Gydytojo patarimai: kur ieškoti „laimės hormonų“  ()

Vadinamieji „laimės hormonai“ tikrai egzistuoja, o sveikas maistas padės juos gaminti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mūsų nuotaika, malonumo lygis, veržlumas ir netgi pasitikėjimas savimi yra glaudžiai susiję su tam tikromis medžiagomis, kurias organizmas sintetina reaguodamas į išorinius dirgiklius, dažnai vadinamomis „laimės hormonais“.

Apie tai „Telegram“ kalbėjo medikų bendruomenės „Berezhi sebia“ ekspertai.

Endokrinologė Dina Krylova kalbėjo apie „laimės hormonų“ gavimo procesą. Anot jos, žmonės visame pasaulyje siekia įvairiai paveikti šių savo pačių hormonų lygį: sportininkai mėgaujasi fizine veikla, kiti – memų ir „stand-up“ humoru, įsimylėjėliai mylisi ir apsikabina. Šios cheminės reakcijos yra susijusios su keturiais pagrindiniais „laimės hormonais“: serotoninu, dopaminu, oksitocinu ir endorfinais.

Serotoninas yra žinomas kaip „natūralus nuotaikos stiprintuvas“. Mažas šio hormono kiekis siejamas su depresijos išsivystymu. Tyrimai rodo, kad serotoninas veikia atmintį, gerina mokymosi greitį ir skatina atsipalaidavimą.

Serotonino kiekį galima padidinti vartojant gydytojo paskirtus vaistus (jei reikia) arba daugiau laiko būnant saulėje ir mankštinantis.

Vienas natūralių būdų padidinti serotonino kiekį yra fizinis aktyvumas. Kai žmogus užsiima važiavimu dviračiu ar jėgos treniruotėmis, jo organizmas išskiria daugiau triptofano – amino rūgšties, reikalingos serotonino gamybai.

Dopaminas yra hormonas, atsakingas už malonumo jausmą. Seksas, apsipirkimas, maistas – visa tai gali paskatinti dopamino išsiskyrimą.

 

Nepakankamas dopamino kiekis sukelia judesių sukaustymą, kuris yra būdingas Parkinsono ligos požymis. Tyrimai taip pat rodo, kad dopamino trūkumas yra susijęs su prasta nuotaika, motyvacijos ir koncentracijos stoka, nors depresija dažniausiai siejama su serotonino trūkumu.

Dopamino kiekį galima padidinti praturtinus racioną maisto produktais, kuriuose yra daug tirozino:

  •      vištiena ir kitų rūšių paukštiena;
  •      pieno produktai, tokie kaip pienas, sūris ir jogurtas;
  •      avokadai;
  •      bananai;
  •      moliūgų ir sezamo sėklos;
  •      sojos pupelės.

Oksitocinas gaminasi organizme, kai įsimylite, o tai paaiškina jo pavadinimą „meilės hormonas“ ir „apkabinimo hormonas“. Pagrindinė oksitocino funkcija – skatinti gimdos raumenų susitraukimą gimdymo metu. Kartais jis naudojamas pagreitinti gimdymo procesą moterims, kurios gimdo lėtai. Jau įrodyta, kad oksitocinas mažina stresą ir nerimą. Žemas šio hormono kiekis yra susijęs su depresijos simptomais, ypač pogimdymine depresija. Natūralus būdas padidinti oksitocino kiekį yra mankšta.

 

Endorfinai yra natūralūs organizmo skausmą malšinantys vaistai ir gaminami reaguojant į skausmą ar stresą. Šie peptidiniai hormonai ne tik malšina skausmą, bet ir sukuria bendrą gerovės jausmą.

Yra apie 20 skirtingų endorfinų tipų, iš kurių labiausiai ištirtas beta-endorfinas, kuris siejamas su fizinio aktyvumo malonumu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()