Lietuvoje sparčiai populiarėja miško aukcionai internete: stabili ir pelninga investicija  (3)

Miškai dengia 33,3% Lietuvos Respublikos teritorijos. Medienos tūris – daugiau nei 500 milijonų kubinių metrų. Pastaraisiais metais miško plotas augo 2%. Tai liudija apie prižiūrimus ir efektyviai auginamus Lietuvos miškus. Mediena – viena iš paklausiausių žaliavų, naudojama tiek vidaus rinkoje, tiek eksportui į kaimynines šalis, ir net į tolimąją Kiniją. Dėl palankios situacijos miško supirkėjų, kirtėjų ir pardavėjų verslas yra laikomas vienu iš perspektyviausių verslo šakų. Nenuostabu, kad ir šiame versle naudojamos pažangios interneto technologijos. Viena jų miško aukcionai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Miško aukcionas veikia panašiu principu, kaip ir bet kuris kitas interneto aukcionas – pardavėjas nustato minimalią kainą, o pirkėjai siūlo didesnę kainą. Laimi tas, kas pasiūlo daugiau iki numatytos aukciono pabaigos. Aukcionas išsilaiko iš komisinių mokesčių. Nauda abipusė – pardavėjas gauna geresnę kainą, pirkėjas gali įsigyti miško palankiomis sąlygomis. Apie miško aukcionus ir investicijas į mišką kalbėjomės su MiskoAukcionas.lt vadovu Justu Kavecku.

Kam yra skirtas miško aukcionas? Kam jis naudingas?

Miško aukcionas yra skirtas pardavėjams, norintiems gauti už savo mišką teisingą kainą, ir pirkėjams – juridiniams ir fiziniams asmenims, užsiimantiems miško supirkimu bei kirtimais. Taip pat asmenims norintiems investuoti saugiai ir pelningai. Miško aukcionas naudingas ir pardavėjui ir pirkėjui. Aukcione pirkėjas gaus aukščiausią kainos pasiūlymą rinkoje. O pardavėjas galės rinktis rinktis arčiau jo veiklos vykdymo vietos esančius miškus, taip pat konkuruoti su kitomis įmonėmis dėl kainos realiu laiku. Šiuo metu Lietuvoje yra daugiau negu 200 veikiančių fizinių ir juridinių asmenų, perkančių miškus medienos gamybai. Rinka pakankamai didelė, kad aukcionas būtų reikalingas.

Kodėl aukcionas, o ne paprasti miško pardavimo skelbimai?

Tiksliai nustatyti miško kainą nėra taip paprasta, ją sudaro daugybė veiksnių: miško brandumas ir medienos kiekis miške, nukirstos medienos kaina, medienos gamybos sąnaudos. Todėl žmonės, dažnai talpindami paprastą skelbimą, netiksliai įvertina savo mišką ir negauna to, ką galėtų gauti parduodami mišką aukcione, kuriame dalyvauja daugiau suinteresuotų asmenų.

Ko reikia norint dalyvauti aukcione?

Norint parduoti savo mišką aukcione reikia pirmiausiai užsiregistruoti mūsų aukcione (susisiekti telefonu arba užpildyti specialią formą puslapyje), mūsų specialistai padaro preliminarų vertinimą ir nustatys pradinę aukciono kainą pagal prieinamus duomenis. Tada per kurjerį pardavėjas gauna pardavimo aukcione sutartį, kurią pasirašius, miškas bus parduodamas miško aukcione. Tam, kad suinteresuoti pirkėjai galėtų apžiūrėti ir įvertinti mišką, aukcionas trunka apie 2-3 savaites.

Pirkėjai norintys dalyvauti aukcionuose turėtų registruotis puslapyje ir, pasirinkę norimą aukcioną, realiu laiku atlikti savo kainos siūlymus.

Dalyvavimas aukcione nemokamas?

Miško pardavimo aukcione kaina - 1 procentas nuo galutinės aukciono kainos. Pirkėjams – registracija ir dalyvavimas nemokamas.

Kokių priemonių imamasi, kad nebūtų sukčiaujama, o sandoriai įvyktų?

Visi aukcione parduodami miškai bus patikrinti ir sutartys pasirašomos su savininkais arba įgaliotais asmenimis. 

Pirkėjai bus tik realiai veikiančios įmonės ir fiziniai asmenys, užsiregistravę portale. Laimėjęs, bet vengiantis atsiskaityti pirkėjas aukcionuose dalyvauti nebegalės, jam nebus grąžinamos įmokėtas sumos, taip pat LR Civiliniame kodekse nustatyta tvarka bus išieškoma pinigų suma, kuria jis laimėjo aukcioną ir nesumokėjo. Tai pakankamai griežtos sankcijos, padedančios išvengti nesąžiningos verslo praktikos ir nešvarios konkurencinės kovos.

Aukcionas interneto puslapyje laimimas. Kas toliau?

Laimėjęs aukcioną pirkėjas, turi apmokėti 1 procento pradinį įnašą nuo laimėto aukciono vertės. Taip pat gauna aktą apie aukciono laimėjimą ir tikslius savininko kontaktus bei duomenis. Toliau pardavėjas su pirkėju asmeniškai suderina pardavimo sutarčių pasirašymą. Toliau vyksta sandoris, kuriame aukciono organizatoriai jau nebedalyvauja.

Kaip miško pardavėjai ir pirkėjai naudojasi internetu? Juk aukcionas reikalauja daug laiko?

Dauguma pirkėjų internetu naudojasi, o pardavėjams internetas nėra būtinas, nes, norint parduoti mišką, užtenka ir skambučio telefonu. Miško pardavimo aukcionas trunka apie dvi tris savaites, tiek laiko pirkėjams užtenka, kad spėtų apžiūrėti ir realiai įvertinti mišką. Taip pat pirkėjas, dalyvaujantis aukcione informuojamas el. paštu apie kainos pakėlimus aukcione, kuriame jis dalyvauja, taip pat apie naujus paskelbtus aukcionus. Taigi prie kompiuterio pirkėjui ištisai sėdėti nereikės.

Pasigirsta kalbų, kad miškas – puiki investicija. Ar miško aukcionas gali būti laikomas investavimo įrankiu?

Taip, miškas yra saugi ir pelninga investicija. Nesulaukę brandos amžiaus miškai rinkoje parduodami 20-200 proc. pigiau negu brandus miškas su tokiu pačiu kiekiu medienos. Bręstančiame miške medienos kiekis per metus ne tik kad padidės po 2-3 proc., bet ir sulaukus kirtimo amžiaus jį bus galima parduoti už tikrąją vertę.

Miško aukcionas siūlo miškus su žeme, miškus išsikirtimui ir investicinius miškus, pvz žmogus nusipirkęs mišką kuriam iki brandos trūksta 10 metu, po penkerių metu jį gales parduoti jau brangiau, nes iki brandos amžiaus bus likę tik penkeri metai.

Miško kaina priklauso nuo jame esančios medienos: rūšies, kokybės, kiekio ir nuo žaliavines medienos kainos rinkoje. Noriu paminėti kad pastaruosius 10 metų žaliavinės medienos kaina stabiliai auga.

Miškas yra tikra ir apčiuopiama investicija, neveikiama krizių. Į mišką galima nuvažiuoti matyti kaip jis auga, prižiūrėti ir puoselėti.

Dėkojame už pokalbį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(20)
(6)
(13)

Komentarai (3)