Mokslininkai pradėjo debesų sprogdinimą - rezultatai įspūdingi, gali prasidėti dar neregėtas orų valdymas  (9)

Eksperimentas parodė, kad elektros krūvis gali pakeisti vandens lašelių dydį ir priversti juos „sprogti“, praneša „The Guardian“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lapkritį dažnai pasitaiko niūrių dienų su rūku, bet to pakeisti neįmanoma. O gal įmanoma? Naujas eksperimentas parodė, kad elektros krūviu paveikus debesis galima pakeisti rūke esančių lašelių dydį ir, galbūt, sukelti lietų.

Gilesas Harrisonas iš Readingo universiteto ir jo kolegos iš Bato universiteto praleido daug ankstyvų rytmečių, persekiodami rūkus Somerseto lygumose. Ten jie skraidino lėktuvus be įgulos į rūką ir paleisdavo elektros krūvį.

Žurnale „Geophysical Research Letters“ paskelbtos jų išvados parodė, kad, paleidus teigiamą arba neigiamą krūvį, rūke susidarydavo daugiau vandens lašelių.

„Elektros krūvis gali sulėtinti garavimą ar net – ir tai mane visada stebina – priversti lašus sprogti, nes juos veikianti elektros jėga viršija paviršiaus įtempimą, laikantį juos kartu“, – sakė G.Harisonas.

 

Šie atradimai galėtų būti panaudoti sausuose pasaulio regionuose, pavyzdžiui, Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Afrikoje, kaip priemonė, skatinanti debesis paleisti lietų.

Debesų lašeliai yra didesni už rūko lašelius, tad yra didesnė tikimybė, kad jie susidurs. Dėl to G.Harisonas ir jo kolegos mano, kad elektros krūvio pridėjimas prie debesies galėtų padėti lašeliams sulipti ir tapti svaresniems.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(12)
(6)
(6)

Komentarai (9)