[Žinios trumpai] 40 metų slėpta istorija – kaip karalienė Elžbieta II išgyveno ypač pavojingą pasikėsinimą: planuota itin didelio masto katastrofa  ()

Pasauliui prisimenant nepaprastą karalienės Elžbietos II gyvenimą, australai gali prisiminti „didžiausią neįmintą jos valdymo paslaptį“ – pasikėsinimą nužudyti visai šalia Sidnėjaus daugiau nei prieš 50 metų.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-09-09 [Žinios trumpai] 40 metų slėpta istorija – kaip karalienė Elžbieta II išgyveno ypač pavojingą pasikėsinimą: planuota itin didelio masto katastrofa  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Karalienė Elžbieta II ir princas Philipas keliavo iš Sidnėjaus į Orindžą, esantį Naujajame Pietų Velse, dalyvaudami 1970 m. kelionėje po Australiją, kai tapo „Lithgow sąmokslo“ aukomis.

Karališkoji pora 1970 m. balandžio 29 d. karališkuoju traukiniu judėjo per Mėlynuosius kalnus, kai maždaug įpusėjus kelionei traukinys beveik sustojo.

Karalienė Elžbieta II ir princas Philipas tuo metu to nežinojo, tačiau dėl lėto traukinio greičio jiems pavyko išvengti mirties.

Buvęs detektyvas Cliffas McHardy sakė, kad būsimi žudikai per traukinio bėgius padėjo didelį rąstą, tikėdamiesi numušti lokomotyvą nuo bėgių.

Laimei, mašinistas nedelsdamas sustabdė lėtai važiuojantį traukinį, todėl traukinys nuslydo daugau kaip 200 m, kol sustojo geležinkelio pervažoje.

Traukinys liko ant bėgių ir nepatyrė didelės žalos.

Apsaugos traukinys, kuris važiavo per vietovę likus valandai iki karališkųjų šeimos narių, rąsto nematė.

„Jei traukinys būtų pasiekęs įprastą greitį, jis būtų nuriedėjęs nuo bėgių ir nuvirtęs nuo geležinkelio pylimo. Mano tyrimai parodė, kad rąstas buvo tyčia padėtas ant vėžių“, – 2009 metais „Daily Mail“ sakė McHardy.

Dėl schemos laiko jis įtaria, kad žudiko žingsnis buvo suplanuotas pasitelkus viešai neatskleistą informaciją ir galbūt jį suorganizavo Airijos respublikonų armijos (IRA) rėmėjai Ausralijoje.

 

Jis pridūrė, kad visas sąmokslas buvo slepiamas tiek nuo visuomenės, tiek nuo karališkosios šeimos beveik 40 metų, siekiant išgelbėti Australijos vyriausybę nuo gėdos.

McHardy, kuris buvo bylą tiriantis pareigūnas, sakė, kad nusprendė atskleisti tiesą, kad padėtų įminti „didžiausią neįmintą savo karjeros mįslę“.

Nors jis supranta, kodėl pasikėsinimas turėjo būti laikomas paslaptyje, buvęs detektyvas teigė, kad bandymas slėpti sąmokslą reiškia, kad policija niekada negalėjo sugauti nusikaltėlių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(3)
(7)

Komentarai ()