Lietuviai iš saulės modulių statys dangoraižius  (1)

Jau kitų metų vasarą Visoriuose šalia Vilniaus statomoje gamykloje bus pradėti gaminti saulės moduliai, kuriuos norima paversti statybine medžiaga. Bendrovės „Baltic Solar Energy“ vadovas Vidmantas Janulevičius prasitaria, kad jau kitais metais Lietuvoje gaminami saulės moduliai gali būti instaliuojami į vieno didžiausių Italijos bankų statomo dangoraižio fasadą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Dabar gvildename didelį projektą. Kitą rudenį tikriausiai būsime vieni pirmųjų užsakovų. Montuosime visą banko fasadą, tikriausiai, iš mūsų pagamintos medžiagos. Tai bus dangoraižis. Yra planų vystyti ir projektus Kopenhagoje, tam tikrų viešbučių statybas. Bandome surinkti kuo daugiau užsakymų ateinančiam rudeniui“, - Lietuvos mokslų akademijoje vykusioje diskusijoje apie energetiką kalbėjo V. Janulevičius.

Pasak bendrovės vadovo, naujai statomoje gamykloje bus gaminami trečios kartos saulės moduliai, kurie yra integruojami į pastatus. Šie moduliai vadinami stiklas-stiklas moduliais - jie neturi rėmų ir gali būti pritaikyti stoglangiams, stogams ar pastatų sienoms.

„Būsime pirmieji Rytų Europoje, kurie gamina saulės elementus pramoniniu būdu. Šiuo metu artimiausi kaimynai, tai darantys, yra Vokietijoje ir Norvegijoje. Tačiau mes gaminsime naujos kartos elementus – stiklas-stiklas“, - kalbėjo įmonės vadovas.

Žadama gamybą pradėti nuo kitų metų vasaros.

Pasak V. Janulevičiaus, kol kas Europos Sąjungoje tokios kartos moduliai yra tik surenkami rankomis, todėl įmonė turi didžiulį potencialą modulių gamybą automatizuodama.

„Bus galima gaminti įvairių dydžių ir išmatavimo stiklus su gamintojais“, - teigė jis. Minimalaus dydžio stiklai planuojami 40 cm+40 cm, didžiausi – 4m+1,8m.

Trečios kartos saulės modulis neturi rėmo ir yra kaip stiklo paketas. Saulės elementai gali būti sudėlioti per atstumą vienas nuo kito, todėl tokiais moduliais galima dėlioti įvairius raštus.

„Mes gaminsime ne tuos modelius, kurie užima žemės plotus, o tuos, kurie yra integruojami į pastatus. Dengsime pastatus stiklo medžiagomis. Galima sakyti, kad tai bus statybinė medžiaga su dviem funkcijomis“, - pridėjo „Baltic Solar Energy“ vadovas.

Taip pat saulės modulių gamybai ir jų platinimui ruošiama speciali kompiuterinė programa su „AutoCad“, kuri architektams leis kurti pastatų dizainą ir užsakymus teikti tiesiai gamintojui. Tikimasi, kad naujais architektūriniais sprendimais itin susidomės Europos Sąjungos architektai ir statybos bendrovės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Ugnė Karaliūnaitė
(31)
(0)
(33)

Komentarai (1)