Brangs siuntos iš Kinijos: Lietuvoje nuo 2021 metų liepos naikinama PVM lengvata, tačiau pokyčius galima pajusti jau ir dabar (Skaitytojo komentaras apie situaciją su DHL)  (50)

Seimas nusprendė panaikinti Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą smulkioms, iki 22 eurų vertės siuntoms iš trečiųjų šalių. Pakeitimai turėtų įsigalioti 2021 metų liepą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar siuntos iš trečiųjų šalių, tokių kaip Kinija ar Rusija, iki 22 eurų apskritai nėra apmokestinamos PVM.

Vis dėlto vykstant nuotolinei prekybai pačios Europos Sąjungos viduje tokios nustatytos ribos nėra, o tai lemia nepalankią ES esančių asmenų konkurencinę padėtį, teigia projektą teikusi Finansų ministerija.

„Jie parduodami prekes ES vartotojams PVM turi mokėti, neatsižvelgdami į prekės vertę. Todėl siūloma ES mastu suvienodinti šias taisykles“, – rašoma projekto aiškinamajame rašte.

Pataisomis taip pat siekta užkamšyti landas, per koronaviruso krizę leidusias piktnaudžiauti gyventojams nurodant reikšmingai mažesnes vertes, negu iš tikrųjų užsakomos prekės.

Viešosios politikos analizės ir konsultacijų bendrovės ESTEP tyrimas parodė, kad pernai dėl elektroninės prekybos iš trečiųjų šalių Lietuvos prekybos sektorius negavo 142 mln. eurų pajamų, iš jų apie 18 mln. eurų – mažos vertės siuntos. Tai sudaro maždaug 1 proc. visos Lietuvos mažmeninės prekybos apyvartos.

Europos Komisija nustatė, kad dėl mokestinių lengvatų bei neteisingo deklaravimo į valstybių narių biudžetus nesurenkama apie 7 mlrd. eurų per metus.

 

„Lengvata, kuri galiojo metai iš metų, iš esmės tapo piktnaudžiavimo šaltiniu ir instrumentu tiems, kurie siuntėsi prekes iš trečiųjų šalių didesnės vertės, tačiau deklaruodavo mažesnę vertę tam, kad išvengtų PVM“, – per įstatymo priėmimą sakė Seimo narys Mykolas Majauskas.

„Dar iki šiandienos tokių atvejų pakankamai daug“, – pridūrė jis.

Premjeras Saulius Skvernelis sakė palaikantis lengvatos panaikinimą, nes ji Lietuvai nenaudinga.

„Tokio tipo prekyba su Kinija neduoda mums didelės naudos. Tikrai prarandame, lengvatos galėtų nebelikti“, – Seime žurnalistams teigė premjeras.

Už įstatymo projektą balsuota vienbalsiai, jį parėmė 76 parlamentarai. Įstatyme numatyta, kad mažų siuntų PVM bus taikomas internetinėms prekyvietėms, nepriklausomai nuo jos, gauna jos fiziškai siuntą, ar ši iš karto keliauja daikto pirkėjui.

Technologijos.lt skaitytojo laiškas:

Prieš kelias dienas gavome skaitytojo laišką apie pasikeitimus siunčiant prekes su DHL - kol kas neaišku, ar tai jau nauja taisyklė, ar tik pirmieji bandymai pasiruošti naujai tvarkai, bet jei perkate iš Kinijos sandėlių ir siunčiate per DHL, tokia situacija gali nutikti ir Jums. Nekoreguotas skaitytojo laiškas žemiau:

 

Būtina pakalbėti tinklalapyje, kas keičiasi su siuntiniais iš Kinijos. Nes atsiranda juokingų istorijų. Pirkau telefoną Xiaomi redmi 9 (labai geras monitorius ir baterija): Screen resolution: 2340 x 1080 (tikrai geras lygis), 5020mAh (typ) high-capacity battery.

Vis pasitaiko šis variantas už 105 Euro ir pristatymas DHL keli Eurai ir pristatymo garantas +5 Eurai. Vienas telefonas atėjo per 10 dienų tiesiai į rankas. Super. Mamos ir tetos tokio paties užsinorėjo.

Antras toks pat užsakymas atėjo per 10 d. į DHL terminalą. Gavau pranešimą, kad greitai bus pristatyta. Laukiau dvi savaites. Paskui pardavėjas atsiuntė pranešimą, kad siuntinys laukia išmuitinimo taip ilgai.

Susisiekiau su DHL - turėjau pasirašyt sutartį, kad tarpininkas TRANSLAINERIS išmuitins. Kiekvienam laiške pagrūmojimas, kad teks mokėti už laikymą terminale.

 

Translainerio sutartyje numatytas itin keistas punktas:

Nurodyti adresą, kuriuo pirkėjas įsipareigoja saugoti pirkimo dokumentus 6 metus.

Pasirašiau. Tada muitas ir PVM 30 Eurų, deklaracijos užpildymas 20 eurų, terminalo laikymo mokestis 5 eurai, ir dar už kažką 1 euras. Viso 56 eurai ir saugoti 6 metus dokumentus nurodytu adresu. Labai keistas reikalavimas.

Paprašiau paaiškinimo - kodėl terminale prekė taip ilgai saugota. Kontaktai mano žinomi, nes žinutę juk gavau, kad laukite siuntinio.

Naujos tvarkos įsigaliojimo sunkumai. Manau daugelis siuntinių stabtelėjo terminaluose iki to laiko kol neįsigalios nauja apmokestinimo tvarka. O kai tvarka įsigalios - dar kurį laiką pašto tarnybos dar nežinos kaip tai veikia iš tiesų. Bus bėdos su Kalėdų dovanėlėm...

Niekas iš tiesų nežino tiksliai - kas nauja dabar bus. Paštas retsykiais taikydavo įteikimo mokestį 9 Eurus + muitas. Bet dabar bus daugiau baudžiavos.

Ačiū kad išklausėte.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(80)
(7)
(73)

Komentarai (50)