Kuklumo įsikūnijimas Warrenas Buffettas - vienas turtingiausių pasaulio žmonių, kuris taupo net pirkdamas „McDonalds“ sumuštinį (Video)  (6)

Trys pamokos, kurias galima gauti iš HBO dokumentinio filmo apie patį kukliausią milijardierių iš „Forbes“ pasaulio milijardierių sąrašo viršaus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dokumentinis filmas, pavadintas „Tapti Warrenu Buffettu“ („Becoming Warren Buffett“), kuris buvo parodytas per televizijos kanalą HBO pirmadienį vakare, pasakoja, kaip iš ambicingo kūdikio išaugo legendinis investuotojas, rašo leidinyje „Forbes“ žurnalistas Chase`as Peterson-Withornas.

Nepaisant to, kad „Berkshire Hathaway“ pirmininkas yra vienas iš geriausiai pasaulyje atpažįstamų milijardierių – jo turtas siekia 73,4 mlrd. dolerių (ir tai po to, kai jis atidavė daugiau nei 28,5 mlrd. dolerių labdarai), – jis gyvenime iš esmės apsieina be tarnų, vairuotojų ir didžiulių jachtų kapitonų.

„Forbes“ skaičiuoja turtingiausių Amerikos piliečių turtą nuo 1982 metų: nedaug iš to skaičiaus tebuvo tokių kuklių kaip W.Buffettas. Štai trys dalykai, kurie išskiria „Orakulą iš Omahos“ iš daugelio jo kolegų „Forbes“ sąraše.

Jo namai

Tuo metu, kada Indijos naftos ir dujų magnatas Mukeshas Ambani pasistatė 27 aukštų asmeninį dangoraižį, o „Oracle“ įkūrėjas Larry Ellisonas valdo turto visoje Amerikos teritorijoje maždaug už 1 mlrd. dolerių (įskaitant beveik visą Lanai – šeštą pagal dydį Havajų salyno salą), W.Buffetto užmojai gerokai mažesni. Jis iki šiolei gyvena Nebraskoje, name su penkiais miegamaisiais, kurį įsigijo 1958 metais už 31500 dolerių (tai būtų maždaug 262000 dolerių šiandienos kainomis). 

Tai penkios minutės kelio nuo jo taip pat kuklaus biuro Omahos miesto centre, kur viso labo 25 darbuotojai prižiūri konglomeratą, gaunantį 211 mlrd. dolerių metinių pajamų. Kol tokie milijardieriai, kaip lošimų verslo magnatas Steve`as Wynnas, puošia savo biurus neįkainojamais meno kūriniais, pavyzdžiui, Pablo Picasso darbais, W.Buffetto biuro sienos nukabinėtos laikraščių iškarpomis apie finansines krizes XX amžiuje.

Pasak milijardieriaus, jos tarnauja kaip „priminimas, kad visko gali nutikti šiame pasaulyje – tai pamokantis menas“.

Jo automobilis

Kai kurie milijardieriai investavo milijonus į geriausias automobilių kolekcijas: pavyzdžiui, dizainerio Ralpho Laureno garaže yra 70 klasiškų automobilių, o „Victoria’s Secret“ savininkas Leslie Les H. Wexneris turi senovinių „Ferrari“ kolekciją . Bet W. Buffettas tenkinasi kur kas paprastesnėmis mašinomis. Kiekvieną rytą jis atvažiuoja į darbą, sėdėdamas už 2014 metų „Cadillac XTS“ vairo.

Šį automobilį jis nusipirko po to, kai pavežiojo po Omahą „General Motors“ generalinę direktorę Mary Teresą Barrą savo aštuonių metų senumo sedanu „Cadillac DTS“. W.Buffettas klausinėjo GM vadovės, kokie patobulinimai padarė atnaujintus „Cadillac“ modelius geresnius. Kaip W.Buffettas sakė žurnalui „Forbes“ 2014 metais, „ji papasakojo apie 50 dalykų, kurie buvo geresni“ nei jo tuometiniame automobilyje.

„Kai atvykome pietų – o buvo praėjusios tik penkios ar šešios minutės – ji pardavė jį man“.

Jo valgis

Pamirškite „Michelin, Le Guide Rouge“ ir retus delikatesus (skirtingai nei buvęs lošimų namų savininkas milijardierius Stanley Ho, kuris, pasak kai kurių pranešimų, sumokėjo 330 tūkst. dolerių už baltą triufelį 2007 metais ir 200 tūkst. dolerių už antrąją porciją po poros metų).

Aštuoniasdešimt šešerių W.Buffettas ramiai išgeria po penkis butelius kolos per dieną ir pusryčiauja „McDonald’s“ restorane, kur su juo lankėsi filmą kūrusi komanda. Filmavimo metu jis pasiėmė ten sumuštinį McMuffin su kiaušiniu ir kotletu už 2,95 dolerio. „Sumuštinis su kumpiu, kiaušiniu ir sūriu kainuoja 3,17 dolerio, – aiškina kadre W.Buffettas. – Tačiau šiandien rinka traukiasi, todėl vietoj [pusryčių už] 3,17 dolerio aš paimsiu už 2,95 dolerio“.

Nors santykinis W.Buffetto saikingumas ir kuklumas kažkam pasirodys per didelis, jis gali ilgainiui tapti dideliu turtu visam pasauliui. W.Buffettas pažadėjo paaukoti labdarai beveik visą savo turtą, tai yra pinigus, kuriuos sutaupys, kartu su tais milijardais, kuriuos jis jau perdavė Billo ir Melindos Gatesų fondui ir savo paskutiniosios žmonos ir trijų vaikų fondams.

„Visa tai, ką aš išleidžiu per gyvenimą, – yra gerokai mažiau nei 1 procentas to, ką aš uždirbu“, – sako filme W.Buffettas. – Likę 99 procentai bus atiduota kitiems, kadangi jie man neneša naudos. Taigi, pasielgčiau kvailai, jei neperduočiau jų žmonėms, kurie gali juos naudoti. Tai neduos man nieko“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Leonas Grybauskas
(45)
(5)
(40)

Komentarai (6)