Pirmą kartą Hablas ir Webbas stebėjo tą patį įvykį: paskelbti pirmieji DART smūgio į asteroidą vaizdai užfiksuoti abiejų kosminių teleskopų (Foto)  ()

Du kosminių observatorijų titanai – Hablas ir Webbas (JWST) – abu užfiksavo akimirką, kai NASA DART erdvėlaivis tyčia rėžėsi į asteroidą anksčiau šią savaitę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai pirmas kartas, kai ši ikoninių teleskopų pora buvo naudojama tuo pačiu metu stebėti tą patį dangaus taikinį, o jų bendras darbas jau padeda išsiaiškinti, kaip vyko ši istorinė misija.

Pirmadienį per pirmąją planetų gynybos misiją erdvėlaivis susidūrė su asteroidu mėnuliu Dimorphos – mažu, vos 160 metrų skersmens kūnu, skriejančiu aplink didesnį, 780 metrų asteroidą Didymos.

Tikslas buvo išsiaiškinti, ar įmanoma pakeisti asteroido kursą, jei hipotetiškai jis judėtų Žemės link. NASA administratoriaus Billo Nelsono žodžiais, misija buvo „beprecedentė planetos gynybos sėkmė“.

Susidūrimas sukėlė nemenką trenksmą. Visiškai nauji Hablo ir JWST vaizdai rodo, kad smūgis sukėlė didelį skraidančių kosminių šiukšlių, vadinamų ejecta, blyksnį, tačiau duetui pavyko užfiksuoti šiek tiek skirtingus aspektus, kurie padės moksliniam šio įvykio tyrimui.

 

Per poros stebėjimus astronomai tikisi sužinoti apie Dimorphos paviršiaus prigimtį, kiek medžiagos buvo išmestos susidūrimo metu ir kaip greitai ji buvo išmesta. Jie taip pat nori išsiaiškinti, kaip smūgis paveikė asteroidą.

JWST atliko vieną asteroido stebėjimą prieš susidūrimą, tada dar kelis po smūgio. Naudodamas artimųjų infraraudonųjų spindulių kamerą (NIRCam), teleskopas užfiksavo nuo smūgio vietos kylantį nuolaužų debesį.

 

 

Per ateinančius kelis mėnesius JWST naudos NIRSpec, taip pat vidurio infraraudonųjų spindulių instrumentą (MIRI), kad sužinotų apie asteroido cheminę sudėtį.

Hablas taip pat fiksavo smūgio kadrus prieš ir po jo. Jo nuotraukose po smūgio matyti, kad medžiaga išskrenda iš smūgio vietos kaip spinduliai, besitęsiantys iš asteroido kūno.

Hablo stebėjimai taip pat rodo, kad Didymos ryškumas po smūgio padidėjo tris kartus.

Kaip ir JWST, Hablas stebės Dimorphos ir stebės jį dar mažiausiai 10 kartų per ateinančias tris savaites.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(21)
(1)
(20)

Komentarai ()