To dar nebuvo: EMP visoje Lietuvoje pastatė 1000 stilingų buitinės technikos atliekoms skirtų konteinerių (Video)  (5)

UAB „EMP recycling“ (EMP) sukūrė įspūdingą, 1000-čio specialių konteinerių, skirtų smulkiosios elektros bei elektroninės įrangos atliekoms (EEĮA) šalinti, tinklą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

www.mesk-i-konteineri.lt tinklas sukurtas įgyvendinant su LR Aplinkos ministerija pasirašytą sutartį ir apima visą Lietuvos teritoriją. Įvairiose įstaigose, organizacijose stovi išvaizdūs, spalvoti, specialiai šiam projektui kurti ir visiems lankytojams, klientams, darbuotojams prieinami konteineriai. Juos galima rasti ir didžiųjų miestų, ir mažosiose savivaldybėse – ieškant konteineriams vietų buvo laikomasi proporcingumo principo.

Tad nuo šiol nebenaudojamus smulkius elektros ir baterijų bei elektros energija maitinamus prietaisus: lygintuvus, plaukų džiovintuvus, telefonus, skrudintuvus, ausines ir t.t. galima patogiai ir tinkamai išmesti tiesiog vykstant į darbą, paskaitas, mokyklą, tvarkant asmeninius ar šeimos reikalus. Visas vietas su įvardintu adresu, smulkiai nurodyta konteinerio stovėjimo vieta galima rasti www.mesk-i-konteineri.lt/vietos.

Nors EEĮA draudžiama mesti į bendrąsias šiukšliadėžes, kasmet Lietuvoje į sąvartynus patenka dar ne mažiau kaip 2000 t šių atliekų. Paskelbus kvietimą dalyvauti projekte, daugybė ir privataus (didžiosios įmonės, verslo centrai, pastatų administratoriai ir t.t.), ir viešojo sektoriaus organizacijų (ministerijos, savivaldybės ir joms pavaldžios įstaigos, ugdymo, kultūros, sveikatinimo institucijos) noriai jungėsi prie projekto ir siūlė tinkamiausias vietas. Jas parenkant buvo aktyviai bendradarbiaujama su Regioniniais atliekų tvarkymo centrais ir savivaldybių ekologais. Dėl šio bendradarbiavimo prie tinklo prisijungė 231 seniūnija, konteineriai atsirado ir 14-os savivaldybių administracijų pastatuose. 

Daugiausia tinkamų vietų konteineriams savo kuruojamose patalpose surado UAB „Namų priežiūros centras“ (37), KTU „Žaliasis universitetas“ (26) , Vilniaus Universitetas (17), Vytauto Didžiojo universitetas (11), Vilniaus Gedimino technikos universitetas (10).

Kviečia į akcijas

Kad atsisveikinimas su prietaisais būtų ne tik naudingas aplinkai, bet ir įdomus, EMP įmonėms – projekto dalyvėms ir smulkiųjų EEĮA turėtojams siūlo dalyvauti akcijose.

„Sugedo? Mesk į konteinerį ir laimėk“ loterijoje gali dalyvauti visi, kurie turi bent 3 kg smulkiųjų EEIA. Prieš išmetant atliekas į vieną iš 1000 konteinerių, tereikia užeiti į www.mesk-i-konteineri.lt akcijų skiltį ir išsirinkti kurį iš partnerių www.prasom.lt , UAB „Švyturys-Utenos alus“, UAB „KF/SIK Vilko takas“ , UAB „ACME Europe“ ir pasirinkti, kieno įsteigtą prizą norite laimėti.

Konteinerius turinčioms organizacijoms siūloma kaupti taškus, kuriuos bus galima išmainyti į UAB „Excursus“ įsteigtą kelionę, UAB „KF/SIK Vilko takas“ sukarinto renginio organizavimą, dalyvavimą VšĮ „Irklakojis“ buriavimo sausumoje čempionate, www.ecodriving.lt taupaus vairavimo pamokas, VšĮ knygynas „KEISTA“ knygas, kanceliarinių prekių rinkinius, laisvalaikio ir poilsio reikmenis, kitus ne mažiau vertingus prizus, kuriuos organizatoriai skatina panaudoti gerumo akcijoms – pavyzdžiui, pradžiuginti jais savo aplinkos žmones, stokojančius pinigų pramogoms ar kitoms laisvalaikio veikloms.

Aukso medalis

Besibaigiant 2013 metams Lietuvos pramonininkų konfederacija, kaip ir kasmet, rinko geriausius metų gaminius. Konkurso „Lietuvos metų gaminys 2013“ aukso medaliu buvo apdovanotas ir UAB ,,EMP recycling‘‘ segmentinis atliekų surinkimo konteineris. Pasak UAB ,,EMP recycling“ generalinio direktoriaus Almonto Kybarto, spendimas projektuoti visiškai naują gaminį atsirado dėl analogų nebuvimo: visi rinkose siūlomi konteineriai užima daug vietos, juos nepatogu transportuoti, taisyti. Taip pat jie paprastai būna neestetiški, todėl įmonės nenori jų statyti reprezentacinėse ir didelio lankytojų srauto sulaukiančiose vietose. EMP segmentinis konteineris yra ne tik reprezentatyvus, bet ir pritaikomas prie vietos, kur stovi, aukščio pridedant arba nuimant segmentų eiles.

Pati technologija yra unikali dar ir tuo, kad iš segmentų gali būti surenkami ne tik konteineriai, bet ir baldai, vaikų žaidimų aikštelių elementai ir kiti gaminiai. Šis gaminys transportuojant užima daug mažiau vietos nei įprastas konteineris, nes į surinkimo vietą keliauja kaip detalių ir yra surenkamas stovėjimo vietoje, o vienai daliai sulūžus, ji gali būti nesunkiai pakeičiama kita, t.y. nereikia keisti viso konteinerio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(11)
(1)
(0)

Komentarai (5)