Po perversmo šalyje įsiutusi minia, mojuodama Rusijos vėliavomis, užpuolė Prancūzijos ambasadą - kas vyksta? (Foto, Video)  (1)

Pasaulyje vis dar yra šalių palaikančių Putiną – kas nutiko šioje šalyje?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Burkina Faso kariuomenės vadovas kapitonas Ibrahimas Traore'as priėmė sąlyginį atsistatydinimą, kurį įteikė prezidentas Paulas-Henri Damiba, kad išvengtų tolesnio smurto po penktadienį įvykusio perversmo, sekmadienį pranešė religiniai ir tradiciniai lyderiai.

Remiantis spaudos konferencijoje paskelbtu susitarimu, Traore sutiko su septyniomis sąlygomis, įskaitant Damibos ir jį rėmusių karių saugumo garantiją bei Vakarų Afrikos regioniniam blokui duotų pažadų grįžti prie konstitucinės valdžios iki 2024 m. liepos mėn.

Traore anksčiau sakė, kad tvarka buvo atkurta po smurtinių protestų prieš Prancūzijos ambasadą ir kelias dienas trukusių kovų, kai jo frakcija nuvertė vyriausybę.

Kariuomenėje atsirado skilimų – daugelis karių ieško Rusijos paramos, nes buvusios kolonijinės galios Prancūzija įtaka mažėja.

Šeštadienį ir sekmadienį internete išplito mažiausiai trys atskiri vaizdo įrašai, kuriuose buvo matyti kariai ant šarvuočių, mojuojantys Rusijos vėliavomis, o minia aplinkui skandavo „Rusija! Rusija!“.

 

Traore komanda paragino žmones sustabdyti atakas prieš Prancūzijos ambasadą, kuri buvo protestuotojų taikinys, po to, kai vienas karininkas pasakė, kad Prancūzija priglaudė Damibą Prancūzijos karinėje bazėje Vakarų Afrikos šalyje ir kad jis planuoja kontrpuolimą.

Prancūzijos užsienio reikalų ministerija paneigė, kad bazėje buvo Damiba po jo nuvertimo penktadienį. Damiba taip pat neigė, kad buvo bazėje, sakydamas, kad pranešimai yra tyčinis manipuliavimas viešąja nuomone.

Šimtai žmonių, kai kurie plevėsavo Rusijos vėliavomis ir palaikė Traorės valdymą, šeštadienį ir sekmadienį susirinko į protestą prie Prancūzijos ambasados, šeštadienį ir anksti sekmadienį mėtė akmenis, degino padangas ir šiukšles.

 

„Norime bendradarbiavimo su Rusija. Norime, kad Damiba ir Prancūzija pasitrauktų“, – sakė vienas protestuotojų Alassane'as Thiemtore'as.

Kitame pareiškime sakoma, kad Traore ir toliau eis prezidento pareigas, kol artimiausiomis savaitėmis bus paskirtas laikinasis civilinis arba karinis prezidentas.

Sekmadienį Uagadugu buvo beveik ramu po šeštadienį sostinėje tarp besipriešinančių armijos grupuočių apšaudymų.

 

Pats Damiba anksčiau šiais metais vadovavo perversmui prieš civilinę vyriausybę, kuri prarado paramą dėl didėjančio islamistų ekstremistų smurto. Damibos nesugebėjimas sustabdyti kovotojų grupuotes sukėlė pyktį tarp ginkluotųjų pajėgų gretose.

Kariuomenėje kilo nesutarimų ir dėl to, ar ieškoti pagalbos iš kitų tarptautinių partnerių kovojant su kovotojais.

Damibą nuvertę kariai sakė, kad buvęs lyderis, kuriam jie padėjo perimti valdžią sausį, atsisakė plano ieškoti kitų partnerių.

Jie neįvardijo partnerių, tačiau stebėtojai ir rėmėjai teigė, kad kariai nori glaudesnės partnerystės su Rusija, kaip ir kariai, kurie 2020 metų rugpjūtį užgrobė valdžią kaimyniniame Malyje.

Burkina Fasas tapo su „al Qaeda“ ir „Islamo valstybe“ susijusių grupuočių įvykdytų išpuolių epicentru, kai smurtas, prasidėjęs kaimyniniame Malyje 2012 m., išplito į kitas šalis į pietus nuo Sacharos dykumos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(17)
(-14)

Komentarai (1)