Programuotojo specialybės mitai ir tikrovė: kas yra tikrai geras programuotojas, kokios jų algos ir realios perspektyvos Lietuvoje  (11)

Mokytis programuoti pastaruoju metu yra populiaru. Dalis tik žaidžia savo malonumui, o kiti mokosi turėdami galvoje perspektyvas, kurias žada ši profesija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Persikvalifikuoti kviečiančių mokyklų atstovai dažnai pabrėžia, kad išmokti programuoti gali visi.

Prieš ryžtantis pradėti lankyti Antakalnyje esančiame technologijų parke „Vilnius Tech Park“ įsikūrusios programavimo mokyklos „Code Academy“ PHP kursą pradedantiesiems, viename programuotojų forume teko skaityti, jog iš tiesų tai įkandama tik vienetams.

Tačiau „Code Academy“ dėstytojas Virginijus Maila patikino, kad tai netiesa. „Tokius dalykus rašinėja turbūt tie, kurie daug metų sėdi viename darbe. Toks pasakymas išduoda baimę, kad kas nors ateis ir atims jo darbo vietą.“

14 metų patirtį turintis programuotojas, neseniai tapęs ir dėstytoju, prisipažino esantis už tai, kad programuotojų atsirastų kaip galima daugiau: „Užsienio įmonės Lietuvą renkasi ne dėl to, kad čia pigesnė darbo jėga. Galiu atvirai pasakyti, kad Lietuvoje programuotojų algos jau beveik susilygino su mokamomis Didžiojoje Britanijoje.“

Polinkis į tiksliuosius mokslus – būtinas

Pasak V. Mailos, išmokti programuoti norintis žmogus privalo turėti polinkį į tiksliuosius mokslus, o tai, ar jis bijo šių mokslų, ar ne, išduoda santykis su matematika.

Tačiau dėstytojas sutinka, kad, turint konkretų projektą, kiekvieną jam įgyvendinti būtiną žingsnį galima surasti „Google“ paieškos sistemoje. Tačiau kuo tada matuojamas programuotojo profesionalumas? Pasak dėstytojo V. Mailos, tikrai ne darbo greičiu.

„Galima greitai parašyti daug kodo, tačiau jis bus perteklinis, nesaugus ir – su visomis kitomis blogybėmis. Geriausias yra žmogaus loginiu mąstymu paremtas kodas. Ir būtina turėti omenyje, kad programuotojas atlieka darbą, kuris gali būti naudojamas visame pasaulyje. Galbūt nuo jo darbo kokybės priklausys žmonių gyvybės.“

V. Maila pastebėjo, kad PHP pradedantiesiems kursus žmonės pasirinko dėl įvairių priežasčių, o ne tik todėl, kad panoro skubiai persikvalifikuoti. „Dalis nori suprasti, kas jų įmonėje vyksta informacinių technologijų klausimu, kiti nori sugebėti patys atlikti papildomus darbus. Priežasčių yra įvairiausių“, – sakė jis.

Po kursų pataria siūlytis praktikantu

Tačiau ateitį siejantiems su programavimu, V. Maila pataria baigus tokius kursus nieko nelaukti – kreiptis į kurią nors populiarią įdarbinimo agentūrą, kuri patartų, kaip rašyti motyvacinį laišką, padėtų parengti CV, pamokytų, kaip save pristatyti „Facebook“ ir „Linkedin“, kad visiems būtų aišku, jog jis nori dirbti šį darbą.

„Tada reikia visoms iš eilės įmonėms siūlyti save kaip praktikantą“, – teigė jis. Pasak pašnekovo, programuotojų poreikis yra tikrai didelis, todėl, jeigu bendrovė įžvelgs pradedančiojo programuotojo potencialą, į jį ir investuos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(16)
(84)
(-68)

Komentarai (11)