[Žinios trumpai] Rusija imasi karo kosmose? Paleido paslaptingą palydovą, kuris persekios dar slaptesnį karinį JAV palydovą (Video)  (1)

Ekspertai teigia, kad tai nėra atsitiktinumas, kad abu palydovai dalijasi ta pačia orbita.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusija ką tik paleido paslaptingą palydovą, galintį šnipinėti dar paslaptingesnį JAV karinį palydovą, o Rusijos erdvėlaivis artimiausią ketvirtadienį priartės prie numanomo taikinio.

Prieš paleidimą, jau buvo spėliojama, kad Rusijos palydovas bus laikomas vadinamuoju „inspektoriumi“ – tokiu, kuris persekioja kitus palydovus, kad galėtų pasižvalgyti iš arčiau.

Šnipų palydovas „Kosmos 2558“, buvo paleistas į tą pačią orbitinę plokštumą, kaip ir JAV karinis palydovas „USA 326“, vasarį išskridęs į kosmosą.

Delfto technikos universiteto Nyderlanduose astrodinamikos dėstytojas Marco Langbroekas stebėjo dviejų palydovų orbitinę plokštumą ir nustatė, kad Rusijos palydovas buvo paleistas tuo metu, kai JAV palydovas praskrido virš Rusijos Plesecko kosmodromo.

„Dvi orbitos yra labai arti, o pagrindinis skirtumas yra palyginti mažas kelių dešimčių kilometrų orbitos aukščio skirtumas“, – sakė Langbroekas. „Taigi tai labai aiškus požymis“.

Pasak Langbroeko, JAV palydovas juda 97,4 laipsnio nuolydžio Saulės orbita, o Rusijos palydovas juda 97,25 laipsnių kampu. Rusijos palydovas taip pat gali manevruoti savo orbitoje per artimiausias kelias dienas, kad priartėtų prie JAV palydovo.

Šio tipo rusiški palydovai jau buvo naudojami palydovams persekioti orbitoje. „Tikriausiai jame yra kažkokia jutiklių sistema, optimizuota stebėti kitus palydovus, o ne įprastas stebėjimo palydovas, optimizuotas fotografuoti Žemę“, – sakė Harvardo-Smithsonian astrofizikos centro astronomas Jonathanas McDowellas. „Mes to tiksliai nežinome, mes tik darome išvadas iš to, kaip palydovas elgiasi“.

 

Palydovas taip pat turi manevravimo variklio sistemą, leidžiančią įvairiais būdais reguliuoti savo orbitą, pridūrė jis. Atrodo, kad abi šios priemonės yra patogios sekimo priemonės.

Taigi, kodėl savo grobiu rusai pasirinko „USA 326“? Apie karinį palydovą žinoma nedaug detalių, todėl Rusiją jis dar labiau intriguoja. „Tai naujas ir įdomus modelis, bet mes apie jį mažai žinome“, – sakė McDowellas. „Esu tikras, kad rusų reakcija lygiai tokia pati. Rusijos palydovas gali padaryti keletą „USA 326“ nuotraukų, kad pastebėtų bet kokias detales, tokias kaip antena ar galimas teleskopas.

 

Kosmoso persekiojimas buvo įvykęs ir anksčiau. 2020 metais kitas Rusijos palydovas „Kosmos 2542“ persekiojo žemoje Žemės orbitoje skriejantį elektrooptinį palydovą „USA 245“. 2017 m. birželį įslaptintas JAV karinis palydovas „USA 276“ įsiskverbė į Tarptautinę kosminę stotį maždaug 6,4 kilometro atstumu. Anksčiau 1998 m. mėgėjai atrado JAV palydovą, kuris, kaip manoma, buvo naudojamas ir kosminio šnipinėjimo tikslams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(18)
(5)
(13)

Komentarai (1)