Tubman iš tiesų yra nepaprasta, – teigė S.A.Stone. – Mes nenorėjome, kad ant banknoto reverso būtų prezidentas A.Jacksonas, bet manau tai padės sukurti įdomų naratyvą ir padės išlikti svarbioms istorijos pamokoms, kurias galime išmokti iš jo veiksmų ir politikos“.

Kitos moterys galėjusios patekti ant banknoto buvo Eleanora Roosevelt, pilietinių teisių aktyvistė Rosa Parks ir pirmoji Čerokio tautos lyderė moteris Wilma Mankiller.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(17)
(6)
(11)

Komentarai (47)