Kodėl mums kartais labai trūksta motyvacijos, o kartais ji aplanko netikėtai?  ()

Tikriausiai esate pastebėję, kad kartais prieš eidami miegoti patiriate didžiulę motyvacijos bangą, o pabudę jos jau nebeturite. Kodėl taip yra? Kodėl kartais motyvaciją sunku surasti, o kartais ji aplanko savaime? Naujas Birmingemo ir Oksfordo universitetų tyrimas siūlo įdomų paaiškinimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jums nereikia daug motyvacijos, kad atliktumėte ką nors, kas jums teikia džiaugsmą. Jūs pakankamai lengvai nusprendžiate praleisti kelias valandas su draugais, žaisti kompiuterinius žaidimus ar suvalgyti porciją ledų karštą vasaros dieną. Tačiau kai prieš akis daug pastangų reikalaujanti užduotis, motyvacijos jos imtis dažnai pritrūksta. Mokslininkai kurį laiką manė, kad tai priklauso nuo kintančių nuovargio ritmų, todėl jie pradėjo tyrimą, kuris bando paaiškinti, kaip nuovargis daro įtaką žmogaus sprendimui dėti pastangas užduočiai įveikti.

Mokslininkai žmogaus smegenyse aptiko du nuovargio tipos. Kartais nuovargis jaučiamas kaip trumpalaikis jausmas - jis užplūsta visą kūną ir mintis, bet praeina po trumpo poilsio periodo. O kartais nuovargis užima ilgesnį laiką ir vis stiprėja ilgesnį laiką. Tuomet reikia ne trumpos pertraukos, o atostogų. Mokslininkai suprato, kad nuovargio lygis nuolat kinta ir banduoja, o kartu kyla ir krenta motyvacija kam nors skirti pastangų. Ir tai ne visada priklauso nuo gaunamo atlygio.

Mokslininkai tai patikrino su 36 jaunais tyrimo dalyviais. Jie nemažai laiko praleido pirštais spausdami specialų prietaisą. Kuo daugiau laiko jie praleido spausdami (tai yra, užduočiai skirdami fizines pastangas), tuo didesnį piniginį atlygį jie gavo. Žinoma, ši užduotis vargino tyrimo dalyvius ir mokslininkai lygino tuos duomenis su anksčiau sukurtu matematiniu modeliu. Tuo pat metu buvo skenuojamos ir dalyvių smegenys.

 

Augantys nuovargio požymiai smegenyse turėjo didelę įtaką dalyvių motyvacijai ir toliau spausti prietaisą. Tai nėra susiję su fiziniu nuovargiu. Tiesiog pasikartojanti, nuobodi užduotis vargino žmonių smegenis ir dėl to kentėjo jų motyvacija ir toliau skirti savo pastangas.

Ką tai reiškia mums visiems? Na, protinis nuovargis yra tikras ir jis užklumpa bangomis. Kartais, kai jums atrodo, kad jums trūksta motyvacijos, esate tiesiog pavargę. Trumpa pertraukėlė ar daromos užduoties pakeitimas gali padėti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(8)
(6)
(2)

Komentarai ()