Dar vienas smūgis Kremliui – JAV siekia paskelbti Rusiją „kruvinųjų deimantų“ eksportuotoja: kaip tai atsilieps Maskvai?  ()

Jungtinės Valstijos ir jų Vakarų sąjungininkai siekia pažymėti Rusijos deimantus „konfliktų deimantų“ žyme.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusija išgauna apie trečdalį pasaulio deimantų. JAV, didžiausia rusiškų deimantų importuotoja, skaičiuoja, kad 2021 metais Rusija eksportavo deimantų už daugiau nei 4,5 mlrd. USD.

„Pajamos iš tos gamybos skiriamos tai pačiai valstybei, kuri vykdo iš anksto apgalvotą, neišprovokuotą ir nepateisinamą karą“, – rašė JAV Valstybės departamento pareigūnas George'as Cajati laiške, kurį šią savaitę cituoja „The New York Times“.

Cajati laiškas buvo adresuotas gegužę Kimberley proceso (KP), kuris sertifikuoja neapdorotų deimantų eksportą, pirmininkui, prieš grupės susitikimą Botsvanoje birželio mėnesį.

JAV ir Didžiosios Britanijos atstovai susitikime boikotavo sesijas, kurias vedė jų kolegos iš Rusijos.

JT įsteigė Kimberley procesą 2003 m., siekdama pašalinti „konfliktų deimantus“ iš 80 milijardų dolerių vertės pasaulinės deimantų pramonės tiekimo grandinės. KP apibrėžia „kruvinuosius deimantus“ kaip brangakmenius, naudojamus sukilėlių grupėms finansuoti.

Rusija yra tarp 85 Kimberley proceso dalyvių, kuriame dalyvauja pramonės atstovai ir pilietinės visuomenės organizacijos.

Rusija blokavo Ukrainos, JAV, Europos Sąjungos, Didžiosios Britanijos, Kanados ir Australijos pasiūlymą išplėsti tarptautiniu mastu pripažintą „konfliktų deimantų“ apibrėžimą, įtraukiant ir valstybės veikėjus.

„Rusiški deimantai dalyvauja finansuojant Rusijos Federacijos karą prieš Ukrainą“, – „The New York Times“ sakė Kimberley proceso nario, Ukrainos valstybinio gemologijos centro direktoriaus pavaduotojas Volodymyras Tatarincevas.

 

Rusijos finansų ministerija trečiadienį paskelbė, kad pastangos paskelbti rusiškus deimantus neatitinkančiais Kimberley proceso „rodo žemą sąmoningumo lygį“.

Tačiau „The New York Times“  pranešė, kad pati Rusija iki šiol siekė išplėsti „kraujo deimantų“ apibrėžimą, kad jis būtų taikomas žmogaus teisių, darbo ir aplinkosaugos problemoms.

Maskvos finansų ministerija taip pat atmetė Vakarų remiamas pastangas iš naujo apibrėžti „konfliktų deimantus“ kaip „politinę demagogiją“. Ji taip pat gynė šalies deimantus kaip atitinkančius aplinkosaugos, socialinius ir valdymo standartus ir teigė, kad jie prisideda prie deimantų turtingos Sachos respublikos (Jakutijos) šiaurės rytų Sibire ekonomikos.

 

Vakarų vyriausybės jau nusitaikė į Rusijos deimantų pramonę per Ukrainos invaziją paskelbtomis sankcijomis, o JAV, JK, Kanada, Naujoji Zelandija ir Bahamų salos uždraudė savo piliečiams užsiimti verslu su Rusijos kasybos milžine „Alrosa“.

Rusijos vyriausybei ir Sachos respublikai priklauso po 33 % „Alrosa“ akcijų, kuri sudaro beveik trečdalį pasaulinės deimantų produkcijos ir 90 % Rusijos produkcijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(0)
(12)

Komentarai ()