Klimato kaita: ekspertai ragina pereiti prie „avarinio“ plano  (30)

Bandymai stabdyti klimato pokyčius ribojant „šiltnamio dujų“ emisijas žlugo: dauguma britų dienraščio „The Independent“ apklaustų žymiausių pasaulio klimato ekspertų ragina greičiau imtis vadinamojo avarinio plano – geoinžinerijos priemonių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarptautinės pastangos mažinti anglies dvideginio ir kitų „šiltnamio dujų“ išmetimą į atmosferą patyrė nesėkmę. Tai reiškia, kad alternatyvūs klimato pokyčių stabdymo būdai, kurių poveikis turėtų būti kur kas efektyvesnis, nei vien emisijų ribojimas, iš galimybės tapo būtinybe, rašo „The Independent“. Didžioji dalis dienraščio surengtoje apklausoje dalyvavusių klimato specialistų, dirbančių žymiausiuose pasaulio universitetuose ir tyrimų centruose, mano, kad pasaulį nuo pavojingų klimato pokyčių dabar gali išgelbėti tik avarinis „planas B“, kurį vykdant būtų naudojami naujausi technologijų pasiekimai.

Pasak dienraščio, į šį planą bus įtraukti iki šiol itin kontroversiškai vertinti pasiūlymai dirbtinai mažinti planetos paviršiaus temperatūrą į stratosferą purškiamomis medžiagomis, kurios atspindėtų Saulės šviesą, bei anglies dvideginio dujų išsiurbimas iš atmosferos. Tokie vadinamosios geoinžinerijos metodai, tarp kurių minimas ir vandenynų įsotinimas geležimi, stimuliuojančia dumblių žydėjimą, vos prieš kelerius metus mokslininkų būtų buvę griežtai atmesti. Tačiau naujausia specialistų apklausa liudija, kad dabar dauguma juos laiko perspektyviu „avariniu“ planu, leisiančiu apsaugoti planetą nuo blogiausių klimato kaitos padarinių – bent jau iki to laiko, kai pavyks smarkiai sumažinti anglies dvideginio emisijas.

Naujausi tyrimai atskleidė, kad anglį sugeriantys natūralūs Žemės mechanizmai jau nebepajėgia absorbuoti iš atmosferos dėl žmogaus veiklos susidariusio anglies dvideginio. Šių dujų koncentracija per praėjusį dešimtmetį, kai įsigaliojo emisijas ribojantis Kioto protokolas, nenustojo didėjusi ir šiuo metu auga sparčiau, nei buvo numatyta pačiuose blogiausiuose Jungtinių Tautų Tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos (IPCC) parengtuose scenarijuose. Anglies dvideginio emisijos ir toliau kasmet padidėja 1 proc., ir tai verčia mokslininkus keisti požiūrį, pastebi dienraštis.

54 proc. iš 80 „The Independent“ apklaustų žymiausių įvairių šalių klimato ekspertų pareiškė sutinkantys su nuomone, kad šiuo metu situacija yra tokia bloga, kad reikia pradėti ruošti globalią geoinžinerijos strategiją, kuri būtų įgyvendinama visos planetos mastu. Jų teigimu, šiame „avariniame“ plane turi būti numatytos dirbtinės manipuliavimo klimatu priemonės, leisiančios sumažinti dėl žmogaus veiklos išmetamų „šiltnamio dujų“ sukeliamus efektus. Maždaug 35 proc. apklaustų mokslininkų nesutiko su „plano B“ būtinybe, teigdami, kad tai nukreips dėmesį nuo svarbiausio tikslo – anglies dvideginio emisijų ribojimo, o likę 11 proc. teigė nežinantys, ar geoinžinerijos strategija yra reikalinga, ar ne.

Beveik visi klimato ekspertai, manantys, kad geoinžinerijos sprendimai turėtų būti nagrinėjami kaip galimas atsarginis veiksmų planas, pabrėžė, jog toks siūlymas neturi būti vertinamas kaip alternatyva galiojančioms tarptautinėms sutartims dėl „šiltnamio dujų“ emisijų ribojimo. Esą tai turėtų būti papildomas priemonių planas, kurio tektų griebtis tuo atveju, jei klimato pokyčiai „taptų nebekontroliuojami“ ir reikės skubiai „atšaldyti planetą“.

