JAV vyriausybė atskleidė slapto NSO tyrimų projekto detales: naudojo nematomą apsiaustą ir technologiją, leidžiančią keliauti greičiau už šviesą?  ()

2017 m. sužinojome, kad JAV valdžia iš tikrųjų tyrinėjo neatpažintus skraidančius objektus (NSO). Po to paaiškėjo, kad 2008-2011 m. Kongresas skyrė 22 mln. iš 600 mlrd. gynybos biudžeto projektui, pavadito „Advanced Aerospace Threat Identification Program“ (liet. Pažangiosios aeuronautikos grėsmių identifikavimo programa). Ir dabar jau žinoma, kaip dalis pinigų, skirtų šiai programai, buvo panaudota.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gynybos žvalgybos agentūra paviešino sąrašą, kuriame – su projektu susijusių 38 mokslinių tyrimų pavadinimai. Tai buvo padaryta po to, kai Amerikos mokslininkų federacijos slaptų projektų direktorius Stevenas Aftergoodas, remdamasis Informacijos laisvės įstatymu (FOIA), 2018 m. rugpjūčio 15d. pateikė paraišką.

Paviešintame penkių puslapių dokumente daug detalių nėra, todėl ką iš tikrųjų slepia mokslinių tyrimų pavadinimai, vis dar tebėra paslaptis. Be to, kai kuri informacija nebuvo suteikta, nes įrašų tvarkymo ir informacijos paslaugų vadovas paminėjo šeštąją FOIA įstatymo išimtį taikomą medžiagai, kuri gali nepagrįstai pažeisti individo privatumą.

Bet kokius mokslinius tyrimus, susijusius su kelionėmis kosmose ir ateiviais, ši programa finansavo?

Daugelis pavadinimų yra susiję su praktiniais kelionių kosmose aspektais – įvairios kosminės medžiagos, reaktyvinių variklių sistemos ir energijos saugyklos. Kiti yra susiję su „didelės energijos lazeriniais ginklais“, kurie skamba kiek... šiurpokai. Na, o kiti mokslinių tyrimų pavadinimai skamba tikrai kaip mokslinė fantastika. Vienas tyrimas buvo pavadintas „Warp Drive, Dark Energy, and the Manipulation of Extra Dimensions“ – „warp drive“ čia yra fiktyvi technologija leidžianti keliauti greičiau už šviesą ir naudojama „Star Trek“ visatoje, o kitame tyrimo pavadinime buvo minimas „nematomumo apsiaustas“, kurį geriausiai žinome iš Hario Poterio knygų.

Ką dar žinome apie šią slaptą JAV vyriausybės misiją? Tikrai ne daug.

Pasaulį naujienos apie šią slaptą programą sudrebino po to, kai jos vadovas Luisas Elizonado nusprendė atsistatydinti ir programą paviešinti. Žinoma, kad jį palaikė ir demokratų senatorius bei buvęs senato daugumos lyderis – ir kad 22 mln. dolerių atiteko Las Vegase įsikūrusiai technologijų kompanijai „Bigelow Aerospace“. Ji buvo atsakinga už pastatų, kuriuose galbūt buvo laikomos iš NSO gautos detalės, renovavimą.

Programa taip pat tyrinėjo, ar žmonėms, kurie matė ar sąveikavo NSO, nepasireiškė kokie nors fiziologiniai pokyčiai.

Oficialiai buvo paskelbta, kad „Pažangioji aerokosminių grėsmių indentifikavimo programa“ užbaigta 2011 m., kai buvo nuspręsta, kad rezultatai neatitinka finansavimo pagrindo. Bet kai kurių šaltinių teigimu, – įskaitant ir L.Elizonado liudijimą – ši programa vis dar gali būti vykdoma. Nors finansavimas ir buvo sustabdytas, darbuotojai, pasak jo, vis dar tęsia savo senus darbus, kartu su kitomis savo departamento pareigomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(51)
(23)
(28)

Komentarai ()