[Žinios trumpai] Naujas tyrimas rodo, kad Saulė jau sulaukė savo gyvavimo piko – kas nutiks ateityje?  ()

Neseniai Europos kosmoso agentūros atlikto tyrimo duomenimis, Saulė pasiekė savo vidutinį amžių, kuris siekia 4,57 milijardus metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Agentūros tyrimo duomenimis, Saulė taip pat kartu išgyvena ir vidutinio amžiaus krizę, nes dažnai vyksta Saulės žybsniai, koroninės masės išmetimai ir Saulės audros. Jis atliktas analizuojant naujausius kosmoso agentūros kosminio aparato „Gaia“, padedančio sudaryti įvairių visatos žvaigždžių gyvenimo kelio žemėlapį, paskelbtus duomenis.

„Gaia“ atlieka labai tikslius žvaigždės regimojo ryškumo ir spalvos, matomos iš Žemės, matavimus. Norint šias pagrindines stebimas savybes paversti esminėmis žvaigždės savybėmis, reikia daug pastangų, sakoma pranešime.

Tyrimas rodo, kad tinkamai nustačius panašios masės ir cheminės sudėties žvaigždes, jie gali numatyti, kaip ateityje vystysis mūsų Saulė.

„Mūsų Saulė, kurios amžius yra apie 4,57 milijardai metų, šiuo metu yra patogaus vidutinio amžiaus, vandenilį lydanti į helį ir apskritai gana stabili, netgi rami, bet taip bus ne visada“, – sakoma kosmoso agentūros pranešime.

 

Mokslininkai prognozuoja, kad jos branduolyje mažėjant vandenilio kuro kiekiui ir vykstant sintezės proceso pokyčiams, Saulė taps raudonąja milžine ir kartu sumažės jos paviršiaus temperatūra. Visa tai priklauso nuo žvaigždės masės ir jos cheminės sudėties.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(11)
(2)
(9)

Komentarai ()