Pasak dienraščio, vos prieš kelerius metus erezija laikyti geoinžinerijos metodai, dirbtinai keičiantys natūralius gamtos procesus, dabar tampa svarbiais tyrimų objektais. Šią vasarą Sauthemptono universiteto (D. Britanija) Nacionalinio okeanografijos centro profesoriaus Johno Shepherdo vadovaujama tyrėjų grupė planuoja pateikti Karališkajai draugijai Londone ataskaitą apie geoinžinerijos galimybes.

Dauguma „The Independent“ apklausoje dalyvavusių mokslininkų (72 proc.) pesimistiškai vertina tikimybę, kad gamtos mechanizmams pavyks susidoroti su didėjančiu „šiltnamio dujų“ kiekiu atmosferoje ir išvengti rimtų planetos klimato permainų. Tik 1 iš 80 ekspertų šiuo požiūriu buvo nusiteikęs optimistiškai. Oponuojantys geoinžinerijos taikymams mano, kad dirbtinės priemonės klimatui valdyti nieko nepakeis. „Atmosferoje jau esantis anglies dvideginis veiks klimatą ne vieną tūkstantį metų, – aiškina Čikagos universiteto geofizikas profesorius Divdas Archeris. – Mėginimai remtis geoinžinerijos sprendimais, tokiais, kaip, pavyzdžiui, sulfatų aerozoliai, prilygsta Žemės prijungimui prie dirbtinio gyvybės palaikymo sistemos. Jei ateityje gyvensiantys žmonės nepajėgs „apmokėti“ mūsų jiems paliktos „klimato sąskaitos“, jie per labai trumpą laiką patirs visas pasikeitusio klimato pasekmes.“

Geoinžinerija: kaip technologijos gali „pataisyti“ klimatą

Išsiveržus ugnikalniams į aukštutinius atmosferos sluoksnius išmetama daug Saulės šviesą atspindinčių sulfatų dalelių. 1991 m. išsiveržus Pinatubo ugnikalniui į atmosferą patekusios dalelės atspindėjo tiek šviesos, kad Žemę pavyko beveik 2 metams atšaldyti 0,5 laipsnio pagal Celsijų. Nobelio premijos laureatas Paulas Crutzenas 2006 m. pasiūlė dirbtinai paskleisti stratosferoje sulfatų daleles ir taip sumažinti didėjančią temperatūrą. Tačiau šis metodas negali išspręsti kitos didėjančių anglies dvideginio emisijų keliamos problemos – didėjančio vandenynų rūgštingumo. Be to, dėl sulfatų dalelių gali kilti šalutinių efektų – tai rūgštieji lietūs ir kiti žemdirbystei nepalankūs veiksniai.

Kitas būdas padidinti Saulės šviesos atspindėjimą – purkšti virš jūrų ir vandenynų mažyčius vandens lašelius, kad susidariusi migla formuotų nedideliame aukštyje plaukiančius debesis. Taip „uždengus“ nuo Saulės didelius vandenynų plotus būtų galima sumažinti temperatūrą visoje planetoje.

Eksperimentais įrodyta, kad į vadinamąsias „mirusias“ jūrų ir vandenynų zonas įterpus geležies dalelių fitoplanktonas aktyviau absorbuoja anglies dvideginį, kuris „nusodinamas“ į didelį gylį ir taip pašalinamas iš cirkuliacijos. Tačiau žydintis fitoplanktonas gali pritraukti juo mintančią jūrų gyvūniją, ir anglis vėl gali sugrįžti į atmosferą anglies dvideginio pavidalu.

  • Vandens maišymas

Mokslininkai taip pat siūlo milžiniškais vamzdžiais siurbti vandenynų paviršiaus vandenį, kuriame yra daug ištirpusio anglies dvideginio, ir leisti jį į žemutinius sluoksnius, iš kurių jis nebeiškiltų. Taip siekiama sumažinti trumpąjį anglies ciklą šalinant anglies dvideginį iš atmosferos.

  • Veidrodžiai kosmose

Kai kurie ekspertai siūlo atspindėti šviesą kosminėje erdvėje tarp Saulės ir Žemės įrengus milžinišką veidrodį ar mažesnių veidrodžių masyvą. Toks projektas būtų brangus, be to, sukeltų rimtus debatus, kas kontroliuos tokią sistemą, pastebi dienraštis.

Tokių idėjų yra ir daugiau. Mokslininkai rekomenduoja kokiai nors tarptautinei komisijai – tokiai, kaip Tarpvyriausybinė klimato kaitos taryba – surikiuoti klimato keitimo idėjas pagal galimą jų rizikingumą, realizavimo greitį, kainą ir galimą poveikį klimato kaitai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (30)

Susijusios žymos: