Socialiniai tinklai tiesiog ūžia iš juoko: net ir populiariausia pasaulyje sportinė apyrankė pulsą aptiko ir banane, ir tualetinio popieriaus rulone - kas per nesąmonės ir kodėl taip vyksta? (Video)  (2)

Skamba kaip košmaras: pliušinio meškiuko viduje – plakanti širdis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po audros socialiniuose tinkluose, kai vartotojai kabindavo savo sportines apyrankes ant tualetinio popieriaus rulonų, Kinijos tinklalapis „Abacus“ eksperimentą atliko su „Xiaomi“ apyranke.

Rezultatas nustebino: apyrankė užfiksavo širdies plakimą.

Pasak svetainės atstovų, tualetinio popieriaus rulono „pulsas“ siekė nuo 59 iki 88 dūžių per minutę. Bananas ir kavos puodelis parodė panašius rezultatus. Ir taip – vienas vartotojas pulsą aptiko ir pliušiniame meškiuke.

Žalia šviesa

Tad kas per velniava čia vyksta? Pirmiausia, šie kreivi rezultatai demonstruoja neapsižiūrėjimą, kaip atpažįsta vartotojo pulsą. Sportinės apyrankės blyksteli žalia šviesa į jūsų riešą, o kadangi kraujas yra raudonas, jis sugeria šio bangos ilgio (spalvos) šviesą. Širdies dūžių metu kraujas teka, ir kuo daugiau jo prateka, tuo daugiau žalios šviesos jis sugeria, tad apyrankė gali suskaičiuoti tvinksnius ir apskaičiuoti širdies ritmą.

Bet visą šią technologiją – taip pat vadinamą fotopletismografija (angl. photoplethysmography) nesunku supainioti objektais, kurie atspindi šviesą. Tai nėra didelė problema, kai įrenginys glaudžiasi prie odos, tačiau atrodo keistai, kai pridedama prie negyvų objektų.

Ar tai – sportinių apyrankių pabaiga?

Anaiptol. Tai, kad technologija veikia ir su bananu, nereiškia, kad ji neveikia ant jūsų riešo.

O ateityje, tikėtina, industrijos ilgainiui atsisakys fotopletismografijos. Pavyzdžiui, „Apple Watch Series 4” jau turi elektrokardiograminį skenerį (tiesa, dar irgi riboto efektyvumo), kuris vietoje šviesos fiksuoja elektros impulsus – puiki naujiena, sergantiems chroniškomis širdies ligomis.

Be to, mažiau technologiškai pažengusių apyrankių pagrindinis tikslas buvo daug paprastesnis: išspirti vartotoją iš kėdės ar lovos. Juk svarbiau deginti nuosavas kalorijas, o ne tualetinio popieriaus rulono, ar ne?

Parengta pagal Futurism.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(4)
(17)
(-13)

Komentarai (2)