[Žinios trumpai] B.Johnsonas pakvietė Zelenskį sukurti „alternatyvią ES“: su Lenkija ir Baltijos šalimis, tarp jų – ir Lietuva  (1)

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas pasiūlė Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui sukurti Europoje alternatyvų aljansą Europos Sąjungai, rašo laikraštis „Corriere della Sera“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Leidinio teigimu, kalbama apie politinę, ekonominę ir karinę asociaciją, kurioje dalyvautų Lenkija, Lietuva, Latvija ir Estija, o vėliau, galbūt, ir Turkija.

Leidinio pašnekovų teigimu, Johnsonas kalba apie „suverenių valstybių, kurios turi liberalų požiūrį į ekonomiką ir yra pasirengusios būti itin vieningos karinės Maskvos grėsmės atžvilgiu, aljansą“.

Dienraštis „Corriere della Sera“ pavadino idėją „Europos Sandrauga“ ir apibūdino ją kaip „naują politinių, ekonominių ir karinių aljansų sistemą – alternatyvą Europos Sąjungai“.

Naujojo bloko šalis vienytų jų „abejingumas Briuseliui“ ir kritika dėl pernelyg nedrąsios Vokietijos reakcijos į Rusijos agresiją Ukrainoje, teigiama pranešime.

Pirmą kartą Johnsonas šią idėją iškėlė Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui, kai jis balandžio 9 d. nuvyko į Ukrainos sostinę, o nuo to laiko jo vyriausybė stipriai lobizavo Kijevą dėl pasiūlymo, pažymima jame.

Anot „Corriere“, šią mintį Johnsonas išsakė Zelenskiui balandžio 9 d., kai lankėsi Kyjive. Ukrainos valdžia šiuo klausimu dar nepriėmė konkrečios pozicijos, tačiau jos neatmetė. Žurnalistų teigimu, Zelenskis laukia birželio 23 dieną vyksiančio ES viršūnių susitikimo, kuriame bus priimtas sprendimas dėl kandidatės į ES statuso suteikimo Ukrainai, rezultatų.

Pastarosiomis savaitėmis ES nesugebėjo susitarti dėl šeštojo sankcijų Rusijai paketo, kuris turėjo apimti Rusijos naftos embargą; tuo tarpu, kaip pažymi laikraštis, karinė ir finansinė parama Ukrainai iš JK viršija europinę, o Lenkijos – vokiečių, prancūzų ir italų. Jei Ukrainai nebus suteiktas ES kandidatės statusas, Kijevas gali rimtai svarstyti Johnsono pasiūlymą, teigia žurnalistai.

 

Vakarų šalių nesutarimai dėl karinės pagalbos Ukrainai, sugriežtintų sankcijų Rusijai ir kaip užbaigti karą buvo viena pagrindinių pastarųjų savaičių temų.

Kaip rašo „The New York Times“, Estijos ir Lenkijos vadovai apie Vladimirą Putiną kalba kaip apie karo nusikaltėlį, su kuriuo kalbėti nėra prasmės, o turtingiausių ES šalių, tokių kaip Prancūzija ir Italija, lyderiai, bijodami užsitęsusio karo padarinių, ypač ekonomikai, ragina pradėti taikos derybas su Rusija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(22)
(2)
(20)

Komentarai (1)