Mokslininkai atskleidė vieną iš lyčių nelygybės priežasčių ir pasekmių - net mažos mergaitės yra linkusios save nuvertinti  (1)

Amerikiečių mokslininkai nustatė, kad mergaitės pradeda save vertinti kaip iš prigimties mažiau talentingas vos sulaukusios šešerių, rašo bbc.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak mokslininkų, tokie „pribloškiantys“ rezultatai perša mintį, kad ši problema vėliau gali atsiliepti ateities karjerai.

Tyrime, kurio rezultatai skelbiami žurnale „Science“, dalyvavo 400 vaikų. Būdami penkerių tiek berniukai, tiek mergaitės galvojo, kad jų lytis yra „talentinga“. Tačiau praėjus vieneriems metams pasireiškė skirtumas lyties pagrindu. Prinstono universiteto, Niujorko universiteto ir Ilinojaus universiteto mokslininkai tvirtina, kad būtent tada pradeda reikštis stereotipai. Manoma, kad tam įtakos turi žiniasklaida, mokytojai, tėvai ir kiti vaikai. Tyrimo metu penkiamečiai, šešiamečiai ir septynmečiai dalyvavo įvairiuose eksperimentuose.

Viename jų vaikams buvo skaitoma istorija apie kažką, kas yra „tikrai, tikrai protingas“, tačiau nebuvo aišku, apie ką tiksliai ši istorija yra. Vėliau vaikai turėjo atspėti istorijos herojų iš keturių nuotraukų – dviejų vyrų ir dviejų moterų. Penkerių metų berniukai rinkosi vyrus, o mergaitės – moteris apie 75 procentų visų atvejų.

Tačiau šešerių metų berniukai vis dar renkasi vyrus, o mergaitės jau yra labiau linkusios rinktis taip pat vyrus. Kito eksperimento metu vaikų grupės žaidė naują stalo žaidimą. Vieniems skirtas žaidimas buvo apibūdinamas kaip skirtas „tikrai, tikrai protingiems vaikams“, o kitiems – kaip „tikrai, tikrai atkakliems vaikams“.

Šešerių ir septynerių metų mergaitės vienodai kaip ir berniukai buvo linkusios mėgautis žaidimu, skirtu atkakliesiems, tačiau mažiau linkusios žaisti žaidimą, skirtą protingiems vaikams. Profesorius Andrei Cimpianas, dalyvavęs minėtame tyrime, „BBC News“ interneto svetainėje sakė: „Žinutė, kurią atskleidžia šie duomenys, yra tokia, kad maži vaikai susiduria su kultūrine sąvoka, kad genialumas yra labiau tikėtinai vyrų nei moterų savybė. Apgailėtina matyti, kad šis poveikis pasireiškia taip anksti. Kai juos matai, suvoki, koks varginantis mūšis laukia“.

A. Cimpaino ankstesniuose tyrimuose gilinosi į akademines karjeras, susijusias su būtinybe turėti įgimtą talentą tam, kad pasiektų sėkmę. Buvo teigiama, kad kuo didesnio talento reikia, pavyzdžiui, tokioms sritims kaip fizika ar filosofija, tuo mažiau toje srityje yra moterų.

Mokslininkas pridūrė: „Labai anksti visuomenės stereotipai gali sukurti skirtingas trajektorijas. Būdami penkerių, šešerių ar septynerių, jie negalvoja apie karjerą, tačiau netrukus jiems reikia priimti sprendimus, kokį kursą ir kokią užmokyklinę veiklą rinktis. Net jeigu skirtumas iš pradžių mažas, jis gali greitai išaugti į gerokai didesnį“.

Tyrimą taip pat vykdžiusi dr. Lin Bian patarė tėvams ir mokytojams pabrėžti sunkaus darbo svarbą. Mokslininkė BBC sakė: „Tyrimai rodo, kad visi pasiekia daugiau, kai tikima, kad raktas į sėkmę yra sunkus darbas. Mūsų tyrimai rodo, kad mergaites gali ypač paveikti žinutės, atkreipiančios dėmesį į „sunkų darbą“. Tai jas paskatina lygiai taip pat susidomėti žaisti tą patį žaidimą kaip berniukai. Tad sunkaus darbo svarbos sėkmei akcentavimas gali apsaugoti ir net paskatinti mergaičių interesus“.

Jungtinės Karalystės organizacija „Fawcett Society“ rengia kampanijas, nukreiptas prieš darbo užmokesčio skirtumą lyties pagrindu ir tikina, kad ankstyvieji skirtumai – mėlynas ir superherojus prieš rožinę ir princesę – yra šios problemos dalis.

Šios organizacijos generalinis direktorius Samas Smethersas tvirtina: „Tai didžiulis klausimas ir jis stabdo visus mus, o ypač merginas. Mūsų tyrimas nustatė, kad jaunos moterys susiduria su lyčių stereotipais mokykloje ir nuo mažens“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(18)
(4)
(14)

Komentarai (1)