Įdomus tyrimas: ši optinė iliuzija parodo, ar jums negresia šizofrenija (Video)  ()

Socialinių tinklų auditorija masiškai dalijasi viena optine iliuzija, neva leidžiančia išsitirti, ar negresia šizofrenija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugelis mėgsta žiūrinėti skirtumus tarp suvokiamos ir objektyvios tikrovės sukeliančius vaizdinius – vadinamąsias optines iliuzijas – ir daro tai vien vedini smalsumo arba dėl pramogos. Tačiau ar nebijotumėte šitaip pramogauti, žinodami, kad tai, ką galbūt pamatysite, bus įspėjimas apie gresiančią lėtinę psichikos ligą, besireiškiančią haliucinacijomis, manijomis ir tikra minčių painiava?

Teigiama, kad tie, kurie serga šizofrenija, realybę neretai suvokia kuo puikiausiai, ypač kai tenka spręsti sudėtingiausius galvosūkius, rašoma portale arynews.tv. O štai tuščiavidurės kaukės iliuzija yra nesudėtingas būdas, kurį pasitelkdami psichikos sveikatos specialistai sugeba suprasti, ar atvejis, su kuriuo tenka susidurti, – šizofrenija, ar visgi ne.

Vos tik pažvelgę į tuščiavidurę kaukę, kuri iš tikro yra įgaubta, įdubusi, daugelis mato išgaubtos, iškilios kaukės vaizdą. Taip yra todėl, kad realų vaizdinį užgožia įsisąmonintas supratimas, kaip turi atrodyti veidas.

Vis dėlto kai kurie šizofrenija sergantys asmenys pažvelgę į paveikslėlį mato įdubusią tuščiavidurę kaukę.

„Šizofrenija sergantys pacientai sugeba matyti tai, kas pavaizduota, ir jokia iliuzija jų nepaveikia. Veikiausiai taip yra todėl, kad jų galvos smegenys sugeba atsieti tai, ką mato akys, nuo to, kaip matomą objektą suvokia smegenys“, – rašoma atlikto tyrimo ataskaitoje.

 

Stebėjimus vykdę specialistai konstatavo, kad polinkio į šizofreniją neturintys ir šios ligos simptomus patiriantys asmenys tuščiavidurės kaukės iliuziją suvokia labai skirtingai.

Šešiolika psichiškai sveikų piliečių 99 proc. atvejų nurodė, kad kaukė išgaubta, tačiau trylika šizofrenija sergančių asmenų taip manė tik 6 proc. atvejų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(10)
(9)
(1)

Komentarai ()