Per pastarąjį dešimtmetį maisto produktai ir gėrimai tapo saldesni: kodėl tai yra problema?  ()

Žmonės evoliuciškai teikia pirmenybę saldumui, mat saldus maistas, pavyzdžiui, vaisiai ir medus, mūsų protėviams buvo svarbus energijos šaltinis. Tačiau dabar žmonės suvartoja žymiai per daug pridėtinio cukraus, ir, kaip rodo naujausi tyrimai – jo kiekis maisto produktuose tik didėja.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per didelis pridėtinio cukraus kiekis yra bloga žinia sveikatai. Jis susijęs su nutukimu, antrojo tipo diabetu ir dantų ėduonimi.

Naujai paskelbti tyrimai rodo, kad per pastarąjį dešimtmetį pridėtinių cukrų ir ne maistinių saldiklių kiekis fasuotuose maisto produktuose ir gėrimuose labai išaugo. Tai ypač aktualu vidutines pajamas gaunančiose šalyse, pavyzdžiui, Kinijoje ir Indijoje, taip pat Azijos ir Ramiojo vandenyno šalyse, įskaitant Australiją.

Nuo ledinukų iki sausainių ir gėrimų

Remdamiesi viso pasaulio rinkos pardavimų duomenimis, mokslininkai išnagrinėjo pridėtinio cukraus ir nemaistinių saldiklių, parduodamų supakuotuose maisto produktuose ir gėrimuose, kiekį nuo 2007 iki 2019 m.

Nustatyta, kad vienam asmeniui tenkantis ne maistinių saldiklių kiekis gėrimuose šiuo metu pasaulyje yra 36 proc. didesnis. Pridėtinių cukrų pakuotuose maisto produktuose yra 9 proc. daugiau.

Nemaistinių saldiklių dažniausiai dedama į konditerijos gaminius. Ledai ir saldūs sausainiai yra sparčiausiai augančios maisto produktų kategorijos pagal šių saldiklių kiekį, rašo „Science Alert“. Per pastarąjį dešimtmetį išaugęs pridėtinio cukraus ir kitų saldiklių naudojimas reiškia, kad fasuotų maisto produktų pasiūla tampa vis saldesnė.

Visame pasaulyje padaugėjo pridėtinio cukraus naudojamas ir gėrimams saldinti. Tačiau tai daugiausia paaiškinama 50 proc. padidėjimu vidutines pajamas gaunančiose šalyse, pavyzdžiui, Kinijoje ir Indijoje. Dideles pajamas gaunančiose šalyse, pavyzdžiui, Australijoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose, cukraus vartojimas sumažėjo.

 

Rekomenduojama, kad vyrai per dieną suvartotų mažiau nei devynis arbatinius šaukštelius cukraus, o moterys – mažiau nei šešis. Tačiau dėl to, kad cukraus dedama į daugelį maisto produktų ir gėrimų, daugiau nei pusė australų viršija rekomendacijas ir vidutiniškai suvalgo 14 arbatinių šaukštelių per dieną.

Kodėl tai yra problema

Nors per didelio pridėtinio cukraus kiekio vartojimo žala yra gerai žinoma, ne maistinių saldiklių naudojimas taip pat kelia riziką. Nepaisant to, kad šie saldikliai neturi maistinės energijos, naujausiose apžvalgose teigiama, kad nemaistinių saldiklių vartojimas gali būti susijęs su antrojo tipo diabetu ir širdies ligomis, be to, jie gali sutrikdyti žarnyno mikrobiomą.

 

O kadangi jie yra saldūs, ne maistinių saldiklių vartojimas daro įtaką mūsų skoniui ir skatina norėti daugiau saldaus maisto. Tai ypač aktualu vaikams, kurie vis dar ugdo savo skonio receptorius.

Be to, tam tikri nemaistiniai saldikliai laikomi aplinkos teršalais ir nėra veiksmingai pašalinami iš nuotekų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()