Išgirskite: šiurpą keliantis garso įrašas atskleidžia bauginantį Žemės magnetinio lauko garsą (Video)  ()

Europos kosmoso agentūra (ESA) paskelbė 5 minučių trukmės bauginantį, spragsintį garso įrašą, atskleidžiantį, kaip skamba Žemės magnetinis laukas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak NASA, vidinis Žemės magnetizmas, vadinamas magnetosfera, aplink planetos paviršių sukuria kometos formos lauką, kuris apsaugo nuo kenksmingos Saulės ir kosminių dalelių spinduliuotės, taip pat nuo Saulės vėjo sukeliamos atmosferos erozijos.

Danijos technikos universiteto mokslininkai paėmė magnetinius signalus, išmatuotus ESA palydovo „Swarm“ misijos, skirtos magnetiniam laukui tirti, ir pavertė juos garsu.

Gautame 5 minučių trukmės garso įraše girdėti šiurpūs girgždesiai ir traškesiai, taip pat gilų kvėpavimą primenantys garsai, kuriuos klausytojai socialinėje žiniasklaidoje apibūdino kaip „suakmenėjančius“ ir „šiurpą keliančius“.

Nuo spalio 24 d., kai buvo atskleistas atradimas, garsiakalbiai Solbjergo aikštėje Kopenhagoje (Danija) tris kartus per dieną transliavo įrašą. Planuojama jį ir toliau groti kasdien 8, 13 ir 19 val. iki spalio 30 d.

„Gavome prieigą prie labai įdomios garso sistemos, kurią sudaro daugiau kaip 30 į žemę įkastų garsiakalbių Solbjergo aikštėje Kopenhagoje“, – apie įrašą kalbėjo muzikantas ir projekto rėmėjas Klausas Nielsenas iš Danijos technikos universiteto.

 

„Žemės magnetinio lauko dundėjimą lydi geomagnetinės audros, kuri kilo dėl 2011 m. lapkričio 3 d. įvykusio Saulės žybsnio, vaizdavimas, ir iš tiesų tai skamba gana bauginančiai“, – pridūrė K.Nielsenas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()

Susijusios žymos: