Marsaeigis „Perseverance“ Raudonojoje planetoje aptiko Marso „katę“: ar ir jūs tai matote?  (1)

Marsą tyrinėjantis roveris „Perseverance“ aptiko ir įamžino unikalų objektą – į katę panašią uolieną. Kadras, kuriuo pasidalijo NASA, tapo vienu populiariausiu ir buvo išrinktas savaitės kadru.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Perseverance“ objektą aptiko rugsėjo 8 dieną (Žemės laiku) Jezero krateryje.

Marso tyrinėjimų gerbėjai šią nuotrauką įvardijo tarsi „katę, duonos kepalo pozoje“.

Dėl kampo, kuriuo į amžintas Marso akmuo, iš tiesų gali pasirodyti, kad objektas yra tarsi tupinčios katės formos – matyti „galva, dvi ausytės ir nutysęs kūnas“. Vis dėlto, kitu kampu ir kitu Marso paros laiku akmuo atrodo visiškai kitaip ir yra panašus į bet kurią kitą uolieną. Tad visa tai tėra šviesų, šešėlių žaismas ir kameros darbo atsitiktinumas.

Žmonės ne kartą yra įžvelgę Marso uolienuose ir kituose objektuose panašumų į pažįstamų daiktus ar net būtybes – visa tai vyksta dėl mūsų suvokimo ypatumų. Psichologai šį reiškinį vadina pareidolija.

Ir marsaeigis „Perseverane“ jau ne kartą nuo savo misijos 2021-aisiais pradžios pateikė vaizdų, kurie žmonėms kelia žemiškas asociacijas – buvo matomas paslapingas įėjimas į urvą, išsinėrusios gyvatės oda, veidai uolienose ir kt.

Vis tik kol kas tai tik Žemės gyventojų fantazijos, o ne realūs gyvybės įrodymai. O marsaeigis „Perseverance“ buvusios Marso upės žiotyse ieško tikrų gyvybės Marse įrodymų rinkdamas uolienų pavyzdžius ir fiksuodamas aplinką.

 

Šaltiniai:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(10)
(6)
(4)

Komentarai (1)