Nauja nuotrauka iš kosmoso parodė, kas mūsų galaktikai nutiks ateityje (Foto)  ()

Naujoje nuotraukoje matyti dvi susipynusios galaktikos, kurios po milijonų metų galiausiai susijungs į vieną. Panašus likimas laukia ir mūsų Paukščių tako galaktikos, teigia mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Havajuose esantis „Gemini North“ teleskopas maždaug už 60 mln. šviesmečių Mergelės žvaigždyne pastebėjo dviejų spiralinių galaktikų susijungimą, praneša CNN.

Galaktikų pora NGC 4567 ir NGC 4568, dar vadinamos Drugelio galaktikomis dėl savo formos, dėl stiprios gravitacinės traukos pradėjo susidūrimą. Pilnai šis procesas pasibaigs tik po 500 mln. metų, kai iš dviejų galaktikų susidarys vieną elipsės formos galaktika.

Šiuo ankstyvuoju etapu abiejų galaktikų centrai yra nutolę vienas nuo kito per 20 tūkst. šviesmečių, o kiekviena galaktika išlaiko savo formą.

 

Laikui bėgant galaktikos ims suktis viena aplink kitą vis mažesniais ir mažesniais ratais, kol galiausiai susijungs į vieną, rutulio formos galaktiką.

Bėgant milijonams metų, šis galaktikų susijungimas suvartos arba išsklaidys žvaigždžių gimimui reikalingas dujas ir dulkes, todėl žvaigždžių formavimasis sulėtės ir galiausiai nutrūks.

Mūsų galaktikos likimas

Panašus reiškinys laukia ir mūsų, kai Paukščių tako galaktika susidurs su Andromedos galaktika, didžiausia ir artimiausia mūsų kaimyne.

 

NASA astronomai, remdamiesi „Hubble“ programos duomenimis, 2012 m. numatė, kad tai įvyks maždaug po 4-5 mlrd. metų.

Andromedos galaktikoje greičiausiai yra net 1 trilijonas žvaigždžių, o ji pati panašaus dydžio kaip ir mūsų galaktika.

NASA mokslininkai sakė, kad mažai tikėtina, jog mūsų Saulės sistema bus sunaikinta, kai galaktikos susijungs, tačiau Saulė gali būti išstumta į naują galaktikos regioną, o Žemės naktiniame danguje gali atsiverti nauji įspūdingi vaizdai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(9)
(0)
(9)

Komentarai ()