Paskelbtas Nobelio medicinos premijos laureatas: pagerbtas už atradimus, susijusius su genomais ir evoliucija  ()

Pirmadienį prasidėjo prestižinių Nobelio apdovanojimų ceremonija – pirmasis už nuopelnus pagerbtas laureatas Medicinos ir fiziologijos srityje. Šios sferos laureatus renkanti Švedijos Karolinskos instituto Nobelio komisija šiemet apdovanojimą skyrė Svante Pääbo „už atradimus, susijusius su išnykusių homininų genomais ir žmogaus evoliucija“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Svante Pääbo atrado išnykusį homininą denisovietį, remdamasis vien tik iš mažojo piršto kaulo pavyzdžio gautais genomo duomenimis.

Laureatas nustatė, kad šių dabar jau išnykusių homininų genai buvo perduoti Homo sapiens. Šis senovinis genų srautas dabartiniams žmonėms fiziologiškai svarbus, pavyzdžiui, daro įtaką mūsų imuninės sistemos reakcijai į infekcijas.

Medicinos ir fiziologijos Nobelio premija skiriama už unikalius nuopelnus medicinos srityje. Pirmąjį tokį apdovanojimą dar 1901-aisiais, gavo vokietis Emilis Adolfas von Behringas „už darbą apie serumo terapiją ir jos pritaikymą gydant difteriją, kas medicinos mokslui atvėrė naujus kelius ir į gydytojų rankas įdėjo pergalingą ginklą prieš ligas ir mirtis“.

Nuo to laiko Medicinos ir fiziologijos Nobelio premija įteikta 112 kartų 224 laureatams iš viso pasaulio. Praėjusiais metais apdovanojimu pagerbti du mokslininkai – Davidas Juliusas ir Ardemas Patapoutianas už temperatūros ir prisilietimo receptorių atradimus.

 

Visą ateinančią savaitę prestižinės premijos, laikantis švedų chemiko, inžinieriaus, išradėjo, verslininko ir filantropo Alfredo Nobelio testamento, bus skelbiamos tokia tvarka: antradienį – fizikos, trečiadienį – chemijos, ketvirtadienį – literatūros, penktadienį – taikos. Nobelio premijos laureatai už pasiekimus ekonomikos moksle bus paskelbti kitą pirmadienį, spalio 10 dieną.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Gintarė Baškytė
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()