Įspūdingas pavyzdys visam pasauliui: neliko dar vieno superprezidento  ()

Kazachstano gyventojai pritarė Konstitucijos pataisoms.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-06-06 Įspūdingas pavyzdys visam pasauliui: neliko dar vieno superprezidento  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirminiais duomenimis, birželio 5 dieną vykusiame referendume Kazachstano Konstitucijos pataisoms pritarė 77,18 proc. Apie tai pranešė Kazachstano centrinė rinkimų komisija, praneša Nur.kz.

Pataisoms nepritarė 18,66% referendumo dalyvių. Negaliojančiais buvo pripažinti 2,58 proc. Skaičiuojant balsus nebuvo atsižvelgta į 1,58% biuletenių, nes ten buvo pasirinkti abu atsakymai.

Referendume dalyvavo 68,06 proc., praneša Tengrinews.kz, remdamasis Centrine rinkimų komisija. Referendume dalyvavę NVS stebėtojai pranešė tik apie „nežymius“ pažeidimus.

Referendumą dėl Konstitucijos pataisų inicijavo Kazachstano prezidentas Kassymas-Žomartas Tokajevas. Šalies gyventojai buvo kviečiami balsuoti už 56 pataisas 33 Konstitucijos straipsniams. Pataisų tekstas buvo paskelbtas gegužės pradžioje.

Siūlomi Konstitucijos pakeitimai susiję su Kazachstano perėjimu iš superprezidentinės respublikos į prezidentinę su stipriu parlamentu. Jie taip pat atima iš pirmojo šalies prezidento Nursultano Nazarbajevo daugumą privilegijų, įskaitant „elbasy“ („tautos lyderio“) statusą (nors pats Nazarbajevas pritarė pataisoms).

 

Be to, jie draudžia prezidento artimiesiems užimti vadovaujančias pareigas valstybės struktūrose, siūlo sukurti Konstitucinį Teismą, įtvirtinti žmogaus teisių kontrolieriaus statusą ir visiškai uždrausti mirties bausmę.

2022 metų sausį Kazachstane kilo riaušės, prasidėjusios protestais prieš dujų kainas. Per riaušes žuvo daugiau nei 200 žmonių. Norėdami jas nuslopinti, Tokajevas pakvietė KSSO šalių ginkluotąsias pajėgas, nušalino Nazarbajevą iš Saugumo Tarybos vadovo posto, o iš daugelio pirmojo prezidento giminaičių atėmė vadovaujančias pareigas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(51)
(0)
(51)

Komentarai ()