JAV šnipinėjimo mastai: taikiniais tapo kone 40 užsienio ambasadų  (0)

Prancūzija, Graikija ir Italija buvo vienos tų šalių, tapusių JAV šnipinėjimo taikiniais, remiantis „The Guardian“ skelbia naujienų tarnyba BBC.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2013-07-02 JAV šnipinėjimo mastai: taikiniais tapo kone 40 užsienio ambasadų  (0)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anot Vokietijos žurnalo „Der Spiegel“, taikiniais tapo Europos šalių biurai, veikę JAV. Europos Sąjungos lyderiai pareikalavo JAV pateikti paaiškinimą. Anot ES pareigūnų, Prancūzija ir Vokietija įspėjo, jog santykiai su JAV gali nukentėti.

„The Guardian“ pavyko gauti 2010 metų slaptus dokumentus, kuriuose teigiama, kad JAV taikiniais buvo ES biurai, taip pat Prancūzija, Graikija, Italija bei JAV sąjungininkės ne Europoje, tarp kurių Meksika, Pietų Korėja, Indija, Turkija ir Japonija. Pranešama, kad „taikiniais“ JAV nacionalinio saugumo agentūros dokumentuose buvo apibūdinamos 38 ambasados ir diplomatinės misijos.

Laikraščio duomenimis, dokumente nurodoma išsami informacija apie „neeilinį spektrą“ šnipinėjimo metodų, įskaitant specializuotas antenas, į elektroninių ryšių priemones implantuotas „blakes“.

Ataskaitoje minimi kodiniai pavadinimai, kuriais buvo įvardintos operacijos prieš Prancūzijos ir Graikijos misijas Jungtinėse Tautose bei prieš Italijos ambasadą Vašingtone.

Saugumo agentūra paskelbė, kad JAV vyriausybė su dalyvaujančiomis šalimis kalbėsis diplomatiniais kanalais. 

„The Guardian“ taip pat cituoja kitą, 2007 metų dokumentą, kuriame rašoma, kad „blakė“ buvo instaliuota į fakso aparatą ES būstinėje Vašingtone.

Šaltasis karas

„Der Spiegel“, kuri taip pat skelbiasi gavusi JAV nacionalinio saugumo agentūros dokumentus, praneša, kad agentūra šnipinėjo ES vidaus kompiuterių tinkluose ir 27-ių JT narių būstinėje Niujorke.

Žiniasklaida skelbia, kad dokumentus apie šnipinėjimą paviešino buvęs Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) analitikas Edwardas Snowdenas.

Sekmadienį Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurentas Fabiusas teigė, kad jei ši informacija pasitvirtins, tai būtų „visiškai netoleruotina“.

Vokietijos teisingumo ministrė Sabine Leutheusser-Schnarrenberger teigė, kad JAV tariamas elgesys primena šaltojo karo metu naudotus metodus.

Europos Parlamento prezidentas Martinas Schulzas įspėjo, kad toks šnipinėjimas gali turėti rimtų padarinių JAV ir ES santykiams.

Europos Komisija, kuri vaidina svarbų vaidmenį prekybos derybose, oficialiai paragino Vašingtoną ištirti įtarimus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(4)
(0)
(0)

Komentarai (0)