Revoliucinis pasiekimas! Webbo teleskopas padarė istorinę nuotrauką – pirmą kartą mokslo istorijoje nufotografavo tiesioginį egzoplanetos vaizdą (Foto)  ()

James Webbo kosminis teleskopas ką tik padarė savo pirmąjį tiesioginį planetos vaizdą už mūsų Saulės sistemos, įspūdingai demonstruodamas kosmoso observatorijos novatoriškas galimybes, kurios gali atskleisti naujų detalių apie pasaulius, skriejančius aplink tolimas žvaigždes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujame vaizde pavaizduota egzoplaneta HIP 65426 b – itin jaunas dujų milžinas, maždaug 6–12 kartų didesnis už Jupiterį ir esantis už 363 šviesmečių Kentauro žvaigždyne.

Nors planetą pirmą kartą atrado mokslininkai naudodami SPHERE instrumentą, pritvirtintą prie Europos pietinės observatorijos Labai didelio teleskopo (Very Large Telescope) Čilėje dar 2017 m., nauji Webbo stebėjimai leidžia mums pamatyti ją be jokio trukdančio švytėjimo, sklindančio iš Žemės atmosferos.

„Tai transformacinis momentas ne tik Webbui, bet ir apskritai astronomijai“, – NASA pranešime sakė Sasha Hinkley, Ekseterio universiteto fizikos ir astronomijos docentė, vadovavusi stebėjimams.

HIP 65426 b skrieja aplink savo žvaigždę tris kartus didesniu atstumu nei Neptūnas nuo Saulės arba 100 kartų toliau už atstumą tarp Žemės ir Saulės.

 

Tai taip pat reiškia, kad Webbas gali gauti gana išsamų planetos žvilgsnį, nes žvaigždžių šeimininkų švytėjimas dažnai gali trukdyti stebėti egzoplanetą.

„Gauti šį vaizdą atrodė lyg kasti kosmoso lobius“, – sakė projektui vadovavęs Kalifornijos universiteto Santa Kruze doktorantas Aarynn Carter. „Iš pradžių mačiau tik žvaigždės šviesą, bet kruopščiai apdorodamas vaizdą sugebėjau pašalinti tą šviesą ir atskleisti planetą“.

 

„Manau, kad įdomiausia yra tai, kad mes tik ką pradėjome“, - sakė Carteris. „Bus daug daugiau egzoplanetų vaizdų, kurie pakeis mūsų bendrą supratimą apie jų fiziką, chemiją ir formavimąsi“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(22)
(1)
(21)

Komentarai ()