Kraupus atradimas – senovės majai iš savo mirusių valdovų likučių gamindavo kamuolius populiariam žaidimui (Video)  ()

Senovės majai galėjo sugalvoti unikalų sprendimą senai problemai, ką daryti su valdovais jiems mirus: paversti juos kamuoliu ir žaisti pelotą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pelota, laikoma viena iš seniausių komandinių sporto šakų pasaulyje, vis dar žaidžiama vietinių bendruomenių kai kuriose Centrinės Amerikos dalyse, nors iš politikų palaikų pagamintų kamuolių naudojimas yra viena iš tradicijų, kuri neatlaikė laiko išbandymo.

 

Šio keisto sportinio papročio įrodymus pateikė archeologas Juanas Yadeunas Angulo iš Meksikos Nacionalinio antropologijos ir istorijos instituto (INAH). Kasinėdamas Toninos šventyklų kompleksą pietų Meksikoje, jis ir jo kolegos aptiko 400 urnų, kuriose buvo žmogaus pelenų, gumos, anglies ir augalų šaknų mišinys.

 

„Patikrinus radinius su rašytiniais pasakojimais apie šią majų vietovę, paaiškėjo, kad kremuoti palaikai buvo naudojami gaminant guminius kamuolius, naudojamus ritualiniame pelotos žaidime“, – aiškinama INAH pranešime.

Tonina kompleksas datuojamas klasikinių majų periodu nuo 500 iki 687 m. e. m., jame yra palaidota žaidimų aikštelė, kurioje kažkada buvo žaidžiama pelota. Urnos buvo rastos palaidotos maždaug 8 metrus žemiau Saulės šventyklos, kriptoje, kuri, pasak Yadeuno Angulo, buvo skirta mirusių valdovų ritualinei transformacijai.

Ši hipotezė daugiausia remiasi pranešimais, išgraviruotais ant trijų taškų, žyminčių Toninos pelotos aikštės ribas. Remiantis šiais užrašais, trys senovės garbingi asmenys buvo nuvežti į „Mirusiųjų urvą“, kur jiems buvo atliktas 260 dienų „transmutacijos“ procesas.

Konkrečiai, raižiniai identifikuoja Wak Chan Káhk', kuris mirė 775 m. rugsėjo 1 d., taip pat Aj Kololte', kuris žuvo 776 m. balandžio 1 d., ir moterį, vardu Káwiil Kaan, kuri mirė 722 m. Pagal INAH, siera iš šių trijų valdovų pelenų tikriausiai buvo panaudota gumos, iš kurios buvo gaminami peloto kamuoliai, vulkanizavimui.

 

„Įdomu sužinoti, kad majai siekė savo valdytojų mirusius kūnus paversti gyvąja jėga, kažkuo stimuliuojančia žmones“, – sakė Yadeunas Angulo.

Atskiri tyrimai parodė, kad kai kurie majų kariai rinko savo priešų kaukoles kaip trofėjus. Ir nors nemanoma, kad šie siaubingi prizai buvo skirti pelotos čempionams, sunku sugalvoti tinkamesnį atlygį už laimėjimą pelotos žaidime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()