Tokių pinigų dar nesate matę: pats seniausias pasaulyje banknotas, 100 milijonų milijardų kupiūra ir banknotas su išpjautu diktatoriaus veidu  (1)

Pinigai neatsiejamai susiję su mūsų visų gyvenimais, jie tapo tokie nepakeičiami, kad dažnai neįsivaizduojame, kokios istorijos už jų slypi. Siūlome susipažinti su keliais istoriniais pavyzdžiais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Koncentracijos lagerio pinigas

Šiuos banknotus naciai sukūrė vienoje iš savo koncentracijos stovyklų Terezine, Čekijoje, ant Oržos upės kranto.

Šis lageris pas nacius buvo laikomas „pavyzdiniu parodomuoju“ – jį demonstravo Raudonojo kryžiaus atstovams ir kitoms tarptautinėms organizacijoms, kaip „gero elgesio su žydais“ pavyzdį. Ten veikė sinagogos, vyko paskaitos, buvo leidžiami žurnalai, vyko spektakliai ir parodos.

10 ir 20 kronų banknotai, atspausdinti ant paprasto popieriaus, tapo dalimi Raudojam kryžiui surengti šou, ir neturėjo jokios vertės, bei niekada nebuvo realiai panaudoti.

Banknotas su išpjautu diktatoriaus veidu

1997-aisias afrikietiškasis Zairas (dabar jau virtęs Demokratine Kongo respublika), nuvertė Josepho Mobutu totalitarinį režimą. Kuomet naujoji valdžia susidūrė su grynųjų pinigų trūkumu, jie nusprendė laikinai naudoti senuosius 20 tūkst. zairų banknotus, tačiau išpjovus iš jų diktatoriaus atvaizdą.

Zimbabvės trilijonai

2009-ųjų sausį Zimbabvės rezervų bankas pradėjo spausdinti 100 trilijonų dolerių banknotus. Tuo metu infliacija šioje šalyje buvo aukščiausia visame pasaulyje. Banknotą, pavaizduotą šioje nuotraukoje, buvo galima iškeisti į 300 JAV dolerių.

2008-ųjų liepą infliacija pasiekė neįtikėtinus 231 mln. proc. Duonos kepalas galėjo atsieiti pirkėjui 300 mln. zimbabvės dolerių.

100 milijonų milijardų nengų (Vengrija)

Po Antrąjį pasaulinį karą vengrų valiuta nengo išgyveno didžiausią infliacijos lygį iš visų užfiksuotų per žmonijos istoriją. 1946-aisiais Vengrijoje atsirado 100 milijonų milijardų vertės nengai. Jeigu tai pateiktume skaičiais, atrodytų va taip: 100 000 000 000 000 000 nengų.

Kainos dvigubinosi maždaug kas 15 valandų, todėl 1946 metų liepą vengrų valdžia panaikino nengus, pakeitusi juos forintais, kuriais atsiskaityti Vengrijoje galima iki šiol.

 

Pats seniausias banknotas – 1380 m. Kinija

Pats seniausias iš žinomų ir naudotų popierinių pinigų yra 800-ųjų Kinijos eros metų pinigas.

Banknotas, kurį čia matote, yra 1380-ųjų gamybos, ir yra seniausias išlikęs popierinis pinigas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(58)
(1)
(57)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: