Mokslininkai beveik 2 mėnesius girdė žiurkes saldžiais gazuotais gėrimais: rezultatai šiurpinantys, tai gali nutikti ir žmonėms?  ()

Ne paslaptis, kad saldūs gazuoti gėrimai („Coca-Cola“, „Pepsi“ ir kt.) nėra įtraukti į naudingų ir sveikų maisto produktų sąrašą, tačiau net mokslininkai buvo pasibaisėję tokiu poveikiu žiurkių smegenims, rašo „Futurism“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ankstesni tyrimai jau įrodė, kad saldžiuose gazuotuose gėrimuose yra pačių įvairiausių saldiklių – vieni jų yra natūralūs, o kiti – visai ne. Visi jie reguliariai vartojami gali sukelti diabetą, širdies ligas, dantų ėduonį ir kitas komplikacijas. Tačiau nauji mokslininkų tyrimai įrodo, kad kasdien vartodami salžius gazuotus gėrimus galite tiesiog tapti kvailu.

Graužikų tyrimui buvo paimtos trys amžiaus grupės: dviejų mėnesių, aštuonių mėnesių ir keturiolikos mėnesių. Ir po to, kai jie visi buvo suskirstyti į dvi grupes – vieni reguliariai gėrė tik gazuotus gėrimus, o kiti kaitaliodavo gazuotus gėrimus su vandeniu.

Tokia dieta truko 57 dienas, o po to eksperimento subjektams buvo atlikti elgesio testai. Po dar 10 dienų visos eksperimentinės žiurkės buvo eutanazuotos, siekiant ištirti smegenų skirtumus.

Tyrimo rezultatai sukėlė siaubą mokslininkams. Jei antroji grupė, kuri kaitaliodavo saldžius gazuotus gėrimus su vandeniu, buvo tobula, tai pirmoji – deja, ne. Elgesio testai parodė, kad jauniausi tiriamieji (2 ir 8 mėnesių amžiaus), kurie laikėsi saldžiųjų gazuotų gėrimų „dietos“, tiesiog negalėjo susidoroti su labirintu.

Tą pačią užduotį be problemų atliko vandenį su gazuotais gėrimais maišiusios žiurkės. Tyrėjai pastebėjo, kad jaunesnių žiurkių smegenis labiausiai paveikė gazuoti gėrimai, jos buvo labiau pažeistos, o 14 mėnesių amžiaus žiurkės, kurių smegenys subrendusios, patyrė mažiau priekinės žievės pažeidimų.

Smegenų tyrimo metu mokslininkai nustatė, kad visos žiurkės, kurios vartojo tik saldžius gėrimus, turėjo priekinės žievės pažeidimą. Būtent ji yra atsakinga už tokius įgūdžius kaip dėmesys, atmintis, sprendimas ir mokymasis.

 

Mokslininkai pažymi, kad neįmanoma tiksliai pasakyti, kad saldžius gazuotus gėrimus vartojančių žmonių smegenų pažeidimai bus tokie pat dideli. Tačiau tyrimo rezultatai nėra džiuginantys. Taip pat verta priminti, kad kalbame apie kasdienį saldžių gazuotų gėrimų naudojimą, nes vandenį ir saldžius gėrimus vartojusios žiurkės tokios didelės žalos nepatyrė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(29)
(5)
(24)

Komentarai ()