[Žinios trumpai] Naujoji „Geležinė ledi“ prieš Putiną: ko Ukraina gali tikėtis iš naujosios JK ministrės pirmininkės Liz Truss (Video)  ()

Liz Truss, kaip Užsienio reikalų ministerijos sekretorė, užėmė griežtą anti-kremlišką poziciją, todėl daugelis ekspertų tikisi, kad ji seks Boriso Johnsono pėdomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Fokus“ parengė medžiagą apie naująją Didžiosios Britanijos premjerę ir jos požiūrį į Rusijos Federaciją ir Ukrainą.

Didžiojoje Britanijoje rugsėjo 5 dieną buvo paskelbta Konservatorių partijos (torių) lyderio ir būsimo premjero posto nugalėtoja – ja tapo 47 metų Liz Truss. Buvusi Užsienio reikalų ministerijos sekretorė pakeitė Borisą Johnsoną, kuris išgarsėjo parama Ukrainai ir paliko postą dėl kilusių daugybės skandalų.

Po pergalės Liz Truss pasakė kalbą, kurioje išdėstė savo pagrindinius prioritetus einant pareigas – užtikrinti „didelę torių pergalę“ 2024 metų rinkimuose.

Liz Truss požiūris į Rusiją – ką naujoji premjerė pasakė apie Vladimirą Putiną

Liz Truss, kaip Užsienio reikalų ministerijos sekretorė, laikėsi griežtos anti-kremliškos pozicijos, todėl jos politika šiuolaikinės Rusijos atžvilgiu nesikeis. Pasmerkusi Rusijos prezidento Vladimiro Putino veiksmus Ukrainoje, ji tapo populiari tarp torių, rašo „The Guardian“.

Jei Putinas nebus sustabdytas, jis atneš karą Baltijos šalims, Lenkijai, Moldovai ir Vakarų Balkanams – visa tai baigsis konfliktu su NATO, sakė ji vasario 20 d. interviu bulvariniam laikraščiui „Daily Mail“.

„Putinas viešai pasisiūlė sukurti Didžiąją Rusiją. Jis nori grįžti į anksčiau buvusią situaciją, kai Rusija kontroliavo didžiulius Rytų Europos plotus“, - sakė Truss.

Vasarį Rusijai pradėjus plataus masto invazijai į Ukrainą, Truss kalbėjo apie taikos derybų su Rusija beprasmiškumą. Vakarų šalys turėtų stengtis, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos laimėtų, nes tai vienintelis kelias į taiką visoje Europoje, pabrėžė ji.

 

Prieš tapdama ministre pirmininke, Truss pažadėjo užtikrinti Rusijos pralaimėjimą kare ir kartu paskatinti JK ekonomiką.

Vienas iš Truss priešrinkiminės programos punktų buvo iki 2030 metų padidinti biudžeto išlaidas karinėms reikmėms nuo dabartinių 2,1 % iki 3 % BVP. Vertinant JAV doleriais, Didžioji Britanija per metus karinėms reikmėms išleidžia apie 60 mlrd. – daugiau nei bet kuri kita NATO šalis, išskyrus JAV.

Liz Truss apie Ukrainą – naujojo JK premjerė taps „didžiausia drauge“

Po Liz Truss tapimo JK premjere, ji kardinaliai nekeis savo politikos Ukrainos atžvilgiu. Savo užsienio politikos kurse ji sieks nutraukti Rusijos agresiją Ukrainoje. Daugeliu atžvilgių jis atitiks Boriso Johnsono politiką.

 

„Kaip ministrė pirmininkė, būsiu didžiausia Ukrainos drauge, eisiu Johnsono pėdomis. Esu visiškai įsipareigojusi nugalėti Putiną, dabar ne laikas kalbėti apie nuolaidas ir kompromisus siaubingam diktatoriui“, - pridūrė Liz Truss.

Paskutiniame debatų ture Liz Truss pažadėjo nedelsiant paskambinti Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui, jei ji bus išrinkta Konservatorių partijos lydere. Naujoji premjerė patvirtino norą atvykti į Ukrainą ir užtikrinti ukrainiečius visapusiška JK palaikymu ateityje.

Be to, Truss žada, kad jos šalis aktyviausiai dalyvaus pokario Ukrainos atstatyme.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(37)
(0)
(37)

Komentarai ()