Švedijos rinkimai sudrebino šalį: kas yra laimėję kraštutinių dešiniųjų Švedijos demokratai ir jų lyderis Jimmie Åkessonas? (Video)  (2)

Anot valdžios institucijų, galutiniai Švedijos visuotinių rinkimų rezultatai gali būti žinomi tik trečiadienį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors ministrės pirmininkės Magdalenos Andersson socialdemokratai tapo didžiausia partija, surinkę 30,5 % balsų, jos progresyviam kairiajam blokui, kurį sudaro keturios partijos, nepakako vietų Riksdage suformuoti vyriausybę.

Vietoj to, blokas, vadovaujamas kraštutinių dešiniųjų prieš imigrantus nusiteikusių Švedijos demokratų, šiuo etapu tikisi turėti nedidelę vienos vietos daugumą.

Švedijos demokratai yra neabejotinai pagrindiniai šių metų rinkimų nugalėtojai, surinkę beveik 21 % balsų ir aplenkę tradicinę konservatorių opoziciją Nuosaikiuosius ir tapę antra didžiausia partija parlamente.

Tačiau Švedijos demokratų lyderis Jimmie Åkessonas pareiškė, kad jis nebus ministras pirmininkas. Vietoj to, šio vaidmens imsis Nuosaikiujų lyderis Ulfas Kristerssonas.

„Dabar esame antra pagal dydį partija Švedijoje ir panašu, kad tokia ji išliks“, – savo šalininkams sakė partijos lyderis Jimmie Akesson.

„Dabar žinome, kad jei įvyks valdžios pasikeitimas, mes atliksime pagrindinį vaidmenį, – sakė jis. – Mūsų tikslas yra būti vyriausybėje“.

Kas yra Švedijos demokratai?

Švedijos demokratų partijos šaknys yra devintojo dešimtmečio pabaigos baltosios galios ir fašistiniuose judėjimuose, tačiau partija teigia, kad dabar ji pašalino ekstremistus, o lyderis Jimmie Åkessonas sušvelnino partijos retoriką, įskaitant originalų fakelo logotipo pakeitimą mėlyna gėle.

Tačiau aukšto rango partijos pareigūnai kampanijos metu vis dar viešai kalbėjo apie „islamizacijos“ pavojų Švedijos visuomenei ir atvirai kaltino musulmonų imigrantus dėl daugelio Švedijos socialinių ir ekonominių problemų, įskaitant nusikaltimų bangą, ypač tose šalies dalyse, kuriose gyvena daug imigrantų.

Kas yra Švedijos demokratų partijos lyderis?

 

43 metų Jimmie Åkessonas yra žmogus, kuris įtraukė Švedijos demokratus į pagrindinę Švedijos politikos kryptį.

Per pastaruosius 20 metų jis iš naujo išrado ir modernizavo partiją narystės ir įvaizdžio požiūriu, o Švedijos demokratai dabar sako, kad atmeta fašizmą ir nacizmą.

Taigi, koks lyderis yra Åkessonas? Sunku tiksliai žinoti, sakė Stokholmo „Yle Svenska“ korespondentas Lucas Dahlströmas.

„Jimmie Åkesson yra labai populiarus lyderis tarp Švedijos demokratų ir jis tikrai perkėlė partiją į naują lygį. Ir nemanau, kad jis kada nors pagalvojo, kad jie bus tokie dideli, kai įstojo į partiją 90-aisiais. Turiu pasakyti, kad jis geras politikas, nes nuvedė partiją taip toli“, – interviu „Euronews“ iš Švedijos demokratų tvirtovės šalies pietuose sakė Dahlströmas.

 

Magdalena Anderson, pirmoji Švedijos ministrė pirmininkė, per rinkimų kampaniją perspėjo apie kraštutinių dešiniųjų stiprėjimą Švedijos visuomenėje ir pažymėjo, kad jie yra kandidatai su „rasistinėmis pažiūromis ir rasistinėmis pažiūromis“.

Nepriklausomai nuo rinkimų rezultatų, Švedijos vyriausybės formavimo procesas, kaip ir po 2018-ųjų rinkimų, gali būti ilgas: partijos turės derėtis dėl bendros vyriausybės programos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(19)
(3)
(16)

Komentarai (2)