Kodėl moterys dažniausiai gimdo gulėdamos? Ši praktika daug naujesnė, nei atrodo – dėl to kaltas iškrypęs Prancūzijos karalius?  ()

Yra daug privalumų gimdyti, pavyzdžiui, pritūpus, klūpant ar atsiklaupus ant rankų ir kelių, o ne gulint ant nugaros.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rentgeno spinduliai parodė, kad pritūpus arba atsiklaupus ant rankų ir kelių dubens išėjimas tampa platesnis, o tai padeda sutrumpinti gimdymą.

Įrodymai iš esmės rodo, kad gulėjimas ant nugaros pailgina gimdymą ir lėtina susitraukimus, tačiau dauguma moterų JAV ir Europoje gimdo tokioje padėtyje.

Taigi, kodėl žmonės gimdo gulėdami ant nugaros? Na, sklando gandai, kad dėl to, jog iškrypęs XVII a. Prancūzijos karalius Liudvikas XIV mėgavosi stebėdamas savo žmonas, gimdančias tokioje padėtyje.

Ši pozicija Vakarų kultūroje buvo plačiai paplitusi tik pastaruosius 200 metų ir, nors ji atsirado XVII a. Prancūzijoje, karalius Liudvikas XIV iš tikrųjų nėra kaltas.

 

Karalius Liudvikas XIV per savo gyvenimą (1638–1715) susilaukė 22 vaikų. Būdamas karaliumi, jis turėjo labai rimtų priežasčių turėti daug vaikų, nes jam reikėjo garantuoto sosto įpėdinio. Tačiau jam, matyt, patiko ir žiūrėti, kaip žmonos ir meilužės gimdo jo vaikus.

Tačiau prie padėties pasikeitimo paprastai priskiriamas garsusis XVII amžiaus prancūzų gydytojas François Mariceau. Gulima gimdymo padėtis Prancūzijoje pamažu pradėjo populiarėti nuo XVI amžiaus pabaigos, nes gimdymas tokioje padėtyje, lovoje, buvo patogus moterims ir lengvai prieinamas akušerėms bei chirurgams.

 

Kartais tai priskiriama Liudvikui XIV, nes jis „mėgavosi žiūrėti į gimdančias moteris, bet jis nusivylė nepilnu vaizdu per gimimą, kai tai vyko ant gimdymo taburetės“, – rašo profesorė Lauren Dundes žurnale „American Journal of Public Health“. Dėl to jis „paaukštino naują gulimosi padėtį“.

Pasak tyrimo, mokslininkai teigė, kad jis mėgo žiūrėti dėl „iškrypusių“ priežasčių. Karalius, kuris aktyviai propagavo gulimą gimdymo poziciją, galėjo paveikti paprastus gyventojus ir nuo to laiko ji išplito.

„Karaliaus politikos įtaka nežinoma, nors karališkųjų asmenų elgesys turėjo tam tikru mastu paveikti gyventojus. Tariamas Liudviko XIV reikalavimas keistis sutapo su pozicijos pasikeitimu ir galėjo turėti įtakos", - rašė Dundes.

Nuo to laiko pozicija dominuoja, nepaisant trūkumų. Ji vis dar naudojama ir šiandien Vakarų kultūrose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(3)
(10)

Komentarai ()