Studentų pažymių "infliacijos" reiškinys JAV  (10)

Daug kas žino ar bent nujaučia faktą, jog bėgant laikui aukštųjų mokyklų studentų akademinių įvertinimų vidurkis auga. Tačiau didžiausią nuostabą sukelia grafiškai pavaizduotas šių pažymių kitimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pažymiai yra pagrindinė akademinių įstaigų "valiuta". Juos naudoja mokytojai ir dėstytojai, siekdami motyvuoti savo mokinius ir studentus, o būsimieji darbdaviai pagal juos atsirenka daugiau žadančius kandidatus į vieną ar kitą darbo vietą. Tačiau vertinimo griežtumas gan nemažai svyruoja atsižvelgiant į mokymo įstaigos specifiką, specialybės sudėtingumą bei daromas akademinio vertinimo klaidas. Pasaulyje pasitaiko raginimų apskritai atsisakyti vertinimo pažymiais sistemos, tačiau kol kas tokio tipo akademinėms institucijoms, kuriose studentams nebūtų rašomi pažymiai, rimtesnės perspektyvos nešviečia.

Esminė vertinimo sistemos problema yra tai, kad jos taisyklių griežtai apibrėžti absoliučiai visiems dėstomiems dalykams paprasčiausiai neįmanoma. Pažymių kitimo problema ypač aktuali yra Jungtinėse Amerikos Valstijose - iš dalies galbūt dėl to, kad šiam klausimui čia kreipiama nemažai dėmesio. Pirmą kartą šis klausimas JAV platesniu mastu buvo iškeltas dar 1912 metais. Tačiau per pastaruosius 40 metų kitimas ypač suintensyvėjo. Vidutiniai pažymiai čia tiek išaugo, jog "tarpas" tarp gerų, labai gerų ir puikių pažymių pasidarė nykstamai mažas lyginant su prastesniais balais.

JAV tyrinėtojai Stuart Rojstaczer ir Christopher Healy išanalizavo 160-ies šalies koledžų pastarojo meto pažymius. Taip pat buvo peržvelgta 80 JAV mokymo įstaigų pažymių istorija - iš viso surinkta daugiau kaip 2 milijonų studentų pažymių informacija. Statistinė surinktų pažymių analizė parodė, jog staigus pažymių vidurkio kilimas buvo būdingas tik septintajam praėjusio amžiaus dešimtmečiui. Mokslininkai daro prielaidą, jog šis kitimas puikiai siejasi su socialiniais neramumais, kilusiais dėl Vietnamo karo. Po to sekė dešimtmetis, kurio metu pažymių vidurkis šiek tiek mažėjo. Vėliau, nuo devintojo dešimtmečio prasidėjusio ir kol kas dar nepasibaigusio pažymių vidurkio kilimo priežastys lieka neaiškios. Stojimo į aukštąsias mokyklas balai iš esmės nepakito, tačiau studentai vis dažniau meta savo studijas, o vidutinis studentų raštingumas sumažėjo. Bet kuriuo atveju, mokslininkai teigia, jog gauti gerus įvertinimus JAV koledžuose dabar yra daug lengviau negu bet kada anksčiau.

Visiškai realu, jog analogiškas reiškinys - pažymių "infliacija" - būdingas ir kitoms pasaulio šalims, tame tarpe ir Lietuvai, tačiau panašūs tyrimai kol kas niekur kitur nėra atlikti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)