Namibijon plumptelėjęs „kosminis kamuolys“ – ne pirmas toks planetoje  (6)

„NGO“ (neatpažintas gulintis objektas), „Nibiru po mokesčių“, afrikinė latviškojo „meteorito“ viešųjų ryšių akcija ir kitais išmoningais epitetais šmaikščiai čaižomas mįslingas 1,1 metro apimties, 35 cm skersmens, 6 kg sveriantis sferinis objektas, jau spėjęs sukelti lengvą sąmyšį mokslo ir technologijų pasaulio žiniasklaidoje, buvo aptiktas šių metų lapkričio viduryje, negyvenamoje teritorijoje, plytinčioje už 750 km nuo Namibijos sostinės Vindhuko. Pasirodo, planeton anksčiau yra kritę ir daugiau tokių ar panašių egzempliorių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2008-aisiais panašių mistiškų „dangaus rutulių“ buvo rasta Brazilijoje ir Australijoje. Atlikus 2008-aisiais rastų objektų ekspertizę, paaiškėjo, jog tai buvo tam tikri didelio slėgio balionai (angl. – „Composite Overwrapped Pressure Vessel - COPV“), kokius naudoja ir NASA. Ar būtent toks buvo aptiktas ir šįkart, Nambijos žinybos, kurios pagalbos kreipėsi ir į ESA bei NASA, kol kas dar tik mėgina išsiaiškinti.

Tokius slėgio balionus gabendavo daugkartinio naudojimo erdvėlaiviai „Space Shuttle“. Slėgio balionai tarnaudavo kaip transportiniai inertinių dujų konteineriai, itin atsparūs dideliam slėgiui. Tokie slėgio konteineriai buvo naudojami įvairiausiose kosminėse misijose.

Jų sudėtyje yra anglies pluošto arba itin tvirtos sintetinės medžiagos kevlaro, kurios ir sutvirtina konteinerio sienelių atsparumą itin dideliam išorinio ir vidinio slėgio skirtumui. Slėgio baliono „kevalas“ yra toks tvirtas, jog gali atlaikyti kelionę pro tankiuosius atmosferos sluoksnius ir likti nesudegęs.

Į vieną iš tokių konteinerių panašus metalinis rutulys Namibijoje buvo rastas už 18 metrų nuo kritimo vietos. Joje liko žiojėti 33 cm gylio ir 3,8 skersmens krateris. Taip pat spėliojama, jog Namibijos egzempliorius gali būti kosminio giroskopo, dirbtinio palydovo detalė, kurio nors rusų kosminio aparato nuolauža (jų pastaruoju metu iš dangaus byra devynios galybės) ar net nuo „Apollo“ misijų laikų išlikusi degalų talpykla.

Tad, greičiausiai, šįkart taip pat nieko mistiško – tiesiog egzotiškai atrodanti kosminė šiukšlė ir tiek. Kažkas panašaus į vasarą viename iš nusekusių Teksaso valstijos (JAV) ežerų rastą štai tokį objektą.

Parengė Saulius Žukauskas, sauliuszukauskas01@gmail.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(2)
(0)

Komentarai (6)