Lietuviai kuria atsiskaitymų mobiliuoju telefonu sistemą  (9)

Žiniasklaidoje pasirodė pirmieji pranešimai, jog lietuviai sukūrė bandomąją atsiskaitymų mobiliuoju telefonu sistemą ir ji jau testuojama kavinių tinkle „Coffee Inn“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujovišką atsiskaitymų paslaugą plėtoja prieš gerą mėnesį įregistruota bendrovė „Mokipay Europe“, kurios direktorius yra Markas Zbarskis. Pastarasis vadovauja informacinių technologijų įmonei ERP. Bendrovės ERP atstovė Lina Jankauskaitė, paklausta apie „Mokipay“ paslaugą, patvirtino, kad tokia paslauga yra plėtojama ir turėtų būti pristatyta artimiausiu metu, ją išpopuliarinti tikimasi vasaros pabaigoje vyksiančio Europos krepšinio čempionato metu. Daugiau informacijos apie šią paslaugą ji taip pat pažadėjo atsiųsti artimiausiu metu, rašo portalas iq.lt.

Pirmadienio vakarą „Mokipay“ tinklalapyje pradėtas rodyti trumpas paslaugą pristatantis filmukas, kuriame matoma „Mokipay“ programėlė išmaniesiems telefonams, minimos nuolaidų galimybės ir socialinės funkcijos, minimi 2000 prekybos taškų šešiuose miestuose, matomas apsipirkimas drabužių parduotuvėje ir atsiskaitymas bare, taip pat restoranų tinklo „Fortas“ logotipas.

Įdomu tai, kad ši paslauga kuriama bendradarbiaujant su mobiliojo ryšio operatoriais. „Mokipay“ skelbia, kad bendradarbiaujama ir su bankais, o norintiems atsiskaityti mobiliuoju telefonu nereikės papildomų lustų ar programų. Atsiskaitymai turėtų vykti per klientui sukuriamą virtualią sąskaita. Šiai paslaugai skirtoje svetainėje skelbiama, kad tai yra greitas ir saugus būdas atsiskaityti parduotuvėse, kavinėse ir kitur. Tiesa, kaip tai veiks kol kas neaišku – nei viena Verslo žinių kalbinta bendrovė nekomentavo techninių projekto savybių – kaip papildoma „virtualioji piniginė“ ir pan.

Skelbiama, jog pirmiausia paslaugos lipdukai bus parduodami „Omnitel“ salonuose, vėliau prie projekto prisijungs ir UAB „Bitė Lietuva“, teigia bendrovė. UAB „Tele2“ teigia stebinti projektą ir kol kas susilaikanti nuo dalyvavimo jame, tačiau projektui pasiteisinus, bendrovė teigia mielai prie jo prisijungsianti.

Telekomunikacijų bendrovės „Omnitel“ išorinės komunikacijų vadybininkas Tadas Jackus iq.lt portalui patvirtino, kad įmonė bendradarbiauja su „Mokipay“ ir šiuo metu vykdo paslaugos bandymus. „Artimojo laiko komunikacijos technologija pagrįsti mobilieji mokėjimai visame pasaulyje kelia didelį susidomėjimą, tai yra naujovė Lietuvoje ir mes šiuo metu vykdome šio sprendimo testavimus“, – sakė jis.

Verslo žinių šaltinių teigimu, šis projektas bus plėtojamas su žymiai daugiau prekybos taškų ar tinklų nei „Coffee Inn“, tačiau apie konkrečias įmones nepateikiama net neoficialios informacijos.

Didžiausią šalyje mažmeninės prekybos tinklą valdanti UAB „Maxima LT“ Verslo žinioms teigė žinanti apie „Mokipay“ projektą, tačiau „oficialių užklausų“ dalyvauti jame negavusi ir artimiausiu metu tokių mokėjimų sprendimų neplanuojanti. „Ateityje tokie sprendimai galėtų būti svarstytinas variantas kaip papildoma paslauga, tačiau artimiausiu metu to netaikysime ir neplanuojame“, – sako Lina Muižienė, „Maxima LT“ Įvaizdžio ir komunikacijos departamento direktorė.

Bendrovės „Tele2“ viešųjų ryšių atstovas Andrius Baranauskas teigia, kad bendrovė yra susipažinusi su šia paslauga, tačiau kol kas dėl jos teikimo nebendradarbiauja. Tačiau jis pridūrė, kad „Tele2“ domina mobilieji mokėjimai ir ji ketina įdėmiai stebėti šios technologijos plėtrą šalyje.

Gegužės pabaigoje elektroninę piniginę, kurią bus galima integruoti į išmaniuosius telefonus, pristatė „Google“. Technologiją, kuri leis ateityje naudoti mobiliuosius telefonus įprastiems atsiskaitymams, šiuo metu aktyviai plėtoja įvairūs telefonų gamintojai. Pavyzdžiui, prognozuojama, kad rudenį pasirodysiantis „iPhone 5“ turės specialų artimojo lauko komunikacijos (angl. near field communications, NFC) lustą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